Στους 18 οι νεκροί από το ναυάγιο βάρκας μεταναστών από την Τουρκία: 16 γυναίκες κι ένα παιδί [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσιοποίησε το Λιμενικό Σώμα από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των μεταναστών στην Λέσβο.




Με την ανάσυρση της σορού ενός 15χρονου στις 10 σήμερα το πρωί και ενός ενήλικα λίγες ώρες αργότερα, στους 17 ανέρχονται μέχρι σήμερα το απόγευμα οι νεκροί του σημερινού ναυαγίου σκάφους με αλλοδαπούς στην περιοχή Πεταλίδι της Θερμής Λέσβου.

Περίπου στις 10 το πρωί εντοπίσθηκε  ο 17ος νεκρός. Πρόκειται για έναν έφηβο 15 περίπου χρονών ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των 16 νεκρών γυναικών, Αφγανικής στο σύνολο τους καταγωγής.

Λίγες ώρες αργότερα, ανασύρθηκε και η σορός ενός άνδρα από τον θαλάσσιο χώρο της Θερμής Λέσβου.

  • Επίσης, εντοπίστηκαν ζωντανοί 14 άνδρες και 11 γυναίκες ,ανεβάζοντας στις 25 τις διασώσεις.

Οι διασωθέντες  μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και νοσηλεύονται στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Ιδρύματος.

Η βάρκα όπως θεωρείται ότι αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την Τουρκία, και συγκεκριμένα από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Τις γυναίκες που διασώθηκαν επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Το μεσημέρι η κυρία Γκάγκα σε συνέντευξή της εξέφρασε τη συμπάθεια της στα θύματα του ναυαγίου και είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός. Όπως σημείωσε, οι διασωθείσες του ναυαγίου γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε τη ρωτούσαν αν γνωρίζει την τύχη των αδελφών τους, ενώ όπως είπε δύο από αυτές έχουν η μια κάκωση στο κεφάλι και η άλλη ένα κάταγμα. «Είναι» όμως είπε «καλά στην υγεία τους και θα τους παρέχουμε τη νοσηλεία και την περίθαλψη που χρειάζονται».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται:

“Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά”.

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Σ. Μπαλάσκα
Μυτιλήνη, Ελλάδα

 

Τουλάχιστον 16 γυναίκες νεκρές: Επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Μυτιλήνη για διάσωση μεταναστών, που έστειλε η Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: