Σημαντική εξέλιξη: Συμφωνία Γαλλίας και Ισπανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Μασσαλίας και της Βαρκελώνης




Στη συμφωνία της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την κατασκευή ενός νέου αγωγού,  που θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία, υποθαλασσίως, αναφέρεται η εφημερίδα Les Echos (ανταπόκριση Vincent Collen και Cécile Thibaud).  

Σημειώνει την δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ (Pedro Sanchez) -μετά τη συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) και τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα (Antonio Costa), λίγο πριν τη συνάντηση κορυφής –  ότι αυτός ο «πράσινος ενεργειακός διάδρομος» είναι «καλά νέα για την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ευρώπη».

Διευκρίνισε, ότι «είναι ένας αγωγός πράσινου υδρογόνου» και ότι «κατά την οικολογική μετάβαση θα χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, που θα χρειαστεί η Ευρώπη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη γαλλική Προεδρία υποστηρίζουν, πως η υποθαλάσσια σύνδεση είναι «η πιο άμεση και αποτελεσματική επιλογή για τη σύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με την Κεντρική Ευρώπη».

Τόνισε ταυτόχρονα, ότι ο μελλοντικός αγωγός πρέπει να σχεδιαστεί για να μεταφέρει πράσινο υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια, συμβατά με την ενεργειακή μετάβαση και ότι το ορυκτό φυσικό αέριο θα μπορεί να κυκλοφορεί εκεί «ως προσωρινή και μεταβατική πηγή ενέργειας» σε «περιορισμένη αναλογία».

Ωστόσο, κατά την άποψή της εφημερίδας, το γεγονός του ορίου 15% για τα ορυκτά αέρια και της μεταφοράς ως επί το πλείστον υδρογόνου, θέτει το ζήτημα της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας του αγωγού, καθώς η παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι σήμερα αμελητέα στην Ισπανία, όπως και παντού στον κόσμο.

Θεωρώντας δε βέβαιο, ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, τονίζει, ότι «δεν θα είναι μια άμεση απάντηση στην τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου.»

Υπογραμμίζοντας, ότι αυτή η μελλοντική υποθαλάσσια σύνδεση βάζει οριστικά τέλος το πολύ αμφιλεγόμενο έργο MidCat, που προκάλεσε μήνες τριβών και εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Μαδρίτης, αλλά και Βερολίνου, σημειώνει, ότι πρόκειται περί ενός συμβιβασμού, καθώς θα υπάρξει σίγουρα μια νέα διασύνδεση, όπως ζητά η Ισπανία, αλλά δεν θα περάσει από τα Πυρηναία, κάτι που θα δημιουργούσε προβλήματα στο περιβάλλον, όπως υποστήριξε η Γαλλία.

Το Παρίσι συμφωνεί να «απεγκλωβισθεί η Ιβηρική Χερσόνησος», όπως ανέφερε ο Emmanuel Macron, αλλά υπό τον όρο να περάσει από τη Μασσαλία, κάτι που θα ενισχύσει έτσι τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου.

Επισημαίνοντας τη μη συμμετοχή, σε αυτή τη φάση, της Γερμανίας, η εφημερίδα χαρακτηρίζει το γεγονός «ενδιαφέρον», στο σημερινό πλαίσιο των υψηλών εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, ωστόσο, όπως αναφέρει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, «η Γερμανία θα μπορεί να συμμετάσχει, εάν το επιθυμεί, γιατί έχει συμφέροντα».

Tέλος σημειώνεται, ότι ο Emmanuel Macron πρόκειται, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, να μεταβεί στο Αλικάντε της Ισπανίας «τον Δεκέμβριο για να οριστικοποιήσει το έργο», το οποίο, όπως ανάφερε, θα επωφεληθεί «ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

ΠΗΓΗ: Les Echos, Vincent CollenCécile Thibaud La France et l’Espagne s’entendent sur un gazoduc entre Marseille et Barcelone

O διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες: Tα «γκρίζα σημεία» της συμφωνίας για το αέριο και ο ασαφής «οδικός χάρτης»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: