Σίγουρος ότι ο Μαυρογιάννης θα είναι στον β’ γύρο δηλώνει ο Στεφάνου: Θα μειώσουμε τις εκροές προς Χριστοδουλίδη, λέει

FILE PHOTO: Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφία via ΑΚΕΛ




Το ΑΚΕΛ θα επιτύχει τη μέγιστη συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, διαμηνύει ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, διότι όπως αναφέρει είναι ο μόνος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για μια προοδευτική αλλαγή.

Τονίζει με σιγουριά ο υποψήφιος θα βρίσκεται στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και καλεί όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα να δουν τις δημοσκοπήσεις την αντίστοιχη περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Επισημαίνει πως το σκηνικό παραμένει ρευστό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτών τώρα αρχίζει να ασχολείται με τις εκλογές και καλεί τον κόσμο να παρακολουθεί και να είναι ενημερωμένος για τις πολιτικές και τις δράσεις του κάθε κόμματος και τις προτάσεις του κάθε υποψήφιου.

Αναφέρει ακόμα πώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης εδώ και πέντε χρόνια κάνει προεκλογική, ενώ το ΑΚΕΛ δεν είχε καν υποψήφιο και διερωτάται πώς κάποια κόμματα μιλούν για αλλαγή, στηρίζοντας όμως με τις αποφάσεις τους έναν υποψήφιο που δηλώνει συνεχιστής της Κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνει εμφαντικά πως το διακύβευμα των εκλογών είναι η απαλλαγή από τον ΔΗΣΥ και υποψηφίους του, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

– Καίριο το στοίχημα για το ΑΚΕΛ στην επικείμενη προεδρική αναμέτρηση. Οι έως τώρα εκτιμήσεις, σας φέρουν να χάνετε τη μάχη. Εσείς τι ανάγνωση κάνετε; 

– Κατ’ αρχάς να μου επιτρέψετε να πω ότι το στοίχημα είναι καίριο πρωτίστως για την Κύπρο. Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν αν η Κύπρος θα συνεχίσει να κατρακυλά στα αδιέξοδα και στα σκάνδαλα που προκάλεσε η δεκαετής διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ ή αν ο τόπος θα αλλάξει πορεία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των εκλογών. Διερωτώμαι στη βάση ποιων δεδομένων κάποιοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.

Όσοι βιάζονται τούς καλώ να ρίξουν ένα βλέμμα σε παλαιότερες προεδρικές εκλογές στις οποίες διάφοροι υποψήφιοι στη βάση δημοσκοπήσεων ανακηρύσσονταν νικητές και τελικά όχι μόνο δεν κέρδισαν, αλλά δεν πέρασαν καν στον β’ γύρο. Για παράδειγμα, το 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρουσιαζόταν με βάση τις δημοσκοπήσεις φαβορί, όμως δεν πέρασε στο β’ γύρο. Το 2013, όπως και το 2018, άλλοι παρουσιάζονταν ως φαβορί για να περάσουν στο β’ γύρο, όμως και πάλι δεν τα κατάφεραν. Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις.

Μιλώντας για την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη  την οποία υποστηρίζουμε, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία και τη διαρκή βελτίωση που δημοσκοπικά αυτή παρουσιάζει.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η υποψηφιότητα έχει πίσω της μία πορεία μόνο δύο μηνών, ενώ οι άλλες βασικές υποψηφιότητες έχουν πίσω τους πορεία μερικών ετών.

– Άρα θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή του σκηνικού όπως αποτυπώνεται μέχρι στιγμής; 

– Δεν θα το ονόμαζα ανατροπή, διότι το σκηνικό είναι ακόμα πολύ ρευστό. Ανατρέπεται κάτι όταν είναι σταθερό και παγιωμένο. Τώρα αρχίζει η πλειοψηφία του κόσμου να ασχολείται με τις εκλογές. Και όταν λέω να ασχολείται με τις εκλογές, εννοώ να θέσει ο καθένας ενώπιον του εαυτού του το διακύβευμα των εκλογών και να αποφασίσει τι θα κάνει. Αυτό που σημειώνουμε με ικανοποίηση είναι ότι από τη στιγμή που ο Μαυρογιάννης μπήκε στις δημοσκοπήσεις, έχει συνεχή βελτίωση και ανοδική τάση. Στη φάση λοιπόν της διαδικασίας διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει πάρα πολύ καλή προοπτική.

– Συνεπώς θεωρείτε ότι θα καταφέρει το ΑΚΕΛ να συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη; Και πώς εξηγείτε το γεγονός ότι μετά από μία δεκαετία αντιπολίτευσης, υπάρχει αυτή η δυσκολία συσπείρωσης;

– Βεβαίως θα έχει πολύ ψηλή συσπείρωση το ΑΚΕΛ. Θα πρέπει να σας πω ότι  συγκρίνοντας τις σημερινές δημοσκοπήσεις μ’ αυτές του 2018 στην ίδια περίοδο, τα δεδομένα για το ΑΚΕΛ ήταν περίπου τα ίδια σε σχέση με τη συσπείρωσή του. Όμως τελικά το ΑΚΕΛ κατέγραψε, όπως και το 2013, πολύ υψηλή συσπείρωση.

Ο βασικός λόγος είναι αυτός που έχω αναφέρει προηγουμένως, ότι δηλαδή είναι υπό διαμόρφωση το σκηνικό και η πλειοψηφία του κόσμου μόλις τώρα θα αρχίσει να μπαίνει στη λογική των προεδρικών εκλογών.

Το ΑΚΕΛ θα έχει ψηλή συσπείρωση για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ και για να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο προς το καλύτερο. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας προοδευτικός Πρόεδρος και μία προοδευτική Κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκεντρώνει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που βοηθούν να βάλουμε την Κύπρο στον δρόμο ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου.

– Υπάρχει όμως δυσκολία συσπείρωσης….

– Οι χαμηλές συσπειρώσεις είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό του πολιτικού σκηνικού στη σύγχρονη εποχή, ειδικά όταν βρισκόμαστε μακριά από εκλογές. Αυτό δεν είναι φαινόμενο που υπάρχει μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη και διεθνώς.

Η κακή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους των κοινωνιών ως αποτέλεσμα αντιλαϊκών πολιτικών σπρώχνει στο περιθώριο τα φτωχά και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας και πολλοί από αυτούς τελικά δεν πάνε στις κάλπες.

Το βέβαιο είναι ότι όσοι ταλαιπωρούνται από την κατάσταση που δημιούργησαν οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ εδώ και μια δεκαετία, αν δεν απαντήσουν με την ψήφο τους, όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και τα προβλήματα θα αυξάνονται.

Είναι για αυτό που εμείς καλούμε τον κόσμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσπαθεί να μάθει τι κάνει και τι υποστηρίζει στα διάφορα ζητήματα ο κάθε υποψήφιος, καθώς και τα κόμματα που βρίσκονται πίσω από αυτούς. Κι ασφαλώς οι πολίτες πρέπει να μπουν στη διαδικασία να κρίνουν την αξιοπιστία της κάθε πρότασης που προεκλογικά διατυπώνεται.

Θα πρέπει να διερωτηθούν, αφού οι δύο υποψήφιοι της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, δέκα χρόνια δεν έλυσαν τα προβλήματα, πώς και γιατί θα τα λύσουν τώρα;

– Οι πληροφορίες φέρουν ότι το ΑΚΕΛ να πιέζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να βγαίνει πιο δυναμικός και πιο επιθετικός στις τοποθετήσεις του. Γιατί; Διαπιστώνετε να υπάρχει δυσκολία ταύτισης των ψηφοφόρων του κόμματος με τον υποψήφιο;

– Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κάθε υποψήφιος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το κάθε επιτελείο κάνει τον δικό του σχεδιασμό σχετικά με το πώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία.

Ο Μαυρογιάννης είναι λιγότερο αναγνωρίσιμος από τους άλλους δυο βασικούς υποψηφίους και μπήκε στην εκλογική μάχη πολύ πιο αργά. Άρα, το πρώτο διάστημα η περίοδος αξιοποιήθηκε για να συστηθεί στην κοινωνία και την ίδια ώρα να έρθει σε επαφή με οργανωμένα σύνολα, να ακούσει τις θέσεις και τις σκέψεις τους προκειμένου να διαμορφώσει το πρόγραμμά του. Με βάση τον προγραμματισμό που το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη έχει κάνει, τώρα πλέον θα μπει στα βαθιά νερά της εκλογικής αρένας, εκεί δηλαδή που θα αντιμετωπίσει τους βασικούς του ανθυποψήφιους. Άρα δεν ισχύει αυτό που λένε ότι το ΑΚΕΛ πιέζει τον Μαυρογιάννη να γίνει πιο αντιπολιτευτικός.

Η υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη εκ των πραγμάτων είναι η κατ’ εξοχήν υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης και η μοναδική επιλογή που μπορεί να τερματίσει τη συναγερμική διακυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγει να φωνάζει. Δεν είναι ο τόνος της φωνής που δείχνει το μέγεθος της αντιπολίτευσης. Είναι το περιεχόμενο των θέσεων και των προτάσεων. Εδώ βρίσκεται κι ένα από τα νέα στοιχεία που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φέρνει στην πολιτική. Αυτό το καινούριο έχει να κάνει με το ύφος και το ήθος της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο κ. Μαυρογιάννης δεν τρολάρει και δεν υποσκάπτει ανθυποψηφίους του. Δεν υπόσχεται φούρνους παξιμάδια και δεν δηλώνει ότι κρατά μαγικό ραβδί.  Αντί ανέξοδα να δεσμεύεται, αντί να συζητά σε υψηλούς τόνους και να αναλώνεται σε κοκορομαχίες, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λέει: «Ελάτε να συζητήσουμε, ελάτε να βάλουμε τα πράγματα κάτω για να δούμε πώς είναι η κατάσταση στην Κύπρο, τι χρειάζεται και ποιος έχει την αξιοπιστία να δώσει αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας».

Με ρωτήσατε για τον κόσμο της Αριστεράς. Ε, λοιπόν, ο κόσμος της Αριστεράς, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι πολύ δυσαρεστημένος, είναι οργισμένος για την κακή, κάκιστη κατάσταση που βιώνει. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις.

Ο κόσμος της Αριστεράς, αλλά και ο κάθε λογικός άνθρωπος, γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν βασικά γρανάζια της Κυβέρνησης που δηλώνουν κιόλας συνεχιστές των πολιτικών της Κυβέρνησης, ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να δώσουν λύσεις στον κόσμο.

Σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει απόλυτα αυτό που έλεγε ο Αϊνστάιν, ότι με τα υλικά ενός προβλήματος δεν μπορείς να το επιλύσεις. Πρέπει να αλλάξεις υλικά, πρέπει να αλλάξεις πολιτικές και προσεγγίσεις.

– Πώς εξηγείτε το γεγονός -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- ότι καταγράφονται διαρροές και από το κόμμα σας προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη;

– Ο Χριστοδουλίδης εδώ και πέντε χρόνια κάνει προεκλογική, ενώ εμείς δεν είχαμε υποψήφιο. Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις, θα δείτε ότι από τον καιρό που το ΑΚΕΛ έχει απόφαση για τις προεδρικές εκλογές, έχει μειωθεί πάρα πολύ η εκροή ψηφοφόρων από το ΑΚΕΛ προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και υπάρχει μεγάλη επιστροφή. Και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι εκροές θα μειωθούν στο ελάχιστο, θα έχουμε ψηλή συσπείρωση και ότι θα έχουμε τις μέγιστες εισροές από άλλους κομματικούς χώρους προς την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη.

Το ΑΚΕΛ δεν είναι απομονωμένο – Έχουμε την πόρτα ανοιχτή

– Ο στόχος στήριξης Μαυρογιάννη από κόμματα πέραν του ΑΚΕΛ δεν επιτεύχθηκε. Γιατί;

– Ήταν και είναι όντως στόχος η ενότητα δυνάμεων. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε πάρα πολύ ως ΑΚΕΛ. Είναι γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλαμε με το ΔΗΚΟ και άλλες πολιτικές δυνάμεις για να καταλήξουμε σε κοινό υποψήφιο στη βάση ενός κοινού προγράμματος. Το γιατί δεν έγινε κατορθωτό, μπορεί να το κρίνει ο καθένας με βάση τις αποφάσεις που έλαβε το κάθε κόμμα. Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο να ενώσουμε δυνάμεις που θέλουν και αγωνιούν για την προοδευτική αλλαγή. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τελικά υποστηρίξαμε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Έχει ένα πολύ καλό ιστορικό ως δημόσιος λειτουργός υπηρετώντας με συνέπεια και επιτυχία την Κύπρο και την υπόθεσή της. Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ απευθύνεται στα άλλα κόμματα με ένα πρόσωπο που το γνωρίζουν και έχουν πολύ καλή άποψη γι’ αυτόν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν πήραμε την απόφαση για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, απευθυνθήκαμε ξανά στα κόμματα που δηλώνουν ότι θέλουν αλλαγή, να έρθουν να αλλάξουμε μαζί τα πράγματα. Δυστυχώς έκαναν άλλες επιλογές. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ξεπερνά τα κομματικά στεγανά, αφού είναι γνήσια ανεξάρτητη, άρα είναι πιο εύκολο για τους ψηφοφόρους να την υποστηρίξουν. Θα πρέπει να πω ότι είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι πάρα πολύς κόσμος και πρώην στελέχη κομμάτων, αγκαλιάζουν και στηρίζουν την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ένα δείγμα δόθηκε στην συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας. Στη συνέχεια θα υπάρξουν και πολλοί άλλοι παράγοντες, τα ονόματα των οποίων θα δοθούν στη δημοσιότητα. Αυτό μας δημιουργεί επιπρόσθετη αισιοδοξία ότι η υποψηφιότητα είναι υποψηφιότητα νίκης.

– Η εικόνα που βγαίνει είναι ότι το ΑΚΕΛ είναι απομονωμένο, παρά το ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν σας προβληματίζει αυτό;

– Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του και λογοδοτεί προς την κοινωνία. Απομονωμένοι δεν είμαστε και θα συνεχίσουμε να έχουμε την πόρτα μας ανοιχτή τόσο προς άλλα κόμματα όσο και προς την κοινωνία των πολιτών, κοινωνικούς φορείς, κινήματα και προσωπικότητες. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι συνεργασίες είναι όπως τον γάμο. Μόνος σου δεν μπορείς να αποφασίσεις για τον γάμο, χρειάζονται δύο.

– Γιατί δεν υπάρχουν αυτές οι θετικές αποφάσεις;

– Θα πρέπει να ρωτηθούν τα άλλα κόμματα γιατί δεν υπάρχουν. Όπως επίσης θα πρέπει να ρωτηθούν πώς γίνεται να μιλούν για αλλαγή και να υποστηρίζουν υποψήφιο που δηλώνει συνεχιστής της κυβέρνησης; Πώς γίνεται να θεωρούν αυτή την Κυβέρνηση ως την πιο διεφθαρμένη που υπήρξε ποτέ και τελικά να υποστηρίζουν υποψήφιο που όχι μόνο ήταν μέλος της κυβέρνησης, αλλά τού έκαναν σκληρή κριτική για θέματα που ο ίδιος χειρίστηκε προσωπικά. Αν δείτε τι έλεγαν τα κόμματα που σήμερα υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη για το θέμα της Αμμοχώστου ή για το θέμα των κυρώσεων, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά σε ποια βάση τον υποστηρίζουν. Δικαίωμά τους να το κάνουν, αλλά τα ερωτηματικά σχετικά με το οξύμωρο της επιλογής δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Αυτό για το οποίο καλούμε τον κόσμο να προβληματιστεί είναι το πώς θα επιτευχθεί αλλαγή με αυτούς που δηλώνουν συνεχιστές της κυβέρνησης.

«Αναμένω ότι η Ειρήνη θα διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στην τιτάνια και συλλογική προσπάθεια»

«Δεν υπάρχει φαγωμάρα στο ΑΚΕΛ»

– Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου; Σχολιάζεται ότι δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη; 

– Εμείς ξεκινούμε από το γεγονός ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου έδωσε μαζί μας μάχες ενάντια σ’ αυτή την κυβέρνηση, τις πολιτικές της, τη διαπλοκή και τη διαφθορά που έχει απογειωθεί επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αντικειμενικά λοιπόν και η Ειρήνη είναι φύσει και θέσει απέναντι στους υποψήφιους που εκπροσωπούν τη συνέχιση της συναγερμικής διακυβέρνησης με τα οδυνηρά αποτελέσματα που έχει για την Κύπρο και την κοινωνία. Τώρα που μπαίνουμε στα βαθιά της προεκλογικής, έχοντας υπόψη και τη μαχητική στάση που συνήθως διατηρεί η Ειρήνη απέναντι στα σαθρά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αναμένω ότι θα διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στην τιτάνια και συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να κερδηθούν οι εκλογές.

– Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα δηλαδή; Δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρεξήγηση μεταξύ της ηγεσίας και της ίδιας;

– Παρότι λέγονται και γράφονται πολλά, με την Ειρήνη είμαστε διαρκώς σε επαφή. Άλλωστε είναι βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, η επαφή είναι αναγκαία προϋπόθεση της συνεργασίας που εδώ και χρόνια έχουμε. Οι προσωπικές φιλοδοξίες βεβαίως είναι θεμιτές, κατά τον ίδιο τρόπο που ο καθένας δικαιούται και πρέπει να έχει την άποψή του. Εμείς ως ΑΚΕΛ, ακολουθήσαμε διαυγείς δημοκρατικές διαδικασίες προτού λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις ξεκινώντας από τη βάση μας. Από τη στιγμή που λάβαμε τις αποφάσεις μας, όπως κάνουμε πάντα, συσπειρωνόμαστε όλοι πίσω από την προσπάθεια για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

– Υποβόσκει και μία εσωτερική διαμάχη μεταξύ των δελφίνων στο ΑΚΕΛ, οι οποίοι περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να ανοίξουν ξανά θέμα ηγεσίας. Αισθάνεστε υπό πίεση ως γγ;

– Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στην ηγεσία του ΑΚΕΛ υπάρχει ενότητα και ομοψυχία. Τη μόνη πίεση που νιώθω ως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, το μόνο πράγμα που με απασχολεί είναι πώς θα πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Ολόκληρη η ηγεσία του Κόμματος είναι επικεντρωμένη στην υλοποίηση αυτού του στόχου, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ποια θα είναι η τύχη της Κύπρου αν στην προεδρία του τόπου παραμείνει ο ΔΗΣΥ. Είτε με τον Αβέρωφ, είτε με τον Χριστοδουλίδη, η Κύπρος θα συνεχίσει να πνίγεται στη διαφθορά, την αναξιοκρατία, στις κοινωνικές ανισότητες. Θα συνεχίσει να κατρακυλά προς τη διχοτόμηση. Δεν αντέχει άλλη συναγερμική πενταετία η Κύπρος. Αυτή την πίεση νιώθουμε και αυτή τη μάχη δίνουμε.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι η απαλλαγή από τoν ΔΗΣΥ

– Τρεις υποψήφιοι από τον δεξιό και κεντροδεξιό χώρο. Θα τολμούσατε μία πρόβλεψη για το ποιοι θα είναι στον δεύτερο γύρο; Και επειδή σίγουρα ο ένας θα πείτε ότι είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πείτε μου ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο δεύτερος; 

– Ο Μαυρογιάννης σίγουρα θα είναι στον β’ γύρο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τον υποψήφιο τον οποίο υποστηρίζουμε, το ποιος θα είναι ο ανθυποψήφιός του στον β’ γύρο δεν μας απασχολεί. Οι εκλογές στον β’ γύρο είναι άλλες εκλογές. Τώρα, σχετικά με την αναφορά ότι είναι τρεις υποψήφιοι από τον χώρο της Δεξιάς επιτρέψτε μου να πω το εξής: ο Μαυρογιάννης δεν ανήκει κάπου κομματικά και είναι αυθαίρετο να τον κατατάσσει κανείς στη Δεξιά. Ο Μαυρογιάννης πρέπει να κριθεί από τις θέσεις που εκφράζει. Θέσεις με κοινωνικό πρόσημο και σε προοδευτική κατεύθυνση. Είναι ένας άνθρωπος που πάνω απ’ όλα βάζει την πατρίδα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Σε καίρια και επίκαιρα ζητήματα οι θέσεις του συμπίπτουν με εκείνες του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως για παράδειγμα για τον τερματισμό του πέναλτι 12% στις πρόωρες συντάξεις, την αποκατάσταση και επέκταση της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους, τον τερματισμό της εργασίας τις Κυριακές κ.λπ.  Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι απέναντι από αυτές τις πολιτικές. Γι’ αυτό αναμένουμε ότι οι υποψήφιοι θα κριθούν με βάση τις θέσεις τους και όχι με αυθαίρετες κατηγοριοποιήσεις. Ποια είναι η θέση τους πχ για το ΓεΣΥ ή τι πρεσβεύουν σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Απ’ εκεί και πέρα είναι ευθύνη του κόσμου να τοποθετηθεί. Για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα. Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών είναι η απαλλαγή. Απαλλαγή από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στο τελευταίο σκαλοπάτι ανυποληψίας, καθώς και από τους υπερήφανους συνεχιστές της σημερινής διακυβέρνησης. Η απαλλαγή έχει όνομα: Λέγεται Δημοκρατικός Συναγερμός, με δύο υποψηφίους που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

– Δεν θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να έχει αριστερό υποψήφιο;

– Ασφαλώς και θα μπορούσε. Είτε με τον γγ είτε με άλλο πρόσωπο. Δεν το έκανε όμως γιατί μέτρησε τις προοπτικές επιτυχίας στη συγκεκριμένη συγκυρία και στη βάση των υφιστάμενων συσχετισμών δυνάμεων. Αυτό απαντά και σε μια άλλη κακόβουλη τοποθέτηση που γίνεται από κάποιους ότι το ΑΚΕΛ θέλει να χάσει τις εκλογές. Αν ήθελε να χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να το κάνει με πιο ηρωικό τρόπο. Να βάλει ένα δικό του πρόσωπο, να επενδύσει στο πεδίο του κομματικού πατριωτισμού, αλλά στο τέλος να χάσει. Απαντώ λοιπόν ότι ακριβώς επειδή θέλουμε να κερδηθούν οι εκλογές, γι’ αυτό πάμε με ένα άνθρωπο ο οποίος μπορεί να συνενώσει δυνάμεις και να υπερβεί τα κομματικά στεγανά.

– Άρα στο β’ γύρο με ποιους θα κάνετε συνεργασία;

– Για τον β’ γύρο θα μιλήσουμε όταν έρθει η ώρα του.

– Δηλαδή στο σενάριο που στον β’ γύρο είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα κάνατε συνεργασία με τον ΔΗΣΥ;

– Τώρα μιλούμε και εργαζόμαστε για τον Α’ γύρο. Κάθε άλλη συζήτηση και πρόωρη είναι και εκ του περισσού.

Πηγή: philenews.com

Ο Ερντογάν έχει συστηματοποιήσει τις προσπάθειες της για αναγνώριση του ψευδοκράτους: Μοντέλο «ταϊβοποίησης» ενόψει, ως μεταβατική φάση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: