Πομφόλυγες Ερντογάν λόγω εκλογών, λέει ο Μουσταφά Αϊντίν: Κανείς δεν ξέρει αν τα πιστεύει και όλα – Να προσέξουμε πάντως το… ατύχημα

O Μουσταφά Αϊντίν. Πηγή φωτογραφίας: Facebook/Prof Dr Mustafa Aydın




Την ώρα που η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας τόσο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού όσο και με τις πύρινες δηλώσεις πολιτικών και αναλυτών για τα νησιά του Αιγαίου, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Αϊντίν, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr διαβεβαιώνει ότι δεν επίκεται θερμό επεισόδιο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο από… ατύχημα και απέδωσε την συνεχιζόμενη ένταση των τελευταίων μηνών στην προεκλογική περίοδο των δύο χωρών.

«Θα έχουμε αυξομείωση των εντάσεων το επόμενο διάστημα. Θα κλιμακώνεται η ρητορική και οι στιγμές κρίσης θα αποκλιμακώνονται με κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο πλευρών και συναντήσεις σε διεθνή φόρα. Μιλούσα πριν λίγες μέρες στους φοιτητές μου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους εξηγούσα ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι κάτι φυσιολογικό», είπε, τονίζοντας πως ανέκαθεν οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ήταν δύσκολες.

«Αυτή τη φορά, όμως, η ένταση έχει τραβήξει αρκετά γιατί και οι δύο χώρες έχουν εκλογές την ίδια περίοδο, όχι μόνο έτος αλλά σχεδόν ίδιους μήνες. Σε αυτό το κλίμα τα διεθνή θέματα αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και το κλίμα κρίσης που δημιουργείται βοηθά τις κυβερνήσεις» τονίζει ο κ. Αϊντίν.

Ως βαθύς γνώστης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, υπήρξε μάλιστα μέλος της Ομάδας μελέτης της Οικονομίας και της Εξωτερικής Πολιτικής του προέδρου της Τουρκίας μεταξύ 2003 και 2009, ο κ. Αϊντίν εκτιμά, βλέποντας συνολικά και τη ρητορική που αναπτύσσει ο Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, ότι είναι δύσκολο να πει κανείς αν την ασπάζεται εξ’ ολόκληρου ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αναφερόμενος ειδικά στη Συνθήκη της Λωζάνης δηλώνει ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στην Ελλάδα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί να την αλλάξει. «Πριν από δύο χρόνια ο Ερντογάν μιλούσε για ένα άλλο θέμα που δεν ήταν σχετικό με την Ελλάδα και αφορούσε τους μουσουλμάνους στο Ιράκ. Εκεί έκανε μια παρένθεση και τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει και ένα ζήτημα στη Δυτική Θράκη μιλώντας για “τουρκική μειονότητα”. Εκεί λοιπόν πάνω αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης ότι προβλέπει μια σειρά από δικαιώματα για τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη και είπε ότι αν η Ελλάδα θέλει να την αναθεωρήσει, θα μπορούσε να συζητήσει για αυτό το ενδεχόμενο. Ο Ερντογάν δεν θέλει να αλλάξει την Συνθήκη. Υπήρξε ένα ζήτημα ερμηνείας από την ελληνική πλευρά».

Κανείς δεν μιλούσε στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια για τα νησιά

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η ρητορική που αναπτύσσεται τελευταία στην Τουρκία, βάζοντας στο κάδρο το καθεστώς των ελληνικών νησιών εξυπηρετεί πολιτικά παιχνίδια και μόνο. Αναφορές στα νησιά δεν κάνει μόνο ο Ερντογάν αλλά και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν μιλούσε για τα νησιά στην Τουρκία. Τώρα, όμως, γίνεται αναφορά σε αυτά εξαιτίας του κλίματος κρίσης που έχει διαμορφωθεί αλλά και εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στη Μεσόγειο. Όπως ξέρετε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα αγγίζουν και τις δύο πλευρές και όταν υπάρχει ένταση σε ένα ζήτημα αυτό επηρεάζει και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα που έχουν οι δύο χώρες. Και η Τουρκία, στοχεύοντας στα νησιά βρήκε έναν τρόπο να προκαλεί την Ελλάδα και να αναζωπυρώνει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό η ρητορική για τα νησιά χρησιμοποιείται μόνο για πολιτικά παιχνίδια».

Ο επικεφαλής του τουρκικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων τονίζει ότι το λάθος Μητσοτάκη δεν ήταν όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν ότι δηλ. “ο Έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε ότι η επίλυση των διμερών θεμάτων θα γινόταν μεταξύ τους και χωρίς την εμπλοκή τρίτων”.

Κάτι το οποίο αθέτησε ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Ερντογάν, καθώς μιλώντας στο Κογκρέσο ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε εμμέσως το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην εγκρίνει πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, γεγονός που έκανε έξαλλο τον Τούρκο πρόεδρο.

«Σύμφωνα με τη δική μου ανάλυση νομίζω ότι ο Μητσοτάκης καλύπτει την εσωκομματική συζήτηση στην Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αισθάνεται ένα είδος αμφισβήτησης από τους σκληροπυρηνικούς εντός του κόμματός του που τον αναγκάζει να μιλά πιο σκληρά για την Τουρκία.

Είχα προσδοκίες ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε ευκολότερα να μιλήσει με την Τουρκία και να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Εμφανίζεται, ωστόσο, χρησιμοποιώντας, συνεχώς, μια ρητορική με την οποία απευθύνεται στο ακροατήριο του κόμματός του παρά στους πολίτες της χώρας του. Βασικά μιλάει στο κόμμα του».

Προϋπόθεση για να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης η ανάδειξη σταθερών κυβερνήσεων μετά τις εκλογές στις δύο χώρες.

«Δεν θα είναι εύκολο, βλέποντας τα ανοιχτά θέματα που έχουν οι δύο πλευρές και γνωρίζοντας τα επιχειρήματά τους. Οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες αλλά ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση στα προβλήματα η διαχείριση και ο περιορισμός τους είναι εύκολα εφικτό να γίνει. Το κάναμε πολλές φορές στο παρελθόν και μπορεί να ξαναγίνει».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Αλλαγή ρόλων στο τουρκικό θέατρο: Ο Ακάρ δηλώνει τώρα έτοιμος για ελληνοτουρκική συνάντηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: