Πέθανε ο θρύλος του rock n’ roll Τζέρι Λι Λιούις: O «killer» με τον διαβόητο βίο [videos]




Ένας από τους τελευταίους σπουδαίους πρωτοπόρους της ροκ εν ρολ, ο Αμερικανός μουσικός Τζέρι Λι Λιούις, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Μένοντας στην αιωνιότητα με το τραγούδι “Great Balls of Fire”, γνωστός για τις εκρηκτικές ζωντανές του εμφανίσεις και το δυναμικό του στυλ στο πιάνο, ο θρύλος της ροκ από τη Λουιζιάνα, ο Τζέρι Λι Λιούις πέθανε από φυσικά αίτια, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντζέτης του.

Φίλος και αντίπαλος του Έλβις Πρίσλεΐ, ο Τζέρι Λι Λιούις επηρέασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν που είπε γι ‘αυτόν το 1995: «Δεν παίζει ροκ εν ρολ, είναι ροκ εν ρολ».

Ήταν διάσημος τόσο για τις επιτυχίες του όσο και για τα δράματα και τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη ζωή του.

O Λιούις έγινε διάσημος για το θεατρικό και γεμάτο ενέργεια στυλ του ιδίως στις ζωντανές εμφανίσεις του.

Έχοντας αποκτήσει το ψευδώνυμο «Killer», ο Λιούις είχε τη φήμη του «κακού παιδιού» του ροκ εντ ρόλ τόσο πάνω στη σκηνή, όσο και πίσω από τα φώτα της.

Το 1986 έγινε ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που μπήκαν στο Rock’n’Roll Hall of Fame.

Γεννήθηκε στη Λουιζιάνα το 1935 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του είχαν βάλει σε υποθήκη το σπίτι τους για να αγοράσουν στον μικρό Λούις το πρώτο του πιάνο.

Η φήμη του ως «επαναστάτης» ξεκίνησε από μικρή ηλικία όταν τον έδιωξαν από το ευαγγελικό σχολείο όπου φοιτούσε.

Ο λόγος; Είχε τολμήσει να διασκευάσει σε ρυθμούς boogie το γκόσπελ «My God is Real».

Και κάπως έτσι παράτησε το σχολείο και αφιερώθηκε στη μουσική.

Σε ηλικία 14 ετώ, έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά στα εγκαίνια ενός καταστήματος πώλησης αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, άρχισε να παίζει στα Sun Studios του Μέμφις, πρώτα ως μουσικός και έπειτα ως σόλο καλλιτέχνης.

Μια από τις πρώτες του ηχογραφήσεις έγινε το 1956 μαζί με τους άλλους μεγάλους θρύλους -Έλβις Πρίσλεϊ, Τζόνι Κας Καρλ Πέρκινς.

Eπρόκειτο για μια αυθόρμητη ηχογράφηση: Οι Κας και Πρίσλεϊ έτυχε να επισκέπτονται το στούντιο, όταν ο Λιούις έπαιζε πιάνο για τον Πέρκινς.

O Λιούις έγινε διάσημος την επόμενη χρονιά με το «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On», το οποίο έφτασε στο νούμερο 3 τoy αμερικανικoυ chart.

Όταν το έπαιξε ζωντανά στην τηλεόραση στο « The Steve Allen Show», άφησε άναυδο το αμερικανικό κοινό με τη τρομερή, πολύ ροκ performance του.

Aκολούθησε η μεγάλη του επιτυχία, το «Great Balls of Fire», που έφτασε στο νούμερο 2 των αμερικανικών charts και αποτελεί ακόμη ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της rock ‘n’ roll.

Βουτώντας στα σκάνδαλα

Το 1958, δημιουργήθηκε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Λιούις είχε παντρευτεί την 13χρονη ξαδέρφη του, Μάιρα Μπράουν (Myra Brown).

Ηταν ο τρίτος από τους συνολικά επτά γάμους του.

Ο τραγουδιστής αναγκάστηκε να ακυρώσει την περιοδεία του στη Βρετανία, ενώ μπήκε στη «μαύρη λίστα» των ραδιοφώνων και των οργανωτών συναυλιών στις ΗΠΑ. Τα τραγούδια του δεν μπήκαν ποτέ ξανά στο αμερικανικό Top 20.

Ο διαβόητος σταρ απέκτησε το ψευδώνυμο «The Killer» και μάλλον όχι ως χαϊδευτικό του αμερικανικού Νότου.

Διότι μετά από 13 χρόνια εγγαμης συμβίωσης με την Μπράουν, οι δύο επόμενοι γάμοι του προκάλεσαν ακόμα περισσότερο θόρυβο.

Οι δύο επόμενες σύζυγοί του, Τζέιρεν Πέιτ (Jaren Pate) και Σων Στίβενς (Shawn Stephens), πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες: η πρώτη πνίγηκε, ενώ υπήρχαν φήμες για ενδοοικογενειακή βία με τη δεύτερη.

Διαβόητο ήταν επίσης το βίαιο περιστατικό με τον επίσης θρυλικό Τσακ Μπέρι. Όταν οι δυο τους βρίσκονταν σε περιοδεία, ο Λιούις δεν ήθελε να βγει ο Μπέρι μετά από αυτόν, (όπως είθισται στα μεγάλα ονόματα να βγαίνουν στο τέλος) και έτσι έβαλε φωτιά στο πιάνο του! «Τώρα βγες μετά από αυτό αγοράκι»!, του είπε

Το 1976, συνελήφθη αφού εμφανίστηκε μεθυσμένος στο σπίτι του Έλβις Πρίσλεϊ στο Μέμφις, ενώ είχε ένα οπλισμένο πιστόλι στο αυτοκίνητό του.

Τα σκάνδαλα, πάντως, αποτέλεσαν και την «ταφόπλακα» της καριέρας του. Αν και μεταπήδησε στην country και είχε κάποιες επιτυχίες, σίγουρα το άστρο του δεν ήταν τόσο φωτεινό όσο παλιά.

Το 1984, λόγω της κατάχρησης φαρμάκων που έκανε, χρειάστηκε να του αφαιρεθεί το ένα τρίτο του στομάχου του.

Δύο από τα έξι παιδιά του πέθαναν σε μικρή ηλικία: ο Στιβ Άλεν Λιούις πνίγηκε σε πισίνα σε ηλικία τριών ετών, ενώ ο Τζέρι Λι Λιούις Τζούνιορ σκοτώθηκε σε τροχαίο σε ηλικία 19 ετών.

Ο Λιούις  ηχογράφησε συνολικά 40 στούντιο άλμπουμ, μ,ε πιο πρόσφατο το Rock & Roll Time το 2014.

Το προηγούμενο άλμπουμ του, Mean Old Man, έφτασε στο Top 30 των ΗΠΑ με την κυκλοφορία του το 2010 και περιλάμβανε ντουέτα με αστέρια όπως οι Mick Jagger, Sheryl Crow, Willie Nelson και Ερικ Κλαπτον.

Με πλήροφορίες από Guardian

Αφηρημένη τέχνη ναι, αλλά έχει και πάνω – κάτω: Επί 75 χρόνια κρέμεται ανάποδα πίνακας του Μοντριάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: