Αφηρημένη τέχνη ναι, αλλά έχει και πάνω – κάτω: Επί 75 χρόνια κρέμεται ανάποδα πίνακας του Μοντριάν

FILE PHOTO: Ο τρόπος με τον οποίο είναι αναρτημένος ο πίνακας αυτή τη στιγμή  δείχνει τις πολύχρωμες γραμμές να πυκνώνουν στο κάτω μέρος, υποδηλώνοντας μια εξαιρετικά απλοποιημένη εκδοχή ενός ορίζοντα. Photo via Twitter@Piet Mondrian




Ένας πίνακας του διάσημου Ολλανδού καλλιτέχνη Πιέτ Μοντριάν κρέμεται ανάποδα σε διάφορα μουσεία από τότε που εκτέθηκε για πρώτη φορά πριν από 75 χρόνια, ανακάλυψε ένας ιστορικός τέχνης, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να διαλυθεί αν κρεμόταν τώρα από τη δεξιά πλευρά.

Ο πίνακας αφηρημένης τέχνης του Μοντριάν του 1941, ένα περίπλοκο πλέγμα από κόκκινες, κίτρινες, μαύρες και μπλε κολλητικές ταινίες με τίτλο New York City I, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο MoMA της Νέας Υόρκης το 1945 αλλά είναι αναρτημένο  στη συλλογή έργων τέχνης του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου του Βόρειου Ρήνου -Βεστφαλία στο Ντίσελντορφ από το 1980.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι αναρτημένος ο πίνακας αυτή τη στιγμή  δείχνει τις πολύχρωμες γραμμές να πυκνώνουν στο κάτω μέρος, υποδηλώνοντας μια εξαιρετικά απλοποιημένη εκδοχή ενός ορίζοντα.

Ωστόσο, όταν η επιμελήτρια Susanne Meyer-Büser άρχισε να ερευνά το έργο του Ολλανδού καλλιτέχνη της avant garde νωρίτερα φέτος, συνειδητοποίησε ότι η εικόνα θα έπρεπε να είναι αντίστροφη.

«Η πάχυνση του πλέγματος πρέπει να είναι στην κορυφή, σαν σκοτεινός ουρανός», είπε ο Meyer-Brüser. «Μόλις το επεσήμανα στους άλλους επιμελητές, καταλάβαμε ότι ήταν πολύ προφανές. Είμαι 100% σίγουρη ότι η εικόνα είναι λάθος».

  • Οι δείκτες που υποδηλώνουν λανθασμένη ανάρτηση είναι πολλοί. Η ίδιας ονομασίας και ίδιου μεγέθους ελαιογραφία, Νέα Υόρκη, η οποία εκτίθεται στο Παρίσι στο Centre Pompidou , έχει την πυκνότητα των γραμμών στην κορυφή.
  • Μια φωτογραφία του στούντιο του Μοντριάν, που τραβήχτηκε λίγες μέρες μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό lifestyle Town and Country τον Ιούνιο του 1944, δείχνει επίσης την ίδια εικόνα να κάθεται σε ένα καβαλέτο από την άλλη πλευρά.

Ο Meyer-Brüser είπε ότι ήταν πιθανό ο Μοντριάν να λειτούργησε ξεκινώντας το περίπλοκο layering του με μια γραμμή ακριβώς στο πάνω μέρος του πλαισίου και στη συνέχεια κατέβηκε, κάτι που θα εξηγούσε επίσης γιατί μερικές από τις κίτρινες γραμμές σταματούν λίγα χιλιοστά από το κάτω μέρος άκρη.

«Ήταν λάθος που έγινε όταν κάποιος αφαίρεσε το έργο από το κουτί του στο MoMA; Ήταν κάτι που δεν το πρόσεξαν όταν το έργο ήταν υπό μεταφορά;», είπε η επιμελήτρια. «Είναι αδύνατο να πω».

Μέρος του προβλήματος είναι ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα προηγούμενα έργα του Μοντριάν, το New York City I δεν φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη, πιθανώς επειδή δεν το είχε θεωρήσει τελειωμένο.

Παρά όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το έργο εμφανίζεται επί του παρόντος ανάποδα, το έργο θα παρουσιαστεί όπως κρέμεται εδώ και 75 χρόνια στην Έκθεση Evolution που ανοίγει στο Ντίσελντορφ το Σάββατο.

«Οι κολλητικές ταινίες είναι ήδη εξαιρετικά χαλαρές και κρέμονται από μια κλωστή», είπε ο Meyer-Brüser. «Αν το γυρίζατε ανάποδα τώρα, η βαρύτητα θα τις  τραβούσε προς άλλη κατεύθυνση. Και είναι πλέον μέρος της ιστορίας του έργου».

Με πληροφορίες από The Guardian

Ελεύθερη η είσοδος σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλα μουσεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: