Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με «Ελληνικό πρωινό» στο αεροδρόμιο της Αθήνας [εικόνες, βίντεο]

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Ελληνικό Πρωινό για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που συνδιοργάνωσαν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας




Με το σερβίρισμα «Ελληνικού Πρωινού» γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ελληνική ξενοδοχία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Πρόκειται για τη δυναμική δράση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, «Ελληνικό Πρωινό» που αναδεικνύει τη γαστρονομική ταυτότητα της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΞΕΕ σε συνεργασία με τον ΔΑΑ και την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού πρόσφερε «Ελληνικό Πρωινό» στο χώρο Αναχωρήσεων του Αεροδρομίου.

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σημείωσε ότι:

«Στηρίζουμε ένθερμα αυτή την προσπάθεια που φέρνει τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα στο τραπέζι κάθε ταξιδιώτη! Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του ΞΕΕ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, με επίκεντρο το «Ελληνικό Πρωινό». Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εστιάζοντας στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και με όχημα την ελληνική γαστρονομία ταξιδεύουμε την εικόνα της χώρας μας πιο μακριά! Εστιάζουμε στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού και βάζουμε γερές βάσεις για το μέλλον».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, το καινοτόμο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» ξεκίνησε το 2010 από το ΞΕΕ και έκτοτε έχει διαγράψει μια πολύ επιτυχημένη πορεία καταξίωσης, μέσα από το διαρκή εμπλουτισμό του και τη διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή.

«Η ανάδειξη μέσω του «Ελληνικού Πρωινού» της ιδιαίτερης γαστρονομικής παράδοσης κάθε περιοχής της χώρας µας, ανάλογα µε τα προϊόντα που παράγονται σε αυτήν, τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, δίνει στοιχεία μοναδικότητας στην εμπειρία των επισκεπτών μας και συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στο άνοιγμα νέων αγορών για μοναδικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής. Κάθε μέρα, με κάθε πρωινό, τα ξενοδοχεία που έχουν αγκαλιάσει το «Ελληνικό Πρωινό», γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και της ελληνικής γαστρονομίας» ανέφερε ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας:

«Όπως είναι γνωστό, η Φιλοξενία διαχέει τα οφέλη της σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσά τους ο πρωτογενής τομέας έχει περίοπτη θέση σε αυτή τη συνεισφορά του ελληνικού ξενοδοχείου, όπως επιβεβαιώνει από έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, το 88% της δαπάνης των ξενοδοχείων για αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά ελληνικών προϊόντων.

Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό κατανέμεται σε 36% από τοπικούς παραγωγούς (εντός δηλαδή του νομού που δραστηριοποιείται κάθε ξενοδοχείο) και το 52% από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Από δεξιά: Η κ. Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος, ΕΟΤ, η κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφ. Τουρισμού, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος, ΞΕΕ, η κ. Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ΞΕΕ, η κ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, Προέδρος, ΕΞΑΑΑ, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, ΔΑΑ και η κ. Μαρίνα Παπαγεωργίου, Τομεάρχης Γρ. Τύπου, ΔΑΑ

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, δήλωσε: «Η «Πρόσκληση σε…Ελληνικό Πρωινό» είναι μια ακόμα έκφραση της πολυδιάστατης συνεργασίας μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και με την Ένωση Ξενοδόχων, Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού και αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς μας για την ενδυνάμωση και την προβολή της ελληνικότητας και της παράδοσής μας, επιλέξαμε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού για να μοιραστούμε με τους ταξιδιώτες μας τη γαστρονομική εμπειρία των αυθεντικών, ελληνικών προϊόντων που συνθέτουν το Ελληνικό Πρωινό και εκφράζουν με τον πιο…γευστικό τρόπο την απαράμιλλη ελληνική φιλοξενία».

Η προέδρος της ΕΞΑΑΑ, Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, αναφερόμενη στους σκοπούς της εκδήλωσης επισήμανε ότι: «Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ είναι μια πρωτοβουλία που αγαπήθηκε όσο λίγες από Έλληνες και ξένους επισκέπτες και η φήμη του έχει ήδη ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Εκφράζει την Ελλάδα μας, εκφράζει την φιλόξενη «καλημέρα» μας και κυρίως στηρίζει και αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή τοπικών προϊόντων και τους Έλληνες παραγωγούς. Είμαστε περήφανοι για το Ελληνικό Πρωινό, με το οποίο σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, αποχαιρετούμε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τους επισκέπτες που αναχωρούν από τη χώρα μας».

Ένα σημαντικό τουριστικό υποπροϊόν

Η πρωτοβουλία του Ελληνικού Πρωινού ουσιαστικά αποτελεί μια προσπάθεια κοινωνικής ευθύνης του ΞΕΕ, καθώς συνδέει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, με απώτερο σκοπό να ωφελείται από τον τουρισμό, αντίστοιχα και ανάλογα, και η τοπική κοινωνία.

Παράλληλα μέσω του Ελληνικού Πρωινού δημιουργήθηκε ένα ακόμη τουριστικό υποπροϊόν, δηλαδή ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό.

Το Ελληνικό Πρωινό αποτελεί σήμερα την πλέον ανθεκτική, διαχρονικά, γαστρονομική πρωτοβουλία στην χώρα μας.

Χρηματοδοτείται από το 2010 από το ΞΕΕ, με την Διοίκηση του ΞΕΕ εξακολουθητικά να το θεωρεί ως ένα από τα πλέον προνομιακά πεδία δράσης της.

Η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Πρωινού είναι ότι δεν στόχευσε σε μια οριζόντια υπερτοπική ανάδειξη προϊόντων τύπου «καλάθι», αλλά στην καθετοποιημένη ανάδειξη των γαστρονομικών και γευστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.

Αυτό δε, έγινε δυνατό με την δημιουργία Τοπικών Προτύπων, κατόπιν διαβουλεύσεων σε κάθε περιοχή με όλους τους αρμόδιους εκπροσώπους του τουρισμού και της γαστρονομίας, δηλαδή ξενοδόχους, καταλυματίες, παραγωγούς, σεφ, εστιάτορες.

Από την αρχή αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό Πρωινό ως ένα ξεχωριστό και αυτόνομο σήμα, brand, η ανάπτυξη του οποίου θα μπορούσε να προσδώσει αξία στο ελληνικό προϊόν και την παραγωγή αντίστοιχα.

Το Ελληνικό Πρωινό έχει:

  • συνδέσει τον Έλληνα ξενοδόχο με τον Έλληνα παραγωγό
  • ξεχωρίσει προϊόντα και συνταγές
  • ενθαρρύνει την ενσωμάτωση τους στον πρωινό μπουφέ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Το Ελληνικό Πρωινό στηρίζεται στην:

  • ανάδειξη των γευστικών θησαυρών της χώρας μας
  • προαγωγή της ελληνικής γαστρονομίας ως εργαλείο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού

Στόχος είναι κάθε επισκέπτης να έχει την δυνατότητα να βιώσει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στη χώρα μας!

Βάση Ελληνικού Πρωινού είναι τα Κύρια Προϊόντα Μεσογειακής Διατροφής, όπως:

  • άρτος – παξιμάδια
  • ελαιόλαδο – ελιές
  • μέλι
  • γιαούρτι – τυροκομικά
  • αλλαντικά
  • φρέσκα λαχανικά – φρούτα – όσπρια
  • πίτες – γλυκά

Τιμούμε όλα τα μέλη μας (ξενοδόχους) που συμμετέχουν στο Ελληνικό Πρωινό, αλλά ιδιαίτερα  τιμούμε εκείνα τα πρώτα μέλη, τους φίλους του προγράμματος που ανταποκρίθηκαν, όχι μόνο θετικά αλλά και φανατικά, δίνοντας και σε μας δύναμη να συνεχίζουμε, αποκομίζοντας όμως και οι ίδιοι σημαντικά οφέλη όπως:

  • Βελτίωση κύρους επιχείρησης
  • Θετικά σχόλια και κριτικές στις μηχανές αναζήτησης και στα social media
  • Δημιουργία επαναλαμβανόμενου και πιστού πελατολογίου
  • Αναβάθμιση επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών

Πρόκειται για ένα προϊόν συλλογικής δουλειάς και προσπάθειας, καθώς

  • Εντάχθηκαν περίπου 1.200 τουριστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
  • Δημιουργήθηκαν41 Πρότυπα Τοπικά Πρωινά
  • Υπήρξε συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις
  • Πραγματοποιήθηκαν ημερίδες και εκδηλώσεις
  • Βραβεύσαμε και βραβευτήκαμε
  • Βελτιώθηκε διαρκώς η διαδικτυακή παρουσία του ΞΕΕ
  • Η πολιτεία αναγνώρισε το ΕΠ ως ένα επιπλέον κριτήριο ποιότητας για την κατάταξη των καταλυμάτων σε κατηγορίες
  • Θωρακίστηκε το πρόγραμμα μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας ένταξης των επιχειρήσεων σε αυτό
  • Θεσπίστηκε διαδικασία ελέγχου για την ανά διετία πιστοποίηση των καταλυμάτων

Σήμερα με όλο το απαραίτητο Know How το ΞΕΕ στοχεύει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξωστρέφειας και προβολής. Μέσα στο τρέχον έτος θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων εντός και εκτός Ελλάδας, με σκοπό να «μυηθούν» οι κύριες αγορές που τροφοδοτούν τον τουρισμό μας στην φιλοσοφία του Ελληνικού Πρωινού, προσδίδοντας έτσι προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: