Οργή Βερολίνου κατά Ιράν: Ερχονται κυρώσεις με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ

FILE PHOTO: Iρανοί διαδηλώνουν κατά του θεοκρατικού καθεστώτος έξω από το προξενείο της χώρας τους στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων που έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων άοπλων πολιτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ το Βερολίνο θα διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι υπεύθυνοι για το λουτρό αίματος στο Ιράν και θα απαγορεύσει την είσοδό τους στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν καταθέσει 16 προτάσεις για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν.

Οι χώρες που προτείνουν τις κυρώσεις περιμένουν από τους Ευρωπαίους υπουργούς των Εξωτερικών να αποφασίσουν για αυτές, στη διάσκεψη τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, χωρίς να αναμένεται κάποια αντίσταση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών, ενώ εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη εκδήλωση των αντιδράσεων κατά των ιρανικών αρχών εδώ και χρόνια, με μερικούς να καλούν για τον τερματισμό της διακυβέρνησης από τους ισλαμιστές κληρικούς, που κυβερνούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων δεκαετιών.

Το Σάββατο, φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν “άντε χάσου” καθώς ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους, όπως έγινε γνωστό από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Αυτοί που χτυπούν γυναίκες και κορίτσια στο δρόμο, που απαγάγουν, που αυθαίρετα φυλακίζουν και καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους που επιθυμούν τίποτα περισσότερο από το να ζήσουν ελεύθεροι, στέκονται στη λάθος μεριά της ιστορίας”, δήλωσε η Μπέρμποκ στην κυριακάτικη εφημερίδα “Bild am Sonntag”.

“Σε αυτούς τους ανθρώπους στο Ιράν λέμε: στεκόμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε”, διαβεβαίωσε η ίδια.

Η Μπέρμποκ έχει υποσχεθεί την υλοποίηση μιας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Γερμανίας για μία αρχικά αθόρυβη αντίδρασή της στις διαδηλώσεις.

Νεκρά αλλά δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

Εν τω μεταξύ δύο μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο πρώτος νεκρός ήταν μέλος της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σκοτώθηκε χθες βράδυ «αφού υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από ένοπλη επίθεση πλήθους» στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με το IRNA.

Χθες βράδυ σκοτώθηκε επίσης ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης σε διαδηλώσεις στη Σαναντάτζ, πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, της επαρχίας καταγωγής της Μαχσά Αμινί.

Οι δύο αυτοί νεκροί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 14 τον αριθμό των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τρελό χακάρισμα στους μουλάδες του Ιράν την ώρα των ειδήσεων στην κρατική ΤV

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: