“Όχημα” ο Ταγίπ: Η πρόταση του Πούτιν για το ενεργειακό κέντρο στην Τουρκία είναι μία κίνηση για σταθεροποίηση της κυριαρχίας της Μόσχας

FILE PHOTO: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, KONSTANTIN ZAVRAZHIN, KREMLIN POOL, PUTNIK




Ανταπόκριση από τη Μόσχα της εφημερίδας New York Times αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προφανή κίνηση για να σταθεροποιήσει την κυριαρχία της Μόσχας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, προσφέρθηκε την Πέμπτη να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας.

Το κείμενο της αμερικανικής εφημερίδας υπογράφουν οι Valerie Hopkins, Safak Timur και Stanley Reed. Σημειώνουν τα εξής

Στόχος του είναι να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό κόμβο εφοδιασμού για εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Putin συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν, ημέρες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε τον μεγαλύτερο εναέριο βομβαρδισμό εναντίον της Ουκρανίας από την εισβολή της τον Φεβρουάριο.

Την Πέμπτη, οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν «το θέμα της ρωσο-ουκρανικής διευθέτησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ (Dmitri S. Peskov).

Ο Ρώσος και Τούρκος ηγέτης είχαν μια περίπλοκη σχέση, με μερικές φορές αμοιβαία οφέλη. Για τον Putin, τα οφέλη περιλαμβάνουν πωλήσεις ενέργειας και όπλων, επενδύσεις και στενή σχέση με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο προσπαθεί να τον απομονώσει. Για τον Erdogan, τα οφέλη περιλαμβάνουν φθηνή ενέργεια, μεγάλη εξαγωγική αγορά, ρωσικό τουρισμό και, κυρίως, προφανή ρωσική συναίνεση στις προσπάθειές του να συντρίψει τον κουρδικό αυτονομισμό στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση του Bashar al-Assad.

 Αφού οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream Baltic υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα, η Μόσχα είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι η καλύτερη οδός για ανακατεύθυνση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκρήξεις βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα μπορούσε να καταστήσει την Άγκυρα ισχυρό παίκτη στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και να ανοίξει τη δυνατότητα για το ρωσικό αέριο να πωλείται στην Ευρώπη μέσω ενός μεσάζοντα. Ο Putin είπε ότι ο προτεινόμενος κόμβος ήταν ελκυστικός, διότι θα έδινε και στις δύο χώρες περισσότερη δύναμη να καθορίσουν τις τιμές. […]

Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο, αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα της πρότασης του Putin, λέγοντας ότι φαινόταν απίθανο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει νέους αγωγούς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος για την έρευνα φυσικού αερίου στη Wood Mackenzie, μια συμβουλευτική εταιρεία στο Εδιμβούργο, είπε ότι οι υπάρχοντες αγωγοί παρέχουν αρκετή χωρητικότητα για να αυξήσουν τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η ιδέα ότι η Ευρώπη χρειάζεται πρόσθετη χωρητικότητα αγωγών, για να αποκτήσει περισσότερο ρωσικό αέριο, δεν είναι σωστή», είπε.

Καθώς το εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης έχει διαταραχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο αναζητά τρόπους για να εκτρέψει τις πωλήσεις του φυσικού αερίου σε άλλες χώρες. Τη Δευτέρα, ο Putin είπε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή ενός νέου αγωγού προς την Κίνα.

Ο Erdogan τον Ιούλιο διευκόλυνε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επανέναρξη της αποστολής ουκρανικών σιτηρών και ρωσικών λιπασμάτων. Η συμφωνία πρόκειται να λήξει τον επόμενο μήνα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εργάζονται για την παράτασή της για έναν ακόμη χρόνο και ο Erdogan επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «ενδυναμώσει και να διατηρήσει» τη συμφωνία.

Ο Peskov διαμαρτυρήθηκε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μεταφορά ρωσικών λιπασμάτων και δημητριακών, μια βασική απαίτηση του Κρεμλίνου όταν υπέγραψε τη συμφωνία, καταλήγει το δημοσίευμα. 

ΠΗΓΗ: New York Times Valerie Hopkins, Safak Timur και Stanley Reed – Putin Offers to Make Turkey a Gas Hub to Preserve E.U. Energy Hold

Το Bloomberg …αποφάσισε: Μικρή η πιθανότητα επεισοδίου στο Αιγαίο, μεγαλύτερη η πιθανότητα επέμβασης στη Συρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: