Ο Πούτιν ψάχνοντας «φύλλο συκής» βαφτίζει τους Ουκρανούς τρομοκράτες: Εγκλήματα πολέμου, θα πληρώσεις απαντούν Κομισιόν και Γαλλία

epa10234266 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the Security Council via video conference call, in Saint-Petersburg, Russia, 10 October 2022. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Η νέα απρόκλητη μαζική επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων κατά αμάχων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας με εντολή του Πούτιν φέρνει ξανά στην επικαιρότητα της αγριότητα της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία.

Το χτύπημα στην γέφυρα του Κουρτς μοιάζει ως το άλλοθι που αναζητούσε ο ηγέτης της Ρωσίας προκειμένου να εξαπολύσει νέα αγριότερη επίθεση με πυραύλους, όπως στην αρχή της εισβολής του καθώς στο έδαφος οι δυνάμεις του χάνουν συνεχώς έδαφος.

Προφανώς οι κινήσεις του μοιάζουν αδιέξοδες αλλά ο ίδιος δεν το βάζει κάτω και προαναγγέλλει νέες ως απάντηση «στα τρομοκρατικά χτυπήματα της Ουκρανίας».

Φυσικά αυτό το υποστηρίζει μόνο αυτός την ίδια ώρα που η Δύση τον προειδοποιεί ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου και θα λογοδοτήσει γι’ αυτά.

Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει σθεναρά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία διενήργησε “τρομοκρατικές ενέργειες” εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύθηκε να αντιδράσει σθεναρά, αν συνεχιστούν.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ενεργειακών, στρατιωτικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας σε αντίποινα για την επίθεση σε μια ζωτικής σημασίας γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο.

“Είναι προφανές πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την έκρηξη, όμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

“Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα”, είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας συνόδου του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα απαντήσει “σκληρά” σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις από την Ουκρανία.

“Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό”, είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι προσπαθεί να διενεργήσει επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία και εναντίον του αγωγού αερίου TurkStream.

Επανέλαβε, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, τον ισχυρισμό του πως η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τις ανεξήγητες ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream που διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

Μερικά δευτερόλεπτα αφότου ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως τα ρωσικά πλήγματα “πέτυχαν τους στόχους τους”.

“Ο στόχος των πληγμάτων έχει επιτευχθεί. Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί”, ανέφερε.

Από κοντά και ο Μεντβέντεφ

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του πως τα μαζικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας είναι μόνο “το πρώτο επεισόδιο” και κάλεσε για την “πλήρη διάλυση” της ουκρανικής πολιτικής εξουσίας.

“Το πρώτο επεισόδιο έχει παιχθεί, θα υπάρξουν και άλλα”, έγραψε στο Telegram, έπειτα από τη συνάντηση του Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Πούτιν. “Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος πρέπει να είναι η συνολική διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας”, είπε.

Κουλέμπα: Αυτός και οι πύραυλοί του είναι τρομοκράτες

Διάφορες πόλεις στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε περισσότερες από 12 ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε: “Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους”.

Από τη δική του πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι επιθέσεις σε ώρες αιχμής φαίνεται πως είχαν σκόπιμα σχεδιαστεί για να σκοτώσουν ανθρώπους καθώς και για να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε πως 11 σημαντικές υποδομές επλήγησαν σε οκτώ περιοχές αφήνοντας τμήματα της χώρας χωρίς ηλεκτρισμό, νερό ή θέρμανση.

«Έγκλημα πολέμου» λέει η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Τα ρωσικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας συνιστούν «έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μέσω Twitter.

«Καταδικάζω με την μεγαλύτερη δριμύτητα τις σημερινές αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις. Η στόχευση του άμαχου πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου», έγραψε η Κατρίν Κολονά.

Ο όρος «έγκλημα πολέμου» χρησιμοποιήθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταδίκη των σημερινών πυραυλικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μαρία Αρώνη.

«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

«Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε ο Πίτερ Στάνο και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες» από το καθεστώς Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες». Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

HJ με πληροφορίες από AFP, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία // Μόσχα, Ρωσία // Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ο Πούτιν παίζει τα ρέστα του: Βομβαρδίζει αμάχους, επιστρατεύει Τσετσένους σφαγείς και Λευκορώσους στο μέτωπο [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: