Ο Αναστασιάδης λέει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να κάνει την Κύπρο προτεκτοράτο: Και οι δικοί του απαντούν να το συζητήσει!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή απονομής των βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2022. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Μπορεί να «γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις», όπως έλεγε ο Πρόεδρος από τον Αστρομερίτη, όταν ρωτήθηκε για τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος για έμμεση αναγνώριση, αλλά η αλήθεια είναι πως οι διπλωματικές παραστάσεις έχουν ξεπεραστεί από καιρό.

Γιατί η εκβιαστική πια απαίτηση του ψευδοκράτους να κάνει ξεχωριστή συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα, έχει χρόνια που είναι σε εξέλιξη, το έδαφος στρώθηκε κι εμείς τώρα το προσέξαμε. Σήμερα το θέτουν εκβιαστικά, απειλώντας ότι θα κλείσουν και στρατόπεδα της Ειρηνευτικής Δύναμης στα κατεχόμενα.

Ο εφησυχασμός που έσπερνε και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι «λάβαμε διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα γίνει καμιά συμφωνία η οποία θα ξεφεύγει από τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, είναι ένας επιπλέον λόγος για να ανησυχούμε.

  • Διότι, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει συμφωνία αλλά στην πραγματικότητα τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε συζητήσεις με το κατοχικό καθεστώς για την εξεύρεση φόρμουλας, ενδεχομένως και ενός Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο μπορεί τυπικά να μην παραβιάζει τα ψηφίσματα, αλλά ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες επί του εδάφους, κανονικοποίησης του στάτους κβο.

Δηλαδή, αποδοχής των συνθηκών κατοχής και νομιμοποίησης της διχοτόμησης.

Ασφαλώς όταν δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, οι επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκονται σε συνεννόηση και συνομιλούν με τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος. Είναι σε ένα βαθμό αυτονόητο, για να μπορούν να εκτελούν την αποστολή τους τόσα χρόνια. Εξάλλου και η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί τις επαφές τους κατά καιρούς, ως μεσάζοντες, για διάφορα προβλήματα, όπως οι παράνομες συλλήψεις Ελληνοκυπρίων.

Αλλά αυτό που μεθοδεύεται τώρα είναι μια συμφωνία, που θα ικανοποιεί την απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος να δίνει τη συγκατάθεση του, όπως τη δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός και μόνο ότι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ βρίσκονται επί τούτου σε συνομιλίες με το παράνομο καθεστώς, είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο.

Να υπενθυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στην Κύπρο έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, για την παρουσία και το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης. Και κάθε έξι μήνες δίνει τη συγκατάθεσή της για την ανανέωση της θητείας της.

Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι για την παρουσία της, η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει κάθε χρόνο το ένα τρίτο του κόστους, κάπου €15 εκατομμύρια, και η Ελλάδα πληρώνει ως εθελοντική εισφορά άλλα περίπου €6 εκατομμύρια. Η χώρα που δημιουργεί την ανάγκη παρουσίας των Ειρηνευτών, η Τουρκία, όπως και οι Τουρκοκύπριοι, δεν πληρώνουν τίποτα.

Όταν λέει ο Πρόεδρος ότι «γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα ΗΕ, προς την ΕΕ, να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις», είναι λίγο αργά, δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουν τίποτε.

Διότι, τόσα χρόνια είναι η όλη πολιτική δράση και φιλοσοφία των ηγετών μας που τους έκανε να πιστεύουν ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ δυο κοινοτήτων και η βοήθεια που μπορεί να τους προσφερθεί είναι σε αυτό το επίπεδο, της ομαλοποίησης των σχέσεων τους.

  • Είναι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, που ενημέρωνε τον Ιανουάριο το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνονται πλέον «σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού».

Είναι η προκάτοχος του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που στο ίδιο πνεύμα, το 2020, έπεισε τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός –εκτός όλων των άλλων θεμάτων που ασχολούνται οι δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές– και για στρατιωτικά θέματα μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των λεγόμενων τουρκοκυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων, λες και ο στρατός κατοχής είναι ανύπαρκτος στην Κύπρο.

Κι ας έλεγε, προχτές ακόμα, ο Τατάρ, ευρισκόμενος στην Τουρκία, ότι «οι 40 χιλιάδες στρατιώτες μας είναι εκεί και, αν χρειαστεί, μέσα σε 5 λεπτά, μπορούν να σταλούν πολλοί άλλοι στρατιώτες».

Το χάσαμε το παιχνίδι; Ε, μα άμα κοτζάμ Αναστασιάδης, επαναλαμβάνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να κάνει την Κύπρο προτεκτοράτο και οι «δικοί του», του λένε να πάει στο τραπέζι των συνομιλιών να το κουβεντιάσει, το χάσαμε, βεβαίως.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Δώστε ανταλλάγματα” για να… σιωπήσει ο Ερντογάν: Ο Μπράιζα βρήκε τη φόρμουλα, να δώσουμε “το αέριο στην Τουρκία”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: