Νόμπελ Ειρήνης 2022: Σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών σε Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία * Για τη δημοκρατία και την ελευθερία

Η ανακοίνωση του Νόμπελ Ειρήνης 2022 μέσω Twitter από την Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ. Photo via Twitter@NobelPrize




Η μάχη κατά του επιθετικού αναθεωρητισμού του Πούτιν “χρωματίζει” το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το οποίο μοιράστηκε στα τρία:

Οι τρεις που βραβεύονται από κοινού από την Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ είναι ο Λευκορώσος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski, η ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και η ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή των Νόμπελ και οι τρεις βραβευθέντες “εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες τους και επί σειρά ετών προωθούν το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής στην εξουσία και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Έχουν καταβάλει εξαίρετη προσπάθεια για να  τεκμηριωθούν εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν την σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ποιοί είναι οι βραβευθέντες

Ο Ales Bialiatski ήταν ένας από τους εμπνευστές του δημοκρατικού κινήματος που εμφανίστηκε στη Λευκορωσία στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στη χώρα του.

Μεταξύ άλλων, ίδρυσε την οργάνωση Viasna (Άνοιξη) το 1996 ως απάντηση στις αμφιλεγόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις που έδωσαν στον πρόεδρο δικτατορικές εξουσίες και που προκάλεσαν εκτεταμένες διαδηλώσεις.

Η Viasna παρείχε υποστήριξη στους φυλακισμένους διαδηλωτές και τις οικογένειές τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Viasna εξελίχθηκε σε μια ευρεία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηρίωσε και διαμαρτυρόταν για τη χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές εναντίον πολιτικών κρατουμένων.

Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Ales Bialiatski.

Φυλακίστηκε από το 2011 έως το 2014. Μετά από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος το 2020, συνελήφθη ξανά. Κρατείται ακόμη χωρίς δίκη.

Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Bialiatski δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial ιδρύθηκε το 1987 από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι τα θύματα της καταπίεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Ο νομπελίστας Ειρήνης Αντρέι Ζαχάρωφ και η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Svetlana Gannushkina ήταν μεταξύ των ιδρυτών.

Το Memorial βασίζεται στην αντίληψη ότι η αντιμετώπιση εγκλημάτων του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την πρόληψη νέων.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Memorial έγινε η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Εκτός από τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης για τα θύματα της σταλινικής εποχής, το Memorial συγκέντρωσε και συστηματοποίησε πληροφορίες σχετικά με την πολιτική καταπίεση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Το Memorial έγινε η πιο έγκυρη πηγή πληροφοριών για πολιτικούς κρατούμενους στις ρωσικές εγκαταστάσεις κράτησης.

Η οργάνωση στέκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση του μιλιταρισμού και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυβέρνησης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Όταν η κοινωνία των πολιτών πρέπει να δώσει τη θέση της στην απολυταρχία και τη δικτατορία, η ειρήνη είναι συχνά το επόμενο θύμα. Κατά τη διάρκεια των πολέμων της Τσετσενίας, η Memorial συγκέντρωσε και επαλήθευσε πληροφορίες για καταχρήσεις και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στον άμαχο πληθυσμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις. Το 2009, η επικεφαλής του υποκαταστήματος της Memorial στην Τσετσενία, Natalia Estemirova, σκοτώθηκε εξαιτίας αυτού του έργου.

Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία έχουν υποστεί απειλές, φυλάκιση, εξαφάνιση και δολοφονίες για πολλά χρόνια. Ως μέρος της πάγιας στάσης του Κρεμλίνου, η οργάνωση χαρακτηρίστηκε από νωρίς ως «ξένος πράκτορας».

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι αρχές αποφάσισαν ότι το Memorial επρόκειτο να εκκαθαριστεί αναγκαστικά και το κέντρο τεκμηρίωσης να κλείσει οριστικά. Το κλείσιμο τέθηκε σε ισχύ τους επόμενους μήνες, αλλά οι άνθρωποι πίσω από το Memorial αρνούνται να σταματήσουν.

Σε ένα σχόλιο για την αναγκαστική διάλυση, ο πρόεδρος Yan Rachinsky δήλωσε: «Κανείς δεν σκοπεύει να τα παρατήσει».

Το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών ιδρύθηκε στο Κίεβο το 2007 με σκοπό την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Το κέντρο έχει λάβει θέση για να ενισχύσει την ουκρανική κοινωνία των πολιτών και να πιέσει τις αρχές να κάνουν την Ουκρανία μια πλήρη δημοκρατία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών έχει εμπλακεί σε προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού. 

Σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, το κέντρο διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο με στόχο να λογοδοτήσουν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.

“Με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2022 στον Ales Bialiatski, το Memorial και το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τιμήσει τρεις εξέχοντες πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.

Μέσα από τις συνεχείς προσπάθειές τους υπέρ των ουμανιστικών αξιών, του αντιμιλιταρισμού και των αρχών του δικαίου, οι φετινοί βραβευθέντες αναζωογόνησαν και τίμησαν το όραμα του Άλφρεντ Νόμπελ για ειρήνη και αδελφότητα μεταξύ των εθνών – ένα όραμα που χρειάζεται περισσότερο στον κόσμο σήμερα” αναφέρει η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

 

 

Στην Γαλλίδα Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022: Για τη θαρραλέα και με κλινική οξύνοια διερεύνηση της προσωπικής μνήμης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: