Νίκος Χριστοδουλίδης: Στη δημοσιότητα οι 45 θέσεις του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Φωτογραφία από το facebook του Νίκου Χριστοδουλίδη




Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Περιλαμβάνουν 45 προτάσεις και χωρίζονται σε 7 πολιτικές. Οι προτάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.christodoulides2023.com υπό τον τίτλο «Μετανάστευση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση» κάτω από τον Πυλώνα Άνθρωπος.

Ανάμεσα σε άλλα προτείνονται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, η αποτροπή των παράτυπων ροών και η επίσπευση των επιστροφών και των απελάσεων με κύριο στόχο η Κύπρος να παύσει να είναι ελκυστικός προορισμός.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις είναι:

Πολιτική 1 – Δημιουργούμε Υφυπουργείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης

1.1 Δημιουργούμε Υφυπουργείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης. Στόχος η συστέγαση όλων των σχετικών συναρμόδιων, εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας (ΥΑΜ), η Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών (το τμήμα Αρχείου Πληθυσμού παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών) και η Διαχειριστική Αρχή των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Παράλληλα, δημιουργούνται και ενισχύονται συγκεκριμένα Τμήματα εντός του Υφυπουργείου όπως για παράδειγμα το Τμήμα Εθελούσιων και Αναγκαστικών Επιστροφών (απελάσεων).

1.2 Το Υφυπουργείο θα έχει τον πλήρη συντονισμό και την ευθύνη αξιολόγησης και αναβάθμισης των Υπηρεσιών/Τμημάτων που θα υπάγονται σε αυτό, ώστε να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

1.3 Ενισχύουμε το ειδικό Τμήμα για τις Εθελούσιες Επιστροφές και Απελάσεις, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε πολιτική ένταξης των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην Κυπριακή κοινωνία.

1.4 Υιοθετούμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες πολιτικές, πρακτικές και μέτρα, μέσω του σχεδιασμού δυο Εθνικών Σχεδίων Δράσης. Το πρώτο έχει ως στόχο την προώθηση εθελούσιων και αναγκαστικών επιστροφών (απελάσεων) τόσο των παράτυπων μεταναστών, όσο και των αιτούντων ασύλου, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται, με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του FRONTEX. Το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα αφορά μετρά ένταξης των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (οικονομικών μεταναστών και κατόχων διεθνούς προστασίας και αιτητών ασύλου).

1.5 Με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διασφαλίζουμε ότι το Υφυπουργείο αξιοποιεί και εκπαιδεύει το υφιστάμενο προσωπικό και στελεχώνεται περαιτέρω με έμπειρο και προσοντούχο προσωπικό, για όλα τα θέματα που θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του και για τα οποία παρατηρείται έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης.

1.6 Το Υφυπουργείο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία εκσυγχρονίζουν τις σχετικές νομοθεσίες που αφορούν τη Μετανάστευση και τον περί Προσφύγων Νόμο στη βάση των Διεθνών Συμβάσεων, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αλλά και στη βάση των νέων δεδομένων και προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Πολιτική 2 – Αποτροπή των παράτυπων ροών και καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών προσώπων

2.1 Διασφαλίζουμε τον εντοπισμό όλων όσων εισέρχονται από μη νόμιμα σημεία εισόδου στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης της επιτήρησης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός με νέα μέσα τεχνολογίας τα οποία δύναται να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

2.2 Παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε χρονικό πλαίσιο μιας εβδομάδας αφού προηγηθεί η πρώτη διαλογή (screening) σε αιτούντες ασύλου, των οποίων η αίτηση δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, στη βάση π.χ. της λίστας με ασφαλείς χώρες καταγωγής. Σκοπός είναι η έναρξη, το συντομότερο δυνατό, εντός 3 εβδομάδων, της διαδικασίας επιστροφών για πρόσωπα των οποίων οι αιτήσεις είναι πρόδηλα αβάσιμες.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος

Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2027

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: