Μην υποθάλπτετε άλλο τη διαφθορά (στην Κύπρο): Ανοικτή επιστολή από Πισσαρίδη, Παναγιωτίδη και Συρίμη

File Photo: Ο νομπελίστας Οικονομολόγος Χρ. Πισαρίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών με αφορμή σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή και που κατά την γνώμη τους “περιέχει διατάξεις που εξασφαλίζουν την διαιώνιση της διαφθοράς” απέστειλαν ο Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης, Οικονομολόγος Πανεπιστημιακός Καθηγητής, ο Χρήστος Π. Παναγιωτίδης, Εγκεκριμένος Λογιστής-Ελεγκτής, και ο Νίκος Γ. Συρίμης, Εγκεκριμένος Λογιστής-Ελεγκτής.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι “πιθανολογούμε ότι γνωρίζετε ότι οι εξής εννέα υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γεώργιος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Χρίστος Χρίστου ενυπόγραφα δεσμεύθηκαν ότι, εάν εκλεγούν, θα προωθήσουν άμεσα την υλοποίηση της πρότασης ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ-ΣΥΡΙΜΗ επί του «πόθεν έσχες», με αφετηρία εφαρμογής την 1 Ιανουαρίου 2023, και διακήρυξαν την θέση τους ότι όποιος ουσιαστικά αρνείται την διαφάνεια δεν έχει θέση στον πολιτικό χώρο της Κύπρου”.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, προστίθεται, “μας προκάλεσε εντύπωση η είδηση ότι ταυτόχρονα προωθείται στη Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο, όχι μόνο δεν στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς, αλλά στην πραγματικότητα την υποθάλπει”.

Αναφέροντας ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου περιέχει διατάξεις “που εξασφαλίζουν τη διαιώνιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αδιαφάνειας” τους καλούν να αντιληφθούν ότι “με την ψήφιση ενός τέτοιου νομοθετήματος θα καταστήσετε τους εαυτούς σας συνυπεύθυνους για την παρεμπόδιση της εξυγίανσης της πολιτικής σκηνής στην Κύπρο”.

Στη συνέχεια αναφέρονται με λεπτομέρεια σε διατάξεις του προωθούμενου προς ψήφιση σχεδίου νόμου λέγοντας ότι “είναι χαρακτηριστικά δείγματα των ρυθμίσεων, η απουσία των οποίων μας οδήγησε στο προαναφερόμενο συμπέρασμα”.

Η πεμπτουσία του «από πού τα βρήκες;», αναφέρουν, “είναι μια απλή μαθηματική εξίσωση, η εξής: καθαρή περιουσία κατά την έναρξη του ημερολογιακού έτους, πλέον δηλωθέντα ετήσια έσοδα, μείον ετήσια έξοδα διαβίωσης, ίσον καθαρή περιουσία κατά την λήξη του ημερολογιακού έτους”.

“Αυτή η εξίσωση πρέπει να απεικονίζεται αριθμητικά και να βεβαιώνεται ως ορθή από το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο στη δήλωση, την οποία θα πρέπει να έχει υποχρέωση να υποβάλλει κάθε χρόνο, κάθε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, εντός προκαθορισμένης τακτής προθεσμίας”.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι η «τιμή κτήσεως» ενός περιουσιακού στοιχείου είναι το ποσό που πραγματικά έδωσε το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για να το αποκτήσει, και όχι η εκτιμώμενη σημερινή του αξία, η οποία δεν έχει οποιαδήποτε επίπτωση επί του προσδιορισμού των εσόδων που πρέπει να είχε το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την περιουσία της οικογένειάς του (του ιδίου, του/της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του), όπως φαίνεται ότι την αύξησε.

“Η παράθεση των τρεχουσών αξιών των περιουσιακών στοιχείων θα έχει ως αποτέλεσμα να «θολώσει τα νερά» και να καταστήσει αδύνατη την εξαγωγή οποιουδήποτε ασφαλούς συμπεράσματος. Είναι κάτι ανάλογο με το να αθροίζουμε μήλα με πατάτες”.

Ακόμη, αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» πρέπει να είναι ετήσιες, να ταυτίζονται χρονικά και να διασυνδέονται με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ώστε να είναι εφικτό το «γεφύρωμα» που συνθέτει, την πεμπτουσία του «πόθεν έσχες», “διαφορετικά το όλο γύμνασμα καταλήγει να είναι μια ατελέσφορη και αναποτελεσματική διαδικασία που έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, όπως γίνεται εδώ και 18 χρόνια, από τότε που πρωτοψηφίστηκε το «πόθεν έσχες».

Στην επιστολή τους αναφέρουν ακόμη ότι το προς ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το σύστημα του «πόθεν έσχες» θα το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι.

“Αυτά δεν είναι πράγματα σοβαρά, όταν μάλιστα υπάρχουν τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Αλ Τζαζίρα και διάφοροι άλλοι δημοσιογράφοι. Το «πόθεν έσχες» είναι βέβαιο ότι δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αν η διαχείριση του συστήματος παραμείνει στα χέρια ανθρώπων που συνθέτουν το αντικείμενο του ελέγχου” και προσθέτουν ότι “η πρότασή σας συνθέτει μια κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, που υποτίθεται ότι ο προς ψήφιση νόμος στοχεύει να πατάξει”.

Σε άλλα σημεία της επιστολής τους αναφέρουν ότι “ούτε είναι εφικτό να ελέγχονται οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» από κατά νόμον ελεγκτές”, ότι “στο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση δεν προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων” και ότι “η δημοσιοποίηση στοιχείων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος επιτρέπεται”.

Καταλήγοντας, δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν στην υλοποίηση του στόχου της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, με την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του «πόθεν έσχες», υπό την προϋπόθεση ότι η εμπλοκή τους θα είναι υπό όρους που εύλογα θα εξασφαλίζουν την επιτυχία της όλης προσπάθειας, στο εγγύς μέλλον, και δεν θα συνθέτουν συμβιβασμό της ανεξαρτησίας τους.

Σημαντική δήλωση υποστηριξης έλαβε ο Χριστοδουλίδης: Μαζί του και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: