Μια άβολη συνάντηση: Σνομπάρισμα του Μακρόν στον Σολτς η «ακύρωση» της συνέντευξης Τύπου

French President Emmanuel Macron (L) welcomes Chancellor of Germany Olaf Scholz (R) at Elysee Palace before their work lunch in Paris, France, 26 October 2022. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Χωρίς δηλώσεις πριν και μετά, ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι σχέσεις των δύο είναι τόσο παγωμένες που δεν τολμούν καν να αφεθούν σε δημόσια θέα, μαζί, μπροστά στον Τύπο, σχολιάζει το Politico.

Εξηγεί μάλιστα ότι η ακύρωση της συνέντευξης Τύπου είναι ουσιαστικά το μήνυμα του Ελιζέ για τις γενικώς άβολες συναντήσεις: « Η ακυρωθείσα συνέντευξη Τύπου προδίδει τη δική της ιστορία ως σνομπάρισμα στον Scholz. Ο Γερμανός Καγκελάριος είχε ταξιδέψει με πλήρες δημοσιογραφική αποστολή στο Παρίσι και από εκεί συνέχισε για την Αθήνα. Η άρνηση συνέντευξης Τύπου σε έναν επισκέπτη – ηγέτη είναι μια πολιτική τακτική που εφαρμόζεται γενικά ως μέσο επίπληξης, όπως έγινε πρόσφατα από τον Σολτς όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επισκέφθηκε το Βερολίνο»,

Η δύσκολη συνάντηση διήρκεσε μια ώρα πέραν του προγραμματισμένου , τρεις ώρες συνολικά με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών. Στη συνέχεια υπήρξε κατ’ ιδίαν εικοσάλεπτη συνάντηση των Μακρόν και Σολτς.

Nα σημειωθεί ότι και πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση – μια μέρα πριν – η γερμανική καγκελαρία είχε προαναγγείλει κοινές δηλώσεις πριν και μετά την συνάντηση, ενώ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε το ακριβώς αντίθετο… Όπερ και εγένετο.
Καθησυχάζουν αλλά μέσω twitter

Σε επίπεδο πληροφοριών/διαρροών πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκαν θεωρητικά πρόθυμοι να δώσουν μια νέα ώθηση στον γαλλογερμανικό άξονα που δοκιμαζόταν με αφορμή τις διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις» έγραψε στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο. Σχολίασε μάλιστα ότι είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».

Ο Μακρόν και ο Σολτς «συζήτησαν τη γαλλογερμανική σχέση με πολύ στενό πνεύμα συνεργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε εξάλλου το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις επί περισσότερες από τρεις ώρες κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ενώ είχαν και μια ενώπιος-ενωπίω συζήτηση 30 λεπτών. Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στις κάμερες κατά την άφιξη του Σολτς, όμως δεν έκαναν καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» στον ενεργειακό τομέα καθώς και την πρόθεσή τους «να ενισχύσουν την Ευρώπη της Άμυνας».

Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν πολλά ανησυχητικά σχόλια, ιδίως από τη γαλλική πλευρά, για τη σχέση του Παρισιού με το Βερολίνο. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Μακρόν προειδοποίησε τη Γερμανία να μην απομονωθεί, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό ούτε για την ίδια, ούτε για την Ευρώπη.

Στις δύο πρωτεύουσες οι τόνοι είναι καθησυχαστικοί, μολονότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κρίση είναι «κατά κύριο λόγο στη φαντασία» ορισμένων, σχολίασε μια γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Γαλλία είναι η στενότερη σύμμαχός μας», επιμένει από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση.

Την απομάκρυνση της Γερμανίας από τη στενή συνεργασία με τη Γαλλία, αναγνώρισε άλλωστε προ ημερών ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάνοντας λόγο για «δύσκολες στιγμές» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «η Γερμανία βρίσκεται σε μια εποχή αλλαγής μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας του οποίου δεν πρέπει να υποτιμάται».

Όπως έγραψε σήμερα το απόγευμα στο Twitter ο δημοσιογράφος του POLITICO που συνοδεύει τον Γερμανό καγκελάριο στο ταξίδι του, δεν υπήρξαν δηλώσεις και “ήδη ο καγκελάριος και οι δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν, πετούν για Αθήνα”.

Στο ναδίρ ο γαλλο – γερμανικός άξονας

Η γαλλική εφημεριδα Le Figaro υπογραμμίζει ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι μέρος μιας βαθιάς γεωστρατηγικής αλλαγής, μιας ηπειρωτικής μετατόπισης, που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και υπόσχεται να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Ευρώπης για πολύ καιρό».

Για ζητήματα από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας ως την πυρηνική ενέργεια και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, Παρίσι και Βερολίνο μοιάζουν πλέον να αδυνατούν να συμφωνήσουν.

Κάτι που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη: ο γαλλογερμανικός άξονας άλλωστε ήταν και παραμένει η δύναμη που ωθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το γαλλογερμανικό ζευγάρι διαφωνεί», κι έτσι «έχει παραλύσει», διαπίστωνε προ ημερών, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του, ο γάλλος πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας να μην έχουμε Ευρώπη ενιαία και ισχυρή» κι αυτό «ξεκινά από καρποφόρο γαλλογερμανικό διάλογο», προειδοποίησε την Παρασκευή, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών —για διάφορα θεωρητικά κοινά βιομηχανικά σχέδια, από το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς ως το ευρωπαϊκό άρμα μάχης του μέλλοντος— βάθυναν αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

«Γάμος ανάγκης»

Η Γερμανία, η οποία συγκαταλέγεται στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, προχωρά σε «αλλαγή μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας της οποίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», διαπίστωνε προ ημερών ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ, μπροστά στην απογείωση των τιμών της ενέργειας, ειδικά του αερίου, μετά τη διακοπή των παραδόσεων που κατά το Βερολίνο τού επιβλήθηκαν από τη Ρωσία.

Το πακέτο αυτό, που παρουσιάστηκε χωρίς να έχει υπάρξει κανένας πρότερος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, προκάλεσε αντιδράσεις, σύγχυση, δηλώσεις περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Εξάλλου, έπειτα από δεκαετίες παραμέλησής της, η Γερμανία έκανε στροφή 180° ως προς την άμυνα, έχει πλέον διακηρυγμένο σκοπό ο στρατός της να γίνει «ο καλύτερα εξοπλισμένος στην Ευρώπη».

Και σε αυτό το πεδίο χωρίς να προβλέπεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας υπέρ της οποίας επιχειρηματολογεί πάγια το Παρίσι, ακόμη λιγότερο ενίσχυση της γαλλογερμανικής στρατιωτικοβιομηχανικής συνεργασίας.

Το Βερολίνο θέλει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα με ισραηλινή συνιστώσα, ιδέα ανταγωνιστική αυτής που εισηγούνται Παρίσι και Ρώμη.

Για αρκετούς παρατηρητές, οι διαφωνίες είναι επόμενο της σύγκρουσης εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά δεν ακυρώνουν τίποτε κατ’ ανάγκην.

«Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για γάμο συμφέροντος», ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες δεν αντιμετωπίζουν καμιά «θεμελιώδη κρίση», απλά η σχέση «βρίσκεται στα κάτω της».

Με πληροφορίες από AFP, dpa, POLITICO 

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση Μακρόν – Σολτς: Στο ναδίρ ο γαλλο-γερμανικός άξονας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: