Μάλτα μόνη ψάχνει: Oι εργαζόμενοι είναι λίγοι, το brain drain κάνει θραύση όμως δεν θέλει και πολλούς αλλοδαπούς

FILE PHOTO: Η πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα. Φωτογραφία από antheah από το Pixabay




To brain drain και οι ελλείψεις εργαζομένων πλήττουν ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Μάλτας σε συνέδριο του EY Malta που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Ενώ ο πληθωρισμός είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στη ζώνη του ευρώ, στο 7,4%, και οι επιχειρήσεις τα πήγαν αξιοσημείωτα καλά μετά την πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ντόπιοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις απαιτήσεις.

«Τα κέρδη που επιτεύχθηκαν μέσω της σταθερής αύξησης της συμμετοχής των γυναικών κατά την τελευταία δεκαετία έχουν σταματήσει, και η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την προθυμία των νέων πτυχιούχων να αναζητήσουν πιο πράσινα βοσκοτόπια στο εξωτερικό καθιστά πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να προσλάβουν ντόπιους», δήλωσε η πρόεδρος του επιμελητηρίου, Marisa Xuereb.

Η ίδια σημείωσε ότι η εξασφάλιση ενός σταθερού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η οποία αυξάνεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Όμως η έλευση περισσότερων αλλοδαπών στη χώρα δεν αποτελεί επιλογή δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EY Μάλτας Ronald Attard.

Αυτό, είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθυσμό, συνεχή μείωση της ποιότητας ζωής και υψηλότερο κόστος.

Η Μάλτα φιλοξενεί έναν ακμάζοντα τομέα iGaming και fintech, ο οποίος συνεισφέρει πάνω από 12% στο ΑΕΠ.

Χιλιάδες αλλοδαποί εργάζονται και στους δύο τομείς, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών.

Ωστόσο, ο Xuereb δήλωσε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατηθούν οι εργαζόμενοι στη χώρα.

«Ο διεθνής ανταγωνισμός για τους εργαζόμενους υπηκόους τρίτων χωρών καθιστά δυσκολότερη την πρόσληψη και τη διατήρηση ικανών αλλοδαπών εργαζομένων επίσης», είπε προσθέτοντας ότι οι υποδομές της χώρας δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εισροή.

Εν τω μεταξύ, το ετήσιο Φόρουμ κατά της Φτώχειας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το αυξημένο κόστος διαβίωσης, ιδίως των τροφίμων και των φαρμάκων.

Αυτό, δήλωσε ο συνασπισμός 17 οργανώσεων, «έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, αυξάνοντας τη φτώχεια».

Η Μάλτα φιλοξενεί 525.285 Μαλτέζους και πάνω από 100.000 ξένους κατοίκους, αλλά βίωσε σημαντικά μεταναστευτικά κύματα μεταξύ 1948-1967 με περίπου 30% του πληθυσμού να φεύγει για την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 420.000 Μαλτέζοι που ζουν στο εξωτερικό, τόσοι όσοι ζουν στην ίδια τη χώρα.

Μελέτη της EY από το 2021 διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των Μαλτέζων νέων θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «αιτία ανησυχίας».

Οι λόγοι αποχώρησης περιλαμβάνουν την υπερανάπτυξη, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, την εικόνα της χώρας όσον αφορά τη διαφθορά, τη ρύπανση και την κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Οι γιαπωνέζοι και το εργοστάσιο σκόρδου στη Λάρισα: Επένδυση – μαμούθ για συμπληρώματα διατροφής με «γεύση» κάμπου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: