Κάναμε λάθη, παραδέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Βρετανίας: Οι Τόρις ήδη ψάχνουν διάδοχο της Τρας

FILE PHOTO: Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Λιζ Τρας, Τζέρεμι Χαντ. EPA/NEIL HALL




Στην παραδοχή ότι η μόλις ενός μήνα και κάτι κυβέρνηση της Λιζ Τραςέκανε λάθη με τα  αμφιλεγόμενα σχέδιά της για περικοπές φόρων που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οδήγησαν στην αποπομπή του προκατόχου του Κουάζι Κουάρτενγκ, προχώρησε σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

“Ήταν λάθος την ώρα που θα ζητούσαμε δύσκολες αποφάσεις γενικά στην φορολογία και τις δαπάνες να μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή για τους πιο πλούσιους”, δήλωσε ο Χαντ κατά την πρώτη του ημέρα ως υπουργός Οικονομικών.

Ο Χαντ πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την βασική προσέγγιση της Τρας, η οποία επιδιώκει να πυροδοτήσει οικονομική ανάπτυξη, αλλά σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν η πρωθυπουργός και ο Κουάρτενγκ δεν λειτούργησε.

“Ήταν λάθος να το κάνουμε στα τυφλά και να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις χωρίς να προσφέρουμε στον κόσμο την σιγουριά του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού λέγοντας ότι βγαίνει ο λογαριασμός. Η πρωθυπουργός το αναγνώρισε αυτό, γι’αυτό είμαι εδώ”, πρόσθεσε.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας υπογράμμισε ότι κάποιοι φόροι θα αυξηθούν και ότι οι κυβερνητικές δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο από αυτό που προγραμματιζόταν προηγουμένως, καθώς, όπως προειδοποίησε, βρίσκονται ενόψει δύσκολων αποφάσεων για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της Βρετανίας.

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέπεμψε χθες τον Κουάζι Κουάρτενγκ και κατήργησε τμήματα του αμφιλεγόμενου οικονομικού τους πακέτου, καταβάλλοντας μια προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης λιγότερο από 40 ημέρες από τότε που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο.

  • Η Τρας σημείωσε χθες ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί, εγκαταλείποντας το σχέδιό της να τον διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα.

Αν και μεγάλες, μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων αποτελούσαν κεντρικό σημείο των αρχικών σχεδίων της Τρας, ο Χαντ δήλωσε σήμερα ότι στο τραπέζι βρίσκονται αυξήσεις φόρων, σηματοδοτώντας άλλη μια απότομη στροφή πολιτικής την ώρα που η Τρας αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση.

“Μπροστά μας έχουμε κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις”, σημείωσε ο Χαντ στις δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Sky News.

“Αυτό που θέλει ο κόσμος, θέλουν οι αγορές, χρειάζεται τώρα η χώρα, είναι σταθερότητα”, συνέχισε. “Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές. Αλλά αυτό που μπορώ όντως να κάνω είναι να δείξω ότι μπορούμε να καλύψουμε οικονομικά τα σχέδιά μας για τους φόρους και τις δαπάνες και αυτό θα χρειαστεί κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις τόσο επί των δαπανών όσο και επί των φόρων”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν όσο θα ήθελε ο κόσμος και όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να βρουν τρόπους βελτίωσης της απόδοσης σε μεγαλύτερο επίπεδο από αυτό που προγραμμάτιζαν.

“Ορισμένοι φόροι δεν θα μειωθούν τόσο γρήγορα όσο θέλει ο κόσμος και κάποιοι φόροι θα αυξηθούν. Άρα θα είναι δύσκολο”, τόνισε ο Χαντ.

Παραπαίει η κυβέρνηση Τρας

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από μόλις 38 ημέρες, η πρωθυπουργός Τρας παλεύει να προσγειωθεί στην  σκληρή γη της οικονομικής πραγματικότητας. Τώρα παλεύει για την πολιτική της επιβίωση.

Αυτό συμβαίνει μετά από ένα χαοτικό 24ωρο κατά το οποίο η Τρας και ο υπουργός της επί των Οικονομικών επέμεναν δημοσίως ότι εμμένουν στο σχέδιο να μην επιβάλουν φόρο εταιρειών – ακόμη και όταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενημέρωναν κατ’ ιδίαν το ακριβώς αντίθετο.

Η απόφασή της να διορίσει τον Τζερεμι Χαντ, έναν έμπειρο υπουργό που θεωρείται ευρέως ότι θα δημιουργήσει μαζί με την πρωθυπουργό  ένα ασφαλές ζευγάρι στο Ουέστμινστερ,  θα πρέπει, θεωρητικά, να τη βοηθήσει να κρατηθεί στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι τη δημοσιονομική δήλωση του Halloween όπου θα καθορίσει τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομία.

Αλλά ακόμα και με τον Χαντ στην κυβέρνηση η πρωθυπουργία της Τρας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Η εξουσία της έχει ήδη υπονομευθεί σοβαρά από δύο μεγάλες ανατροπές, σχετικά με τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος και εταιρικού φόρου, καθώς και την απομάκρυνση του υπουργού της επί των Οικονομικών, ενώ παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να εμμένει στο υπόλοιπο σχέδιό της για την ανάπτυξη .

Οι βουλευτές των Τόρις, λιγότεροι από το ένα τρίτο των οποίων την υποστήριξαν στον τελευταίο γύρο της αναμέτρησής της με τον Ρίσι Σούνακ για την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν έχουν καμία διάθεση να την υπερασπιστούν.

Οι Τόρις έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό στις δημοσκοπήσεις και ορισμένοι προβληματίζονται ακόμη κι αν η επιλογή της απομάκρυνσής της θα είναι θετική για το κόμμα.

  • Μια “συνωμοσία”  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Ουέστμινστερ και αναμένεται να ενταθεί με έναν κύκλο ανώτερων πρώην υπουργών να εμφανίζονται έτοιμοι να  προχωρήσουν στην επιχείρηση «ενότητα», με την υπόδειξη ενός κοινής αποδοχής νέου πρωθυπουργού, πιθανώς του Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος παρακολουθεί το χάος να ξετυλίγεται.

Οι αντάρτες βουλευτές αναμένεται να βρίσκονται διαρκώς στο τηλέφωνο το Σαββατοκύριακο για να καθορίσουν την κλίμακα της “ομάδας κρούσης” που θα  πει στην Τρας να φύγει την επόμενη εβδομάδα. Αν ωστόσο επιβιώσει, οι επόμενες εβδομάδες είναι γεμάτες με στιγμές μεγάλου κινδύνου.

Ένας βουλευτής των Τόρις που την έχει υποστηρίξει από την έναρξη της κούρσας για την  ηγεσία λέει: «Η εξουσία της έχει καταρρεύσει και η πειθαρχία έχει καταρρεύσει εντελώς. Μπορεί να μένουν δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αισθάνεται σαν να τελείωσε το παιχνίδι».

Οι επόμενες μέρες θα καθορίσουν εάν η Τρας θα μπορέσει να ανασύρει την πρωθυπουργία της –και το κόμμα της – από το χείλος της πολιτικής λήθης.

Με πληροφορίες από The Guardian/ Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Το τέλος του Μπορισμού: Βρετανικό δράμα διαρκείας μετά το Brexit, «τελειωμένη» η Τρας 38 μέρες μετά την ορκωμοσία της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: