Η προ των πυλών μάχη των μαχών στην Χερσώνα: Η άποψη του πρώην διευθυντή της CIA, στρατηγού David Petraeus

epa05651270 David Petraeus, Former Director of the Central Intelligence Agency, is seen inside the elevator after entering the lobby of the Trump Tower in New York, NY, USA. EPA, BEHAR ANTHON, POOL




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιστράτευση που με μανία είχε εξαπολύσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από άκρη σε άκρη στην Ρωσία όλο το προηγούμενο διάστημα, πρόσφατα, έλαβε τέλος. Οι στρατιώτες, που τελικά δεν πληρούν απαραίτητα τα κριτήρια για συμμετοχή στον πόλεμο με την Ουκρανία, είναι έτοιμοι για το μέτωπο.

Η πίεση που ασκείται στον Ρώσο Πρόεδρο από τον Ουκρανικό στρατό είναι πρωτοφανής. Περιοχές που παράνομα είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους, από αυτή την βάναυση εισβολή των προηγούμενων μηνών, έχουν γυρίσει σε Ουκρανικά χέρια.

Οι Ρώσοι μετράνε πολλές και σημαντικές απώλειες, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε σημαντικό εξοπλισμό. Οι Ουκρανοί από την άλλη, ενώ έχουν όλο το σθένος που μπορεί να τους φέρει την νίκη στο τέλος, θα είχαν καταφέρει λίγα πράγματα, αν δεν είχαν την στήριξη της Αμερικής, του NATO και των Δυτικών χωρών.

Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα παρόλα αυτά, για την μάχη των μαχών στην Χερσώνα. Σε μιας μάχη, όπου θα κριθούν πολλά για τα δύο κράτη. Σε μια μάχη, που ίσως να δώσει σημαντικό προβάδισμα στους Ουκρανούς σε περίπτωση νίκης, αλλά και μια ανούσια επικράτηση των Ρώσων, σε περίπτωση δικής τους νίκης.

  • Αυτό, γιατί ουσιαστικά, θα κρατήσουν λίγο παραπάνω τα παρανόμως κατεκτημένα εδάφη, ενώ ταυτόχρονα, θα έχουν χάσει ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και εξοπλισμό, που δεν θα μπορούν να αναπληρώσουν γρήγορα. Σίγουρα, όχι πιο γρήγορα από τους Ουκρανούς, που έχουν πίσω τους το Αμερικανικό γεράκι, τους σύμμαχους του ΝΑΤΟ.

Η Χερσώνα όμως, είναι η πύλη του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Κριμαία, που επίσης παράνομα προσάρτησε το 2014. Αν οι Ουκρανοί, σημείωναν επιτυχίες στην περιφέρεια της Χερσώνας, θα μπορούσαν να φτάσουν πιο κοντά στην βάση των Ρώσων που βρίσκεται στην Κριμαία και φιλοξενεί μέρος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, όπου μέσω αυτού, η Ρωσία ξεπροβάλει την ισχύ της προς την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο.

Πρακτικά, μια τέτοια εξέλιξη, θα δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα στο Κρεμλίνο, που σύμφωνα με ειδήσεις που κατά περιόδους βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ατμόσφαιρα στην Μόσχα, είναι ήδη τεταμένη.

Ας δούμε όμως, τι πιστεύει ένας πραγματικά ειδικός των πεδίων μάχης, που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο μελετώντας τον πόλεμο της Ρωσίας, στην Ουκρανία και έχει αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του ταυτόχρονα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον Αμερικανικό στρατό.

Παρακάτω και μετά από άδεια που εξασφαλίσαμε από τον εν αποστρατεία Στρατηγό David Petraeus, πρώην Διευθυντή της CIA, συνεργάτη και Προέδρου της KKR Global Institute και εξέχοντα μέλους του Αμερικανικού Στρατού, με πολλές επιτυχίες στο μέτωπο του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αναδημοσιεύουμε την γνώμη του για την τρομακτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην Ουκρανία και για το πιθανό μέλλον του πολέμου.

‘’ Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά τραγική: η Ουκρανία έχει τώρα έναν μεγαλύτερο, πιο ικανό Στρατό από ό,τι η Ρωσία, και αυτή η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη σε αυτό το σημείο.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι δυτικοί εταίροι μας πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία και να διασφαλίσουν ότι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ρωσία θα γίνει ακόμη πιο τρομερή από ό,τι είναι σήμερα.

Είχα το προνόμιο να συμμετάσχω στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας πριν από δύο εβδομάδες και να συμμετάσχω σε ορισμένες συναντήσεις με ανώτερα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας που ήταν εκεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόμουν στο Βερολίνο για συνάντηση με την κυβέρνηση και ομιλητές του Business Leaders. Και την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησα μια εικονική διάσκεψη με έναν βασικό σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι.

Αυτές οι διασκεψεις και η προσεκτική ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία από την αρχή έχουν εδραιώσει τις πεποιθήσεις μου για μια σειρά από πραγματικότητες που πιστεύω ότι είναι κεντρικές για την κατανόηση της κατάστασης στην Ουκρανία σε αυτό το σημείο.

1. Ο ουκρανικός λαός είναι απολύτως αποφασισμένος να απελευθερώσει ολόκληρη τη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και του Ντονμπάς, όχι μόνο την περιοχή που κατέλαβε η Ρωσία, από την εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι πρόσφατες ρωσικές επιδρομές με στόχο μη στρατιωτικές υποδομές ενίσχυσαν και όχι αποδυνάμωσαν την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας.

2. Όπως σημειώθηκε στην αρχή, ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον μεγαλύτερος και πιο ικανός από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας έκαναν πολύ καλύτερη δουλειά κινητοποιώντας ολόκληρη τη χώρα τους από ό,τι έκαναν οι Ρώσοι ηγέτες στη δική τους.

Η Ουκρανία τα κατάφερε ασύγκριτα καλύτερα από τη Ρωσία στη στρατολόγηση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την οργάνωση και τη χρησιμοποίηση πρόσθετων στρατιωτών και δυνάμεων – με τεράστια βοήθεια, φυσικά, από τα εξαιρετικά ποσά στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που παρείχαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και των δυτικών χωρών.

3. Τίποτα δεν έχει κάνει ή ρεαλιστικά μπορεί να κάνει ο Πούτιν, ούτε η προσάρτηση και ο στρατιωτικός νόμος σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες, η μερική κινητοποίηση στη Ρωσία, ή η απειλή χρήσης (ή πραγματικής χρήσης) τακτικών πυρηνικών όπλων μπορούν να αντιστρέψουν αυτή τη δυναμική – αν και καθώς οι Ουκρανοί απελευθερώνουν μεγαλύτερο μέρος του εδάφους τους, οι ρωσικές δυνάμεις θα μειώσουν το μέγεθος των περιοχών που υπερασπίζονται, και αυτό θα αυξήσει την πυκνότητα της άμυνας τους, τουλάχιστον.

4. Η κύρια ικανότητα που έχει τώρα η Ρωσία είναι η ικανότητα να τιμωρεί την Ουκρανία με πυραύλους, ρουκέτες, πυροβολικό, βόμβες και σμήνη ιρανικών drones αυτοκτονίας – όπως είδαμε τις δύο εβδομάδες από τότε που μια έκρηξη κατέστρεψε σοβαρά τη γέφυρα του στενού Κερτς που συνδέει την Χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία και είναι μια κρίσιμη (και πλέον σοβαρά κατεστραμμένη) διαδρομή για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία.

5. Η ουκρανική επιθυμία να σταματήσει τα τιμωρητικά χτυπήματα της η Ρωσία, μπορεί τελικά να δώσει στη Ρωσία μεγαλύτερη δύναμη πίεσης, ενώ η δύναμη πίεσης της Δύσης, σε συντονισμό με την Ουκρανία, θα είναι η επιθυμία της Ρωσίας να ξεφύγει από τις ουσιαστικές κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την εισβολή και έπειτα.

6. Είναι πιθανό να έχουμε για αρκετό καιρό, πιο σκληρές μάχες, πρόσθετη ρωσική καταστροφή της πολιτικής υποδομής της Ουκρανίας, πιο δύσκολες απώλειες και περαιτέρω απελευθέρωση της επικράτειάς τους από την Ουκρανία – από ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να τερματίσουν τις μάχες.

Και για να είναι τελικά βιώσιμη η Ουκρανία σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας, να απελευθερώσει μεγάλο αριθμό περιοχών, αν όχι ολόκληρης της Ουκρανίας, που θα ήταν κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία ισχυρών αμυντικών θέσεων, για την αποκατάσταση της οικονομίας της και την ανοικοδόμηση των υποδομών της.

7. Τέλος, ο ρυθμός περαιτέρω ουκρανικής προόδου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις αυξανόμενες δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά και από το πόσο θα καταρρεύσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως, θα καταρρεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Προβλέπεται παρατεταμένος πόλεμος, πιο τρομερές απώλειες, σταθερή ουκρανική απελευθέρωση του εδάφους τους (άλλοτε αργά, άλλοτε πιο γρήγορα) και πολύ μεγαλύτερη ρωσική ζημιά και καταστροφή της υποδομής της Ουκρανίας.

Με τη σειρά μας, η απάντησή μας θα πρέπει να είναι πολύ σαφής: κατά την άποψή μου, αυτή είναι μια όσο πιο ξεκάθαρη κατάσταση μπορεί να είναι. Είναι πραγματικά καλό εναντίον του κακού που διεξήγαγε έναν απρόκλητο κατακτητικό πόλεμο. Και η δημοκρατία, όσο ατελής κι αν είναι, ενάντια στην κλεπτοκρατία που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα εμπορεύματα, τα ορυκτά και τις αγροτικές εξαγωγές της ως όπλα για να εκβιάσει ευρωπαϊκές χώρες και άλλες.

  • Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολύ εντυπωσιακή δουλειά οδηγώντας το ΝΑΤΟ και την παγκόσμια απάντηση, ενάντια στη βάναυση εισβολή της Ρωσίας, έχοντας πλέον παράσχει όπλα, πυρομαχικά και υλικό αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και οικονομική βοήθεια άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες χώρες παρέχουν επίσης σημαντική βοήθεια. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι η ενότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης θα αντέξει.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, με πρόσθετα όπλα, πυρομαχικά και οικονομική βοήθεια.

Και την κατάλληλη στιγμή, σε προσεκτικό συντονισμό με την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους δυτικούς εταίρους, θα πρέπει να βοηθήσουμε στην έναρξη διαπραγματεύσεων που μπορούν να σταματήσουν τη βία και να βγάλουν τη Ρωσία από έναν πόλεμο που ήταν σαφώς καταστροφικός και έχει, μόνο τους πρώτους 8 μήνες , ήδη 3-4 φορές περισσότερες απώλειες στη Ρωσία από ό,τι βίωσε ο Σοβιετικός Στρατός σε περίπου 9 χρόνια στο Αφγανιστάν.

Και θα χρειαστεί να τα κάνουμε όλα αυτά υποστηρίζοντας παράλληλα μια βιώσιμη κατάσταση ασφάλειας για την Ουκρανία, μια προσπάθεια που μοιάζει με το Σχέδιο Μάρσαλ με τους συμμάχους μας, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και οικονομίας της Ουκρανίας, και θα δίνει μια εγγύηση ασφάλειας που πιθανότατα περιλαμβάνει μια πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – την οποία οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν κερδίσει με το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την επινοητικότητα, την πρωτοβουλία και την ανιδιοτελή τους υπηρεσία σε αυτό που έχει έρθει να θεωρηθεί ως ο πόλεμος της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θα υπάρξει τελικά άνοδος της θερμοκρασίας, στην ανατολική Μεσόγειο; Το Ισραήλ και ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: