Η Ουκρανία επικήρυξε με $100.000 τον Ρώσο Ιγκόρ Γκίρκιν: Καταζητείται για δολοφονίες στην Κριμαία και την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines

epa07542571 Igor Girkin (also known as Igor Strelkov), leader of Russian separatist forces in eastern Ukraine in 2014 year, speaks during the opposition rally ‘Remember Odessa’ in Moscow, Russia, 02 May 2019. About 48 people died in a fire on 02 May 2014 during clashes between pro-Ukrainian and pro-Russian protesters at the Trade Union House in Odessa. EPA/SERGEI ILNITSKY




Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αμοιβή 100.000 δολαρίων για τη σύλληψη του Ιγκόρ «Στρέλκοφ» Γκίρκιν.

Ο Γκίρκιν είναι πρώην πράκτορας της ρωσικής FSB και βασικό πρόσωπο στην αρχική κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία το 2014, όταν οδήγησε τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο να καταλάβουν το Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που κάποτε καυχιόταν ότι «πήρε τη σκανδάλη του πολέμου» στην Ουκρανία, ο Γκίρκιν υπηρέτησε ως ηγέτης των δυνάμεων του Κρεμλίνου στο Σλοβιάνσκ τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης του 2014. Με το ψευδώνυμο Igor Strelkov (που σημαίνει «σκοπευτής» στα ρωσικά).

Ο Γκίρκιν κηρύχθηκε επίσης διεθνώς καταζητούμενος από την Ολλανδία για συμμετοχή στην κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία, η οποία σκότωσε 283 άτομα.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και η Γενική Εισαγγελία έχουν καταθέσει διάφορες υποθέσεις εναντίον του Γκίρκιν για τρομοκρατικές δραστηριότητες, βασανιστήρια, δολοφονίες και παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας.

Έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του Γκίρκιν στο Σλοβιάνσκ μετά τη φυγή του αποκάλυψαν ότι είχε διατάξει τις εκτελέσεις με πυροβολικό απόσπασμα τουλάχιστον τριών ατόμων στο Ντόνετσκ μετά από επισπεύδουσες στρατιωτικές δίκες. Ο Γκίρκιν αργότερα παραδέχτηκε ότι καταδίκασε άλλους τρεις άνδρες σε θάνατο και σκότωσε ο ίδιος έναν από αυτούς.

Τον Αύγουστο του 2014, ανακλήθηκε στη Μόσχα, όπου εμφανίστηκε σε εθνικιστικά ραδιοφωνικά προγράμματα και κράτησε σχετικά χαμηλό προφίλ μέχρι να εμφανιστεί ξανά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο ως εξέχων στρατιωτικός μπλόγκερ.

Πρόσφατα εμφανίστηκε ως επικριτής της κακής απόδοσης της Μόσχας στο πεδίο της μάχης , υποστηρίζοντας την κλιμάκωση. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ήττα της Ρωσίας», έγραψε ο Γκίρκιν στο Telegram στις αρχές Σεπτεμβρίου. « Έχουμε ήδη χάσει , τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα χρόνου».

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

O Πούτιν διόρισε διοικητή στην Ουκρανία καταζητούμενο εγκληματία πολέμου για την κατάρριψη πτήσης της Malaysia Airlines το 2014

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: