Η Κύπρος να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη: Διαφορετικά να υπογράψει Συμφωνία Ασφάλειας με τις ΗΠΑ

Ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής ανήμερα της 62ης επετείου. Συγχαρητήρια στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και όλων των Υπηρεσιών για την εντυπωσιακή και έμπλεα μηνυμάτων παρέλαση. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ, *Αντιστράτηγου ε.α.

Η πλήρης άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ και η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών στα πλαίσια της βαρύτητας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στον άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα (Eastmed Act) δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες υποβολής αίτησης της Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (Partnership for Peace, PfP).

Η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) η οποία ικανοποίησε την απαίτηση των ΗΠΑ να μην παρέχει λιμενικές διευκολύνσεις σε πολεμικά πλοία της Ρωσίας, πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν το αίτημά της για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία να μην προβάλει βέτο.

Η ΚΔ έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημά της από εντάξεώς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Είναι γνωστή η πολιτική της Τουρκίας να παρεμποδίζει την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά η ΚΔ δεν πρέπει να παύσει να διεκδικεί τα δικαιώματά της και να καταγγέλλει τη στάση της Τουρκίας, να παρεμποδίζει ένα κράτος να ενταχθεί σε οργανισμούς που προωθούν την ειρήνη.

  • Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ένταξη της Κύπρου στον PfP, λόγω άρνησης της Τουρκίας, να εξετασθεί και η περίπτωση υπογραφής συμφωνίας ασφάλειας (security agreement) της ΚΔ με τις ΗΠΑ, λόγω της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η κυβέρνησή μας πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο σε υποβολή αίτησης ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η οποία υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα της Κύπρου πλην ενός και υπάρχει και σχετικό ψήφισμα της κυπριακής Βουλής επί του θέματος.

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ, που έχει κολοβωμένη συμμετοχή στον πυλώνα της ασφάλειας, επειδή δεν είναι μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, στον οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ (Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φιλανδία). Στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη συμμετέχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης (Ελβετία, Ουκρανία, Ρωσία κ.ά.).

Η ένταξη ενός κράτους στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη προϋποθέτει υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας (security agreement) με το ΝΑΤΟ. Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι πρόγραμμα του ΝΑΤΟ που αποτελεί τον φορέα συνεργασίας του με την Ευρώπη για θέματα ασφάλειας.

Η μη συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη έχει αρνητικές επιπτώσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:

Υφίσταται περιορισμούς στη συμμετοχή της, στον πυλώνα της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) της ΕΕ.

Δεν έχει ισότιμη συμμετοχή με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στον πολιτικοστρατιωτικό διάλογο EE-ΝΑΤΟ, για θέματα ασφάλειας που την ενδιαφέρουν (θέματα αμυντικής ικανότητας, ασκήσεις, πρόσβαση στις διαδικασίες και υποδομές ΝΑΤΟ κ.ά.).

Όταν πραγματοποιείται αυτός ο διάλογος, στον οποίο παρευρίσκεται και η Τουρκία, η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ, που δεν επιτρέπεται να συμμετέχει επειδή δεν είναι μέλος του PfP. Η ΕΕ έχει καθορίσει το ΝΑΤΟ ως τον θεμελιώδη παράγοντα για την αρχιτεκτονική ασφάλειάς της (συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, 16 Δεκ. 2002).

Δεν κοινοποιούνται στην Κύπρο οι διαβαθμισμένες πληροφορίες ΝΑΤΟ για θέματα ασφάλειας, που ενδιαφέρουν την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο τμήμα των συνόρων της ΕΕ, σε επαφή με τη Μέση Ανατολή. Είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ, που υφίσταται αυτόν τον αποκλεισμό επειδή δεν είναι μέλος του PfP (συμφωνία ασφάλειας πληροφοριών ΕΕ-ΝΑΤΟ Μάρτιος 2003).

Είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ όταν χρησιμοποιείται υποδομή ΝΑΤΟ, επειδή δεν είναι μέλος τού PfP (συμπεράσματα Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, 12 Δεκ. 2002).

Δυσμενής επίπτωση για την Κύπρο είναι ότι εξουδετερώνεται η συνεισφορά της στο αμυντικό δυναμικό της ΕΕ όπως λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. με αποτέλεσμα η ΕΕ να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της Κύπρου. Μειώνεται η γεωπολιτική αξία της χώρας μας για την ΕΕ.

  • Αποκλείεται η συμμετοχή της Κύπρου σε επιλεγμένα προγράμματα που προσφέρονται από το ΝΑΤΟ στις χώρες του PfP, επειδή η Κύπρος δέν είναι μέλος του. Κάθε μέλος μπορεί να επιλέξει θέματα που το ενδιαφέρουν.

Τα εν λόγω προγράμματα, υψηλού επιπέδου, συμβάλλουν στην αναβάθμιση πολλών τομέων, που ενδιαφέρουν τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και άλλους φορείς των κρατών που συμμετέχουν, όπως θέματα FIR, έρευνας – διάσωσης, μετεωρολογίας, παράνομης μετανάστευσης, τρομοκρατίας κ.ά.

  • Η ΚΔ πρέπει να επιδιώκει παντού κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η ΚΔ πρέπει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της κρατικής υπόστασής της, τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειάς της και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, που συνεχίζεται αδιάπτωτα σε βάρος της και πρέπει να καταγγέλλεται στην ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Κυρίως, να επιμένουμε σε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, προκειμένου να έχει κόστος που θα αποθαρρύνει τη συνέχισή τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Προετοιμάζουν φιέστα στα κατεχόμενα για τον Ερντογάν με νέα τετελεσμένα: Φτάνει στη μαύρη “επέτειο” του ψευδοκράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: