Η Financial Times αναρωτήθηκε και έδωσε και την απάντηση: “Κερδίζει η Ευρώπη τον πόλεμο του φυσικού αερίου με τη Ρωσία;”

FILE PHOTO: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν CHRISTOPHE PETIT TESSON




«Κερδίζει ξαφνικά η Ευρώπη στον πόλεμο του φυσικού αερίου με τη Ρωσία;», διερωτάται ο συντάκτης David Sheppard, στο πλαίσιο άρθρου γνώμης που αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times.

Οι τιμές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 65% από τότε που έφθασαν στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών τον Αύγουστο. Οι αποθηκευτικοί χώροι σε ολόκληρη την ήπειρο  είναι γεμάτοι ασφυκτικά, έτοιμοι να τροφοδοτήσουν σπίτια και βιομηχανία αυτόν τον χειμώνα.

«Ακόμη και τα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου, για τα οποία οι απελπισμένοι αγοραστές έπρεπε να παλέψουν για να τα απομακρύνουν από την Ασία, είναι τώρα τόσο άφθονα που δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση έξω από τους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς, καθώς περιμένουν να ξεφορτώσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

 Μετά από μήνες φόβου για έναν δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου, οι περισσότεροι έμποροι θα παραδεχτούν επιφυλακτικά ότι η τύχη της Ευρώπης έχει βελτιωθεί. 

  • Μάλιστα ο θερμότερος από το κανονικό καιρός τις τελευταίες εβδομάδες καθυστέρησε την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, αφήνοντας μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου για τους χειμερινούς μήνες, την ίδια στιγμή που και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μείωσαν απότομα την κατανάλωση.

Ωστόσο ο συντάκτης σημειώνει ότι «το να τολμήσουμε να πιστέψουμε  ότι η ενεργειακή κρίση έχει με κάποιο τρόπο επιλυθεί είναι επικίνδυνο δεδομένης της κλίμακας της πρόκλησης που απομένει».

Το φυσικό αέριο με περίπου 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα εξακολουθεί να ισοδυναμεί με σχεδόν 180 δολάρια το βαρέλι σε όρους πετρελαίου. Τα συμβόλαια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είναι πάνω από 230 δολάρια το βαρέλι.  

«Η εικόνα στην Ευρώπη είναι ότι οι άνθρωποι είναι λίγο εφησυχασμένοι – οι τιμές έχουν πέσει αυτή την εβδομάδα, οι αποθήκες είναι γεμάτες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι θα πάει καλά», δήλωσε ο Alex Tuckett, επικεφαλής Οικονομικών  στην συμβουλευτική εταιρεία για εμπορικά ζητήματα CRU Group.

«Δεν ξέρουμε πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας, δεν είμαστε σε περίοδο θέρμανσης. Η μεγάλη μεταβλητή είναι ο καιρός».

Εν κατακλείδι ο συντάκτης στο ερώτημα για το εάν «κερδίζει λοιπόν η Ευρώπη» απαντά  ότι μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται ότι οι οικονομίες της αγοράς καταφέρουν να βρουν διέξοδο, αλλά δυστυχώς υπάρχει πολύ πόνος που θα έρθει». [

ΠΗΓΗ: Financial TimesDavid Sheppard – Is Europe winning the gas war with Russia?

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες”: Μιλά στο OPEN ο πιλότος που συγκλόνισε με το μήνυμά του την 28η Οκτωβρίου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: