“Η εξέγερση του λιμανιού” (του Αμβούργου): Το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, φαίνεται από μια ματιά στον Πειραιά…

German Chancellor Olaf Scholz looks out of the window of his car as he leaves the Konzerthaus Berlin concert hall after attending the acatech festive event 2022 of the National Academy of Science and Engineering in Berlin, Germany, 18 October 2022. EPA, CLEMENS BILAN




Το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, υπό τον τίτλο «Η εξέγερση του λιμανιού» αναφέρει ότι ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) θέλει, όπως φαίνεται, να πιέσει για τη μερική πώληση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Tollerort στο λιμάνι του Αμβούργου στην κινεζική Cosco.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και τα έξι Υπουργεία που συμμετέχουν στην εξέταση της υπόθεσης, μεταξύ αυτών το Υπουργείο Οικονομίας του Robert Habeck (Πράσινοι) και το Υπουργείο Οικονομικών του Christian Lindner (Φιλελεύθεροι), είναι αρνητικά σε μια συμφωνία πώλησης, όπως μετέδωσαν οι σταθμοί NDR και WDR της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ενώ αντίθετα η Καγκελαρία φαίνεται ότι πιέζει να γίνει η συμφωνία.

Σύμφωνα με το Spiegel, η Καγκελαρία δεν συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου την αρνητική εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και εφόσον δεν υπάρξει καμία αντίδραση από το Βερολίνο, θεωρείται ανοιχτός ο δρόμος για τη σύναψη της συμφωνίας -λίγο καιρό μάλιστα πριν από την επίσκεψη του Olaf Scholz στην Κίνα.

Στο μεταξύ το Υπουργείο του κ. Habeck δεν σχολιάζει τις εξελίξεις, κάτι που έκανε ωστόσο η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Bundestag, Katharina Dröge, η οποία δήλωσε στο περιοδικό ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται την αγορά κρίσιμων υποδομών σε όλο τον κόσμο, για να μπορεί να ασκήσει πολιτική επιρροή.

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του FDP, Bijan Djir-Sarai, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές στη Γερμανία. Κριτική ασκείται και μέσα από το ίδιο το SPD, με τον αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Detlef Müller, να τονίζει με ανάρτησή του στο twitter, μεταξύ άλλων, ότι οι κρίσιμες υποδομές ανήκουν «στο δημόσιο».

Πάντως, ο κ. Scholz έχει και υποστηρικτές μέσα από το κόμμα του, ιδιαιτέρως τον Peter Tschentscher, Πρωθυπουργό του Αμβούργου, ο οποίος τονίζει ότι η Κίνα δεν θα αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και ότι μια απόρριψη της πώλησης του μεριδίου θα είχε οικονομικό αντίκτυπο.

Το τι μπορεί να σημαίνει η συμμετοχή της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου μπορεί να γίνει αντιληπτό αν παρατηρήσει κανείς τον Πειραιά, τονίζουν οι συντάκτες, που επισημαίνουν ότι υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών πωλήθηκε το 2016 πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ στην Cosco, με την Κίνα να κατέχει πλέον το 67%.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για θετικά οικονομικά στοιχεία, καθώς το 2022 το λιμάνι κατέγραψε κέρδη ρεκόρ, ωστόσο η Cosco είχε υποσχεθεί ότι θα υλοποιούσε μέχρι το 2021 επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει υλοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο, με τους Κινέζους να επιρρίπτουν την ευθύνη στην ελληνική γραφειοκρατία.

Λόγος γίνεται και για τις τεταμένες σχέσεις της διοίκησης της Cosco με τους εργαζομένους, οι οποίοι καταγγέλλουν κακές συνθήκες εργασίας και κακές απολαβές, και έχουν προαναγγείλει απεργία για τις 25 Οκτωβρίου, για αυτό, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, ίσως ο Olaf Scholz επανεξετάσει το αν η Cosco είναι ο καλύτερος εμπορικός εταίρος.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Spiegel

Η Washington Post εγκαλεί τον αυταρχικό Ερντογάν: Ο νέος νόμος αποτελεί εξουσιοδότηση για να καταπνίγεται η ελεύθερη έκφραση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: