Η εντυπωσιακή πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Πύλης, ένα θαύμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλία [video]

H πέτρινη τοξωτή γέφυρα βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Πύλης Τρικάλων. Photo via youtube




Τα εντυπωσιακά εναέρια αλλά και επίγεια πλάνα από το γεφύρι της Πύλης ή του Αγίου Βησσαρίωνα ή της Πόρτας μεταφέρουν τον θεατή σε μια άλλη εποχή, θυμίζοντας του παράλληλα την ελληνική αρχιτεκτονική μεταξύ των τελών του μεσαίωνα και της απαρχής των νέων χρόνων.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πέτρινη τοξωτή γέφυρα που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Πύλης Τρικάλων, γεφυρώνοντας τον Πορταϊκό. Κτίστηκε το 1514 από τον Βησσαρίωνα Β΄, ο οποίος τότε ήταν μοναχός και χειροτονήθηκε επίσκοπος Ελασσόνας και μητροπολίτης Σταγών.

Η γέφυρα είναι μονότοξη με ημικυκλικό άνοιγμα με ύψος 30 μέτρα από την κοίτη του ποταμού και άνοιγμα 29 μέτρα, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα από τα παραδοσιακά γεφύρια της Θεσσαλίας και είναι το πιο καλοδιατηρημένο στα Βαλκάνια. Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 67 μέτρα, ενώ το πλάτος καταστρώματος 2,1 μέτρα. Είναι κτισμένη με αργολιθοδομή (τοιχοποιία κατασκευασμένη με ακατέργαστες ή ημιεπεξεργασμένες πέτρες, συνδεμένες με κονίαμα) ενώ το διάζωμα της από πελεκημένο ψαμμίτη.

Γερμανικό Stuka στο βυθό της Καρπάθου: Φως σε μια τραγική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου [video, photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: