Η Δύση έχει ήδη κληθεί ν’ απαντήσει στον εκβιασμό της Άγκυρας η οποία βρίσκεται σε πλήρη περιδίνηση με τα νέα F-16 στον αέρα

Το πρωτότυπο F-16 Viper μετρά αντίστροφα ώστε να εκκινήσει τον κινητήρα του και ν’ απογειωθεί με προορισμό τη νέα του βάση, η οποία αρχικά θα είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για να “μεταγγισει” όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες του λογισμικού του στα εν εξελίξει F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η αποστροφή της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον, τα όσα λένε κάθε μέρα ο Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά των Ηνωμένων Πολιτείων, φανερώνουν πέραν της νευρικότητας λόγω των στενών δεσμών που αναπτύσσονται με την Ελλάδα, ότι το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 δεν πηγαίνει τόσο καλά…

Οι «τροχιοδεικτικές» βολές από το Κογκρέσο ήδη ανέβασαν τον πήχη της δυσκολίας, με τους Γερουσιαστές να βάζουν νέα εμπόδια στην Άγκυρα.

Και πως να μην γίνει αυτό άλλωστε, όπως σημειώνεται από καλά ενημερωμένες πηγές, όταν η Τουρκία σηκώνει νέο «μπαϊράκι» στη Μεσόγειο, επιχειρώντας να βάλει φωτιά με τα όσα πράττει στη Λιβύη και με μια προσωρινή κυβέρνηση που όπως είπε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, δε νομιμοποιείται να προχωρά σε τέτοιο είδους συμφωνίες.

Παρ’ όλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στη ρητορική των απειλών η οποία έχει αγγίξει το απόγειό της, κατά την οποία επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως μείζονα απειλή για την Τουρκία.

Μάλιστα οι Τούρκοι ψεύδονται όταν υποστηρίζουν πως τα Ελληνικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τουρκικά εδάφη. Το αφήγημα της Τουρκίας όμως δεν σταματά εδώ καθώς θέλουν να εμφανίζουν την Ελλάδα ως μια επεκτατική δύναμη που παρουσιάζει χάρτες και εξοπλίζει τα νησιά ώστε να επιτεθεί στην Τουρκία.

Και επειδή η Άγκυρα βλέπει πως πλησιάζει ένα ακόμη χαστούκι γι’ αυτήν, βάζει στόχο να εκβιάσει τη Δύση και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ανατολίτικο παζάρι με επικοινωνιακούς όρους

Το νέο «σενάριο» που εκτυλίχθηκε εδώ και λίγα 24ωρα προέβλεπε την άφιξη του Τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ στη Μ. Βρετανία. Εκεί πέρα από την επίσημη επίσκεψη και τα τετ α τετ με Βρετανούς αξιωματούχους ανάμεσά τους και ο ομόλογό τους, ο υπουργός της Τουρκίας «πρόβαρε» τα EurofighterTyphoon στην Βρετανική βάση Coningbyτης RAF.

Το σενάριο αυτό βέβαια μπορεί να θεωρηθεί και αρκετά παιγμένο μιας και από την άσκηση AnatolianEagleο τουρκικός Τύπος αλλά και η κυβέρνηση της Τουρκίας φρόντιζαν να διαρρεύσουν πως η Άγκυρα μπορεί να θέλει τα F-16 αλλά εφόσον δεν της δοθούν, λύσεις υπάρχουν φωτογραφίζοντας τα EurofighterTyphoon που έλαβαν μέρος στην άσκηση…

Όμως τα μαχητικά προς διάθεση, τουλάχιστον όπως είναι γνωστό, αποτελούνται από παλαιότερης γενιάς κι όχι 4,5, όπως δηλαδή είναι τα προηγμένα Ελληνικά Rafale και F-16 Viperπου ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Με κομμένα φτερά…

Αν και οι Τούρκοι σποραδικά πλέον (σ.σ. έχουν τοποθετήσει ως «μπροστάρη» στις τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και του FIR τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, μιας και οι διαθεσιμότητες των F-16 κάθε μέρα πέφτουν δραματικά) εισέρχονται με F-16 στον Ελληνικό ουρανό, γνωρίζουν πολύ καλά πως σε τυχόν πραγματικές συνθήκες τις οποίες επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση, η TuAF θα βρεθεί ιδιαίτερα εκτεθειμένη.

Και τα συμπεράσματα αυτά έχουν βγει στο πεδίο, μέσα από τα παθήματα των Τούρκων αεροπόρων αλλά και τις δυνατότητες υπεροχής της Ελληνικής αεροπορίας.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος είναι όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν με μεγάλους σχηματισμούς να εισέλθουν παράνομα και σε βάθος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε lockonαπό τα «γεράκια» με τα μπλε φτερά.

Κατά συνέπεια καλές είναι οι παραστάσεις του κ. Ακάρ στην Αγγλία αλλά για να υποστηριχτεί η είσοδος ενός νέου αεροσκάφους όπως το ακριβό EurofighterTyphoon στον αεροπορικό στόλο της Τουρκίας, εκτός από έξοδα απαιτείται εκπαίδευση, υποδομές και υποστήριξη.

Συμπερασματικά, η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα μένει εκτός αεροπορικού πεδίου ως  δύναμης της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας μέχρι να μάθει το νέο τύπο μαχητικού κι από την στιγμή που τα F-16 μειώνονται διαρκώς.

Επιπλέον ενισχύεται δραματικά ο ρόλος της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας που ήδη αναγνωρίζεται από τους συμμάχους ως η δεύτερη ισχυρότερη αεροπορική δύναμη της Ευρώπης

Και βεβαίως στην περίπτωση της ηθελημένης ντρίπλας από την Τουρκία προς την Αμερική για να εκβιάσει, ο δρόμος προς τα EurofighterTyphoon δεν θα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα από την στιγμή που και οι ΗΠΑ έχουν λόγο για μια τέτοια συμφωνία…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Οι δεύτερες σκέψεις για ραντάρ AESA φρέναραν το βήμα της αναβάθμισης για τα F-16 Block 50

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: