Η ΑΕΚ Λάρνακας πάλαιψε και …έπεσε γενναία: Έχασε στο γήπεδο της από την τουρκική Φενέρμπαχτσε

FILE PHOTO: Emre Mor (C) of Fenerbahce in action against Angel Garcia (L) of Larnaca during the UEFA Europa League group B soccer match between Fenerbahce SK and AEK Larnaca in Istanbul, Turkey, 06 October 2022. EPA, ERDEM SAHIN




ΡΕΠΟΡΤΑΖ, GOAL – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΑΕΚ σε μία δοκιμασία ορόσημο για τη συνέχεια στο Europa League, υποδέχθηκε τη Φενέρμπαχτσε στην τέταρτη αγωνιστική των ομίλων και ηττήθηκε (1-2) παρά τη σπουδαία προσπάθεια μπροστά στον κόσμο της.

Οι Λαρνακείς έμειναν πίσω στο σκορ νωρίς από τον Ζοάο Πέδρο (17΄), αντέδρασαν με το πέναλτι του Τρισκόφσκι (52΄), όμως ηττήθηκαν λόγω της ψυχραιμίας του Μπατσουαγί (79΄) από τα έντεκα «βήματα».

Οι Λαρνακείς ρίσκαραν, όμως ύστερα από την αποβολή του Γκαρθία (85΄), όλα έγιναν πιο δύσκολα, παρόλο που ο Βαλένσια (85΄) αστόχησε σε άλλο ένα πέναλτι που έδωσε ο διαιτητής του αγώνα. Κανείς δε μπορεί να είναι πικραμένος από την προσπάθεια των γηπεδούχων, παρά μόνο από το αποτέλεσμα, απέναντι σε ένα ποιοτικό σύνολο.

Η επόμενη αγωνιστική είναι κρίσιμη για την ΑΕΚ, καθώς υποδέχεται τη Ντιναμό Κιέβου, η οποία έχασε από τη Ρεν (0-1) και έτσι η «μάχη» του Conference League παραμένει ορθάνοιχτη. Η Φενέρ πέρασε στην επόμενη φάση του Europa League.

  • ΤΟ ΜΑΤΣ:

Στο πρώτο ημίχρονο, ο ρυθμός ήταν καλός, όμως οι ευκαιρίες δεν ήταν αρκετές μπροστά στις δύο εστίες. Η ΑΕΚ μπήκε δυναμικά, θέλησε να σκοράρει, τα κατάφερε, όμως ο Τρισκόφσκι (6΄) ήταν σε θέση οφσάιντ, άρα σωστά ακυρώθηκε η προσπάθεια του.

Από κει και πέρα, οι φιλοξενούμενοι πήραν τα ηνία της «μονομαχίας», κατάφεραν να «κοιμήσουν» τους αντίπαλους αμυντικούς και σε μία εκπληκτική φάση, έφτασαν στο τέρμα, με τον Ζοάο Πέδρο (17΄) να τοποθετεί σε ρόλο «οδηγού» το σύνολο του Ζέσους, ο οποίος ήταν αρκετά ενεργητικός στον πάγκο του.

Οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Όλτρα ήταν επηρεασμένοι από τον αιφνιδιασμό της Φενέρ και θα μπορούσαν να δεχτούν δεύτερο τέρμα, με τις ευκαιρίες των Αζίζ (22΄) και Ζοάο Πέδρο (23΄), οι οποίες δε βρήκαν στόχο.

Να σημειωθεί πως μέχρι την ανάπαυλα δε σημειώθηκε κάτι αξιόλογο επιθετικά από την ΑΕΚ, με το 0-1 να είναι το σκορ του ημιχρόνου. Ο Ισπανός τεχνικός σίγουρα δεν ήταν ικανοποιημένος από την ενέργεια των ποδοσφαιριστών του.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όλα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η ΑΕΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να φέρει στα ίσα την αναμέτρηση και τα κατάφερε άμεσα. Ο Άλτμαν πήρε πέναλτι από λάθος του Μπαγιντίρ (49΄), με τον διαιτητή να το δίνει ύστερα από παρέμβαση του VAR. Ο Ισραηλινός άσος έκανε τη μία δουλειά και ο Τρισκόφσκι την επόμενη, καθώς ευστόχησε (52΄), φτάνοντας στα 21 τέρματα.

Ο κόσμος και ο Όλτρα το χάρηκαν ιδιαίτερα, καθώς μπήκαν μέσα στη διεκδίκηση βαθμού ή βαθμών κόντρα σε μία ποιοτική ομάδα. Ο Ζόρζε Ζέσους ήταν εκνευρισμένος, όμως ο Καντίογλου (66΄) παρολίγον να «παγώσει» την «Αρένα», όμως αστόχησε με σουτ και έτσι παρέμεινε το 1-1.

Με δράστες τους Σανχούρχο και Φαράζ, οι γηπεδούχοι πίεσαν ιδιαίτερα την άμυνα των αντιπάλων, έτσι ώστε να φέρουν τούμπα το αποτέλεσμα. Όμως, μετά το λάθος του Ναούμ που έκανε χέρι εντός περιοχής και την εύστοχή εκτέλεση πέναλτι του Μπατσουαγί (79΄), το έργο έγινε δυσκολότερο, ειδικότερα μετά την αναγκαστική αλλαγή του Σανχούρχο.

Οι «κιτρινοπράσινοι» με επιθετικούς προσανατολισμούς, προσπάθησαν να πάρουν κάτι, έμειναν «ζωντανοι» έπειτα από την απόκρουση του Πίριτς σε πέναλτι του Βαλένσια (85΄), όμως με δέκα παίκτες σε ένα τόσο κομβικό ματς, η αποστολή είχε πολλά «εμπόδια» για να «κλείσει» με επιτυχία.

Πάντως, οι ποδοσφαιριστές του Όλτρα, παρά την αποβολή του Γκαρθία (85΄) το «πάλεψαν» και διεκδίκησαν ότι το καλύτερο από τη «μονομαχία», με την κατάθεση ψυχής να είναι ορατή μέσα στις τέσσερις γραμμές της «Αρένα».

Το 1-2 ως τελικό σκορ, αφήνει την ΑΕΚ στην τρίτη θέση του γκρουπ, ενώ η Φενέρ εξασφάλισε την παρουσία στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Πλέον, η επόμενη αγωνιστική θα είναι σημαντική για τους Λαρνακείς, καθώς υποδέχονται τη Ντιναμό Κιέβου, ενώ η Φενέρμπαχτσε παίζει εντός έδρας με τη Ρεν.

  • ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΑΕΚ (Όλτρα): Πίριτς, Ροσάλες, Μιλίσεβιτς, Τόμοβιτς, Γκαρθία, Λέδες (75΄ Πονς), Μάμας (64΄ Ναούμ), Σανχούρχο (82΄ Μίκελ) Φαράζ, Άλτμαν (75΄ Λόπες) Τρισκόφσκι (75΄ Ολατούντζι)

Φενερμπαχτσέ (Ζέσους): Μπαγιντίρ, Σάλαι, Αζίζ, Καντίογλου, Ενρίκε, Αλιόσκι (68΄ Οσάγι), Γιούκσεκ, Γκιουλέρ (68΄ Μπατσουαγί), Ζοάο Πέδρο (68΄ Βαλένσια), Ρόσι (90΄ Καχβετσί), Λίνκολν (76΄ Κρέσπο).

1΄: ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ με την ΑΕΚ στη σέντρα.
1΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Σουτ του Γκιουλέρ, σε κόρνερ ο Πίριτς, το οποίο πέρασε δίχως ουσία.
5΄: Ευκαιρία για ΑΕΚ: Σέντρα-σουτ του Λέδες, μαζεύει ο Μπαγιντίρ!
6΄: Ευκαιρία για ΑΕΚ: Έκλεψε ο Μάμας, σούταρε, ο Μπαγιντίρ έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.
8΄: Ευκαιρια για Φενέρ: Σουτ του Λίνκολν από καλή θέση, σε κόρνερ ο Πίριτς. Πέρασε η φάση.

17΄ ΓΚΟΛ για Φενέρ: Εξαιρετικός συνδυασμός των παικτών της Φενέρ, παράλληλη πάσα του Αλιόσκι στον Ζοάο Πέδρο και εκείνος από κοντά δεν αστοχεί, «γράφοντας» το 0-1.
22΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Εκτέλεση φάουλ, μέσα στην περιοχή η μπάλα, κεφαλιά πάσα, και από κοντά ο Αζίζ «έπιασε» την κεφαλιά, αλλά η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Πίριτς.
23΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Λάθος από την ΑΕΚ, παίρνει τη μπάλα ο Ζοάο Πέδρο, σουτάρει, η μπάλα βρίσκει στα σώματα και καταλήγει εκτός σε κόρνερ, το οποίο πέρασε δίχως ουσία.
26΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Κόρνερ από τα αριστερά, άτσαλη απομάκρυνση, σουτ του Λίνκολν, άουτ η μπάλα.
34΄: ΣΧΟΛΙΟ: Δίχως αμφιβολία, η Φενέρ είναι καλύτερη. Η ΑΕΚ δείχνει κάπως «μουδιασμένη».
39΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Φάουλ μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ η μπάλα, κεφαλιά πάσα από τους φιλοξενούμενους, με δυσκολία διώχνει η άμυνα.
40΄: ΣΧΟΛΙΟ: Ο Όλτρα είναι συνεχώς όρθιος και δίνει οδηγίες, για βελτίωση της εικόνας.
42΄: Παραμένει το 0-1 υπέρ των φιλοξενούμενων.
45΄: Ένα λεπτό έξτρα χρόνος.

ΤΕΛΟΣ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ. Το σκορ στο 0-1.

46΄: Έναρξη δευτέρου μέρους, δίχως αλλαγές.
49΄: ΠΕΝΑΛΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ: Το παίρνει ο Άλτμαν, καθώς ανατράπηκε καθαρά από τον Μπαγιντίρ!
52΄: ΓΚΟΛ για την ΑΕΚ: Ο Τρισκόφσκι «γράφει» με δυσκολία το 1-1. Το πέναλτι δόθηκε ύστερα από εξέταση στο VAR.
54΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Σουτ του Ρόσι από μακρινή απόσταση, ο Πίριτς αντιδρά σωστά.
60΄: Ευκαιρία για ΑΕΚ: Σέντρα «ξυράφι» του Φαράζ, κεφαλιά του Σανχούρχο, άουτ η μπάλα. Έχουν ανέβει οι γηπεδούχοι!
66΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Διαγώνια πάσα προς τον Καντίογλου, σουτ του τελευταίου, άουτ η μπάλα, καλή ευκαιρία.
75΄: ΣΧΟΛΙΟ: Αλλαγές από Όλτρα, η ΑΕΚ ρισκάρει για να γυρίσει το παιχνίδι μέσα στην έδρα της.
79΄: ΠΕΝΑΛΤΙ και ΓΚΟΛ για Φενέρ: Χέρι του Ναούμ σε σέντρα, σωστή υπόδειξη από τον διαιτητή του αγώνα. Εύστοχος ο Μπατσουαγί και 1-2.
85΄: ΠΕΝΑΛΤΙ για Φενέρ: Ο Γκαρθία κάνει λάθος πάνω στο Ρόσι, με τον Βαλένσια να αστοχεί, άρα παραμένει το 1-2. ΚΟΚΚΙΝΗ για Γκαρθία.
90΄: Έξι λεπτά έξτρα χρόνος.
90+6΄: Ευκαιρία για Φενέρ: Σουτ του Καχβετσί, ο Πίριτς διώχνει εντυπωσιακά.
ΤΕΛΟΣ ΑΓΩΝΑ.

  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Γήπεδο: «ΑΕΚ Αρένα»
Σκόρερς: Τρισκόφσκι / Ζοάο Πέδρο, Μπατσουαγί.
Κίτρινες: Μάμας, Γκαρσία (2) Τρισκόφσκι, Ολατούνζι, Φαράζ, Πονς, / Γκιουλέρ, Λίνκολν, Αζίζ, Γκουστάβο.
Κόκκινες: Γκαρσία.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ:

Διαιτητής: Paweł Raczkowski (Πολωνία)
Βοηθοί: Radosław Siejka (Πολωνία), Adam Kupsik (Πολωνία).
Τέταρτος: Pawel Malec (Πολωνία)
VAR: Piotr Lasyk (Πολωνία)
Βοηθός VAR: Pawel Pskit (Πολωνία).

Βελτιωμένος ο Ολυμπιακός: Ισοπαλία στο Μπακού, αποκλεισμός από Εuropa, ελπίδες για Conference

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: