“Φωτογράφος Άγριας Φύσης 2022” η Αμερικανίδα με τις μέλισσες σε ερωτική μάχη: Βραβείο και σε Έλληνα για τα μανιτάρια του Ολύμπου [photos]

Η φωτογραφία “big buzz” με τις μέλισσες που χάρισε το βραβείο Φωτογράφος της Άγριας Φύσης για το 2022 στην Αμερικανίδα Karine Aigner .” Photo via Twitter@NHM_WPY




Πολικές αρκούδες που μπαινοβγαίνουν σε ένα έρημο σπίτι,  μαγικά μανιτάρια στον δικό μας Όλυμπο και οι τελευταίες στιγμές ενός πολυαγαπημένου ορεινού γορίλα  είναι μερικές μόνο από τις νικήτριες εικόνες στον φετινό διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year .

Αλλά η τιμή να λάβει το πολυπόθητο μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού για το 2022 ανήκει στην Αμερικανίδα Karine Aigner για τη φωτογραφία της που ονομάζεται “The big buzz” [ο μεγάλος βόμβος].

Η εκπληκτική σκηνή απεικονίζει μια “μπάλα” από αρσενικές μέλισσες  που βουίζουν με σκοπό να ζευγαρώσουν με το μοναδικό θηλυκό στο μπουλούκι, με φόντο την καψαλισμένη άμμο σε ένα ράντσο του Τέξας.

Η Roz Kidman Cox, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, περιέγραψε το κοντινό πλάνο ως «κύλιση κατευθείαν στην εικόνα».

«Η αίσθηση της κίνησης και της έντασης φαίνεται στη μεγέθυνση σε επίπεδο μέλισσας και μετατρέπει τις μικρές μέλισσες σε μεγάλους ανταγωνιστές για ένα μόνο θηλυκό», αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου .

Το κοντινό πλάνο “σε επίπεδο μέλισσας” του Aigner δείχνει την απόγνωση ενός είδους  που απειλείται από την κλιματική αλλαγή, τα φυτοφάρμακα και την απώλεια οικοτόπων, προσθέτει το δελτίο τύπου.

Η Aigner είναι η πέμπτη γυναίκα που βραβεύεται με το μεγάλο βραβείο τίτλου στην 58χρονη ιστορία του διαγωνισμού, δήλωσαν οι διοργανωτές.

Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Doug Gurr επαίνεσε τους φωτογράφους που πρόσφεραν «αξέχαστες ματιές στη ζωή των άγριων ειδών, μοιράζοντας αόρατες λεπτομέρειες, συναρπαστικές συμπεριφορές και ρεπορτάζ πρώτης γραμμής για την κλιματική κρίση και την βιοποικιλότητα».

Το “ελληνικό βραβείο”

Νικητές αναδείχθηκαν σε 19 διαφορετικές κατηγορίες, ανάμεσά τους και η κατηγορία “Φυτά και Μανιτάρια” της οποίας το βραβείο απέσπασε ο Έλληνας Αγοραστός Παπατσάνης για την παραμυθένια σκηνή – όπως αναφέρει το δελτίο τύπου – στα δάση του Όρους Όλυμπος. Ο Παπατσάνης έχει κάνει μια πραγματικά παραμυθένια φωτογραφική ιστορία με πρωταγωνιστές τις μοχέλες του Ολύμπου.

Το Wildlife Photographer of the Year αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου οι εικόνες θα εκτίθενται από την Παρασκευή.

Η υπέροχη φωτογραφία με τα μανιτάρια του Ολύμπου που χάρισε το βραβείο στην κατηγορία “Φυτά και μανιτάρια” στον Έλληνα Αγοραστό Παπατσάνη. Photo via Twitter@NHM_WPY

 

Δείτε τις υπόλοιπες διακρίσεις, ανά κατηγορία:

 

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: