Επικίνδυνη εμπλοκή: Ρωσικό μαχητικό SU-27 εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό κατασκοπευτικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα [video]

FILE PHOTO: Η απάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 10 Οκτωβρίου ανέφερε ότι διεξήγαγαν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος και ανέφεραν ότι επρόκειτο για τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού SU-27. Screenshot via YouTube




Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε κατασκοπευτικό αεροσκάφος «πυρηνικό ανιχνευτή» της RAF πάνω από διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας σε μια «δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση» , δήλωσε σήμερα μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας.

Ο υπουργός Άμυνας  είπε ότι το άοπλο RAF Rivet Joint βρισκόταν σε περιπολία ρουτίνας τον περασμένο μήνα όταν ακολουθήθηκε από δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

Ο Γουάλας είπε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ακολούθησαν το τετρακινητήριο αεροπλάνο της RAF για 90 λεπτά. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία ανέστειλε προσωρινά τις περιπολίες μετά το περιστατικό, περιγράφοντάς το ως «δυνητικά επικίνδυνη εμπλοκή».

«Στις 29 Σεπτεμβρίου ένα άοπλο RAF RC-135 Rivet Joint, ένα αεροσκάφος πολιτικού τύπου που πραγματοποιούσε περιπολία ρουτίνας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, “αλληλεπιδρά” με δύο ρωσικά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη SU-27», είπε ο Γουάλας.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αεροσκάφη να παρακολουθούνται και αυτή η μέρα δεν ήταν διαφορετική.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της αλληλεπίδρασης, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα αεροσκάφη SU-27 απελευθέρωσε έναν πύραυλο στην περιοχή του RAF Rivet Joint πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια.

«Ο συνολικός χρόνος της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ρωσικού αεροσκάφους και του Rivet Joint ήταν περίπου 90 λεπτά.

«Η περιπολία ολοκληρώθηκε και το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση».

  • Ο Γουάλας είπε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέδωσε την εκτόξευση του πυραύλου σε «τεχνική δυσλειτουργία» του μαχητικού Su-27. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θεωρεί το περιστατικό ως σκόπιμη κλιμάκωση.

«Δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για σκόπιμη κλιμάκωση από τους Ρώσους, η ανάλυσή μας κατατείνει στο ότι επρόκειτο για δυσλειτουργία», είπε ο Γουάλας στο κοινοβούλιο.

«Ωστόσο, είναι μια υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα πράγματα όταν επιλέγει κανείς να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά του  με τον τρόπο που το έκαναν οι Ρώσοι σε πολλές χρονικές περιόδους. Επίσης καταδεικνύει πόσο γρήγορα ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μπορούσε να λάβει άλλες διαστάσεις».

«Υπό το φως αυτής της δυνητικά επικίνδυνης εμπλοκής, έχω κοινοποιήσει τις ανησυχίες μου απευθείας στον Ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Άμυνας (Σεργκέι) Σόιγκου, και στον αρχηγό του επιτελείου άμυνας στη Μόσχα».

Και πρόσθεσε: «Στην επιστολή μου κατέστησα σαφές ότι το αεροσκάφος ήταν άοπλο, σε διεθνή εναέριο χώρο και ακολουθούσε μια προειδοποιημένη διαδρομή πτήσης.

«Θεώρησα ότι ήταν συνετό να αναστείλω αυτές τις περιπολίες μέχρι να λάβουμε απάντηση από τη Ρωσία.

«Η απάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 10 Οκτωβρίου ανέφερε ότι διεξήγαγαν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος και ανέφεραν ότι επρόκειτο για τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού SU-27.

«Αναγνωρίζουν επίσης ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο».

Ο Γουάλας ολοκλήρωσε την αναφορά του λέγοντας : «Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τους συμμάχους και, μετά από διαβούλευση, ξεκίνησα ξανά τις περιπολίες ρουτίνας, αλλά αυτή τη φορά με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών.

Το RC-135W «ρουφάει» τα σήματα του εχθρού και είναι επίσης γνωστό ως «πυρηνικός ανιχνευτής» λόγω της ικανότητάς του να τεστάρει την ατμόσφαιρα για ενδείξεις ραδιενέργειας.

Τα τετρακινητήρια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τη Βρετανία για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής επιτήρησης εχθρικών στόχων παρακολουθώντας σήματα από ραντάρ και άλλα συστήματα.

Με πληροφορίες από The Daily Mail/ The Sun

Μπλακ άουτ επικοινωνιών στα νησιά Σέτλαντ της Βόρειας θάλασσας: Κόπηκε το υποθαλάσσιο καλώδιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: