Εκκολάπτεται νέο σκάνδαλο στη Βρετανία -Η υπουργός Υγείας μοιράζεται με τους φίλους της παράνομα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας και υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Therese Coffey αποχωρεί από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Downing Street στο Λονδίνο, Βρετανία, 7 Σεπτεμβρίου 2022 EPA/TOLGA AKMEN




Η Thérèse Coffey παραδέχτηκε ότι μοιραζόταν παράνομα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά με τους φίλους και την οικογένειά της – εν μέσω αντιδράσεων σχετικά με τα σχέδιά της να επιτρέψει τους ασθενείς να λαμβάνουν φάρμακα χωρίς να επισκεφτούν γιατρό.

H υπουργός Υγείας, 50 ετών, έκανε την παραδοχή κατά τη διάρκεια συζητήσεων με δημόσιους υπαλλήλους τον περασμένο μήνα σχετικά με το πώς να ανακουφιστεί η πίεση στους γενικούς γιατρούς.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, οποιοσδήποτε παρέχει συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά σε κάποιον για τον οποίο δεν προορίζεται παραβαίνει το νόμο.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς η Ms Coffey’s εξετάζει επί του παρόντος σχέδια να επιτρέψει στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν φάρμακα χωρίς την έγκριση γιατρού.

Αντίθετοι γιατροί -ακαδημαϊκοί 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Στίβεν Μπέικερ, ειδικός στη μοριακή μικροβιολογία και τη μικροβιακή αντοχή, δήλωσε χθες ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα οδηγήσει σε υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ασθένειας ανθεκτικής στα φάρμακα.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών προκαλεί τα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση στα κοινά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα οι κοινές λοιμώξεις να γίνονται πιο θανατηφόρες λόγω έλλειψης αποτελεσματικής θεραπείας.

Και οι ζωτικής σημασίας θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες λόγω του υψηλότερου κινδύνου μη θεραπεύσιμων λοιμώξεων.

Μόνο περίπου 1.000 από τους 27.000 κοινοτικούς φαρμακοποιούς έχουν επί του παρόντος τα προσόντα να συνταγογραφούν ορισμένα φάρμακα.

Ο πρώην γιατρός-ελεύθερος κωμικός Adam Kay, συγγραφέας του αυτοβιογραφικού μπεστ σέλερ This is Going to Hurt με τηλεοπτική προσαρμογή που ακολούθησε, σχολίασε σαρκαστικά στο Twitter: «Α, καλά, είχαμε σχεδόν 100 χρόνια που δούλευαν τα αντιβιοτικά».

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας υποστηρίζει ότι οι φαρμακοποιοί που συνταγογραφούν αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ουρολοίμωξη θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 400.000 ραντεβού ετησίως και περίπου 8,4 εκατομμύρια λίρες, βάσει δεδομένων από τη Σκωτία.

Εν τω μεταξύ, η ειδικός στη μικροβιακή αντίσταση (AMR) καθηγήτρια Penny Ward, της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής, λέει ότι η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί περίπου 65.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύσσουν λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα κάθε χρόνο.

Η καθηγήτρια Ward πρόσθεσε: «Η υπουργός Υγείας θα πρέπει πραγματικά να αφιερώσει χρόνο για να εξοικειωθεί με αυτό που είναι ένα δύσκολο θέμα και να εξετάσει τον ευρύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία που μπορεί να προκύψει από την ευρεία χρήση φαρμάκων στα φαρμακεία που θα προάγουν τη μικροβιακή αντοχή, κάτι που θα μπορούσε να μας πάει πίσω στη Λίθινη Εποχή».

Εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας δήλωσε: «Εχουν διερευνηθεί μια σειρά επιλογών πολιτικής για να ανακουφιστεί ίην πίεση στους γενικούς ιατρούς, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι δυνατόν να επιτραπεί μεγαλύτερη συνταγογράφηση από φαρμακοποιούς – όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Σκωτίας.

«Αυτές οι εκτενείς συζητήσεις περιελάμβαναν προβληματισμούς σχετικά με τη σημασία της αντιμικροβιακής αντοχής και των κοινωνικών συμπεριφορών γύρω από τα αντιβιοτικά».

Η  κ. Coffey δίνει επίσης μάχη με τα συνδικάτα αφού είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιπλέον μετρητά για να αποτρέψει την πρώτη αποχώρηση νοσηλευτών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διευρύνοντας τη θέση της με ένα άλλο εκρηκτικό ξέσπασμα, η Δρ Coffey είπε ότι το Νο 10 έχει «ήδη» βοηθήσει το κοινό να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Δολοφονίες χωρίς τέλος στο Μεξικό: 12 νεκροί από επίθεση σε μπαρ στο κεντρικό τμήμα της χώρας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: