Δεν βλέπουν οι Αμερικάνοι; Μερσίνα, το μεγάλο τουρκικό λιμάνι που μετατράπηκε σε πλατφόρμα συναλλαγών με τη Ρωσία

FILE PHOTO: Turkish Presidential helicopter landing on the Turkish drilling vessel Abdulhamid Han at the Tasucu Port during a ceremony of first mission in Mersin, Turkey, 09 August 2022. EPA, STR




Στην αύξηση κατά 87% του εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (κείμενο) Nicolas Bourcier, σημειώνοντας, ότι η προσφυγή των ρωσικών αρχών σε εναλλακτικές εισαγωγές, από τον Μάρτιο, έχει μετατρέψει την Τουρκία σε έναν από τους κύριους κόμβους διέλευσης της.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, σε περιόδους πολέμου και εμπάργκο, αυτή η επανεξαγωγή αγαθών που πραγματοποιεί η Τουρκία, αποκτά την όψη μιας δολοπλοκίας, που γίνεται κάτω από τη μύτη των Δυτικών από έναν πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Μετά το «τρίξιμο των δυτικών δοντιών»,  που ακούστηκε αυτό το καλοκαίρι ο Cetin Tecdelioglu, αντιπρόεδρος της TIM και αφεντικό του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης εξαγωγέων μετάλλων της Κωνσταντινούπολης (IDDMIB), προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, αναφέροντας, ότι κατά πρώτον, μετά από αρκετούς μήνες πολέμου, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες σκέφτονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία μέσω Τουρκίας, ως προς το οποίο υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση.

Επιπλέον, «θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως αποθήκη και γέφυρα, και, από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν προμήθειες από την Τουρκία (…) και να πάρουν από εμάς ό,τι δεν μπορούν να πάρουν από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία για την τουρκική βιομηχανία και τις εξαγωγές».

«Όλοι αναζητούν λύσεις και η Τουρκία είναι η ταχύτερη και φθηνότερη επιλογή για τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Vasfi Erdogan,  της εταιρείας logistics και μεταφορών GNW, μιας από τις τριακόσιες εταιρείες του κλάδου, με έδρα τη Μερσίνα, ο οποίος δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους, καθώς όπως αναφέρει, «είναι μια περίπλοκη και επικίνδυνη αγορά, όπου οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι απλώς κομπάρσοι, όχι οι ηγέτες του παιχνιδιού».

Στο τοπικό γραφείο στη Μερσίνα του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, ο πρόεδρός του Adil Aktay, δεν σταματά να επικρίνει τον Πρόεδρο Erdogan, το προβληματικό παιχνίδι του με τον Poutine, την εξάρτησή του για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τις ασυνέπειές του στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται, ότι οι κυρώσεις δεν έπρεπε να υιοθετηθούν, καθώς «θα ήταν επιζήμιο για τους παραγωγούς και αγρότες, που έχουν ήδη πληγεί σκληρά από την κρίση και τον υπερπληθωρισμό. »

Στις Βρυξέλλες, η τουρκική στάση δεν έχει ανησυχήσει πολύ τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώνει ο δ/φος, υπενθυμίζοντας δήλωση μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με τον οποίον, το μερίδιο των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία «είναι μόνο ένα κλάσμα των προμηθειών που παραδόθηκαν πριν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση». 

Πολύ λίγο, με άλλα λόγια, για να θυμώσουν με τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας που, την ίδια στιγμή, παρέδωσε μαχητικά drones στην Ουκρανία, απέκλεισε τον Βόσπορο από τα ρωσικά πολεμικά πλοία και πήρε θέσεις κατά της προσάρτησης του Ντονμπάς και της Κριμαίας από τη Μόσχα, υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι, όπως επαναλαμβάνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, «ο Erdogan έκανε πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα».

Αντιπαραθέτει στη συνέχεια την «ελαφρώς διαφορετική» στάση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας, τη «σπάνια» επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιούνιο στην Αγκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Adewale Adeyemo, για να εκφράσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες που χρησιμοποιούν τον τουρκικό κόμβο για να παρακάμψουν τις κυρώσεις, καθώς και την επιστολή του στην Tüsiad, την κύρια τουρκική εργοδοτική οργάνωση, με την οποία προειδοποιούσε τις εταιρείες και τα ιδρύματα στη χώρα που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, για τον κίνδυνο κυρώσεων εναντίον τους.

ΠΗΓΗ:  Le Monde, Nicolas Bourcier – Mersin, le grand port turc transformé en plate-forme de commerce avec la Russie

Το τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο: “Η Ρωσία μπορεί να της παραδώσει φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια θα γίνει τουρκικό με το “άγιο πνεύμα”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: