Δεν ακούει ο Σόλτς: Η Ε.Ε. προειδοποίησε την άνοιξη για τους κινδύνους από τη συμμετοχή της Κίνας στο λιμάνι του Αμβούργου

FILE PHOTO: German Chancellor Olaf Scholz attends a press conference during a visit to the training center of the Chamber of Skilled Labour (Handwerkskammer) in Munich, Germany, 22 October 2022. EPA, ALEXANDRA BEIER, POOL




Ήδη πριν από μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Γερμανία να μην επιτρέψει τη μερική πώληση τερματικού σταθμού στο λιμάνι του Αμβούργου στην κινεζική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία COSCO.

Η σχετική δήλωση της Επιτροπής, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για την Ασφάλεια εστάλη στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση την άνοιξη, δήλωσε εχθές στο AFP πηγή με γνώση επί του θέματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για θέματα Ασφαλείας εξαιτίας μιας πιθανής συμμετοχής της ναυτιλιακής εταιρείας COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου”, αναφέρεται στον τίτλο του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Σε τελική ανάλυση, όμως, η απόφαση θα ληφθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, παρατήρησε η Επιτροπή. Ο Συμπροέδρος του SPD Klingbeil παραπονέθηκε ότι η συζήτηση ήταν “σε κάποια θέματα πολύ περιορισμένη χρονικά”», αναφέρεται στον υπότιτλο του ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το κείμενο αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στην αξιολόγησή της, η Επιτροπή επεσήμανε ότι ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις  δραστηριότητες στο λιμάνι θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στην Κίνα.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών προέβαλαν το επιχείρημα ότι το λιμάνι του Αμβούργου δεν έχει μόνο πολιτική, αλλά και στρατιωτική σημασία. Γι’ αυτό και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν πρόκειται να συμμετάσχει Κινέζος επενδυτής.

Ωστόσο, η αρνητική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική για τη Γερμανία, ξεκαθαρίστηκε από τις Βρυξέλλες. Σε τελική ανάλυση, είναι το κράτος-μέλος αυτό που θα αποφασίσει.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για πιθανή συμμετοχή της Κίνας σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου, η κινεζική κυβέρνηση προέτρεψε τη Γερμανία να λειτουργήσει με ανοικτό πνεύμα.

Από τότε που αναλήφθηκαν διπλωματικές σχέσεις πριν από 50 χρόνια, η ρεαλιστική συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος ήταν πάντοτε οι κατευθυντήριες αρχές, ανέφερε το Σάββατο το Υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο σε δήλωσή του.

Οι δύο χώρες συνέβαλαν με τη συνεργασία τους ουσιαστικά στην αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα καλωσορίζει αμοιβαία επωφελή έργα, επισημαίνει η δήλωση. Τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές και να συνεργαστούν για να προωθήσουν από κοινού την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής τους συνεργασίας.

Στο μεταξύ ο Συμπρόεδρος του SPD, Lars Klingbeil, θεωρεί πως «η συζήτηση για κάποια θέματα ήταν πολύ περιορισμένη χρονικά», π.χ.  σε σχέση με την κατηγορία για  «ξεπούλημα του λιμανιού του Αμβούργου».

«Αν παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά, θα δει πραγματικά ότι πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης. Πρόκειται για ένα μειοψηφικό μερίδιο σε έναν τερματικό σταθμό. Δεν θέλω να το υποβαθμίσω καθόλου αυτό, αλλά (…) το διακύβευμα δεν είναι το αν θα επιτρέψουμε στους Κινέζους να συμμετάσχουν σε μια κρίσιμη υποδομή», δήλωσε ο Klingbeil στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Αυτό θα πρέπει πλέον «να ξεκαθαριστεί απολύτως», απομένουν «λίγες ημέρες ακόμα». Κατά την άποψή του, η είσοδος της Κίνας σε υποδομές ζωτικής σημασίας θα ήταν «προβληματική» και θα έπρεπε να αποκλειστεί. «Η συγκεκριμένη υποδομή όμως ανήκει στην πόλη του Αμβούργου και έτσι και θα παραμείνει», είπε ο πολιτικός του SPD.

Ο επικεφαλής του CDU Friedrich Merz, από την άλλη πλευρά, προειδοποίησε σε δήλωσή του ότι η κινεζική συμμετοχή στην εταιρεία που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό «αγγίζει σε βάθος συμφέροντα Ασφαλείας της χώρας μας».

Μια κινεζική κρατική εταιρεία θα έχει έτσι «πρόσβαση σε βασικά δεδομένα για την εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι του Αμβούργου. Και αυτό ακριβώς τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κίνα εντείνει ξανά τους επιθετικούς του τόνους στην Εξωτερική Πολιτική και απειλεί με πόλεμο κατά της Ταϊβάν».

Επιπλέον, κατηγόρησε τον Καγκελάριο Scholz ότι χρονοτριβεί, ώστε να περάσει άπρακτη η προθεσμία για την απαγόρευση συμμετοχής, η οποία λήγει στα τέλη Οκτώβριο.

Ο γερμανικός Κανονισμός Εξωτερικού Εμπορίου και Πληρωμών επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομίας, υπό ορισμένες συνθήκες και μετά από εξέταση του θέματος, να απαγορεύσει σε επενδυτή από χώρα εκτός της Ε.Ε. να επενδύσει σε γερμανική επιχείρηση που διαχειρίζεται, για παράδειγμα, υποδομές ζωτικής σημασίας.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung – PLÄNE DES KANZLERAMTS : EU warnte im Frühjahr vor Chinas Beteiligung am Hamburger Hafen

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: