Μπας και άρχισαν να ξυπνούν οι Αμερικανοί; Τριβές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ

FILE PHOT: Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan κατά την διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο. EPA, Yuri Gripas, POOL




Το περιοδικό Newsweek δημοσιεύει άρθρο του Tom O’ Connor με τίτλο As Iran Hits Kurdish Foes, U.S. Also Worries About Turkey’s Strikes in Iraq, στο οποίο αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί καταδικάζουν απερίφραστα τις συνεχιζόμενες ιρανικές επιθέσεις κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ, αλλά και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων στην ίδια περιοχή.

Το Ιράν κάνει λόγο για 99% επιτυχία από την εκτόξευση 70 πυραύλων και drones σε 40 στόχους στο βόρειο Ιράκ, κυρίως κουρδικών ομάδων του κόμματος Komala του ιρανικού Κουρδιστάν ή του Δημοκρατικού κόμματος του ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI) και του Κόμματος Ελευθερίας του Κουρδιστάν (ΡΑΚ).

Οι επιδρομές του Ιράν έχουν προκαλέσει επικρίσεις όχι όμως από την περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ στο Ερμπίλ, αλλά και από την Ουάσιγκτον, καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) Νέντ Πράις (Ned Price) όπως και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan) τόνισαν ότι ‘καταδικάζουν έντονα’ αυτό που αποκάλεσαν επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Αν και οι επιθέσεις του Ιράν ξεσήκωσαν διεθνή προσοχή και  επικρίσεις, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ, η Τουρκία συνέχισε την εκστρατεία της, στοχεύοντας στόχους του ΡΚΚ, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία αλλά στην ίδια περιοχή του βορείου Ιράκ.

Για τις επιθέσεις της Τουρκίας, εκπρόσωπος του State Department ανέφερε στο Newsweek:

«Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες μας αναφορικά με τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και έχουμε καλέσει την κυβέρνηση της Τουρκίας να συντονίζεται περισσότερο στενά με τις ιρακινές αρχές στις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων της κατά τρομοκρατικών στοιχείων».

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Τουρκία θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, δεν συμβαίνει το ίδιο από πλευράς ΗΠΑ για τις κουρδικές ομάδες που υπέστησαν την ιρανική επίθεση.

Επίσης, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με τους Κούρδους Πεσμεργκά σε Συρία και Ιράκ για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (ISIS), ενώ η Τουρκία επανειλημμένα έχει επικρίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο για τη συνεργασία του με τους Κούρδους του YPG στην Συρία, καθώς (η Αγκυρα) το θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ.

Αυτά τα αντικρουόμενα συμφέροντα έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Newsweek – As Iran Hits Kurdish FoesU.SAlso Worries About Turkeys Strikes in Iraq

Ο θρασύς ταραξίας Ερντογάν ξαναχτυπά: Ελληνικά πλοία θάβουν αθώους στο Αιγαίο, ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από ΗΠΑ εις βάρος μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: