Audacious: Το πλοίο φάντασμα που “τρέλανε” τους Γερμανούς – To έψαχναν παντού αλλά δεν γνώριζαν ότι είχε βυθιστεί χρόνια πριν [video]

FILE PHOTO: Το θωρηκτό Audacious βυθίζεται ενώ το επιβατικό RMS «Olympic» διασώζει το πλήρωμα Screenshot via YouTube video




Το Audacious ήταν θωρηκτό του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, και είχε κατασκευαστεί στις αρχές της 10ετίας του 1910.

Το όνομά του πλοίου «Audacious», θα πει Θρασύς όμως δεν έπλευσε για καιρό στην θάλασσα καθώς χτύπησε σε νάρκη, βόρεια από την ακτή της Ιρλανδίας και βυθίστηκε.

Το πολεμικό πλοίο πλημμύρισε αργά αργά δίνοντας την ευκαιρία σε ολόκληρο το πλήρωμά του να διασωθεί. Κι όμως καταγράφηκε νεκρός! Ένας άτυχος υπαξιωματικός παραπλέοντος καταδρομικού, σκοτώθηκε όταν το θωρηκτό εξερράγη και ένα θραύσμα τον βρήκε στο κεφάλι.

Κοντά στο βρετανικό πλοίο που βυθιζόταν, έπλεε το RMS «Olympic», αδελφό καράβι του Τιτανικού. Το ναυάγιο φωτογραφήθηκε από τους επιβάτες, αλλά τους ζητήθηκε να μην δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες καθώς το Ναυαρχείο αποφάσισε να αποκρύψει την είδηση, αφού δεν υπήρχαν και νεκροί, για να μην δώσει στους Γερμανούς την ευκαιρία να επωφεληθούν από την απώλεια ενός τόσο σημαντικού πλοίου του βρετανικού πολεμικού στόλου. Σημειώνεται ότι το «Audacious» ήταν το μεγαλύτερο πολεμικό που είχε βυθιστεί μέχρι τότε από νάρκη.

Ήταν 1914. Ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε αρχίσει. Ε, για όλο το υπόλοιπο του πολέμου, σχεδόν τέσσερα χρόνια, το «Audacious» φαινόταν ενεργό στους καταλόγους των κινήσεων και των δραστηριοτήτων των πολεμικών πλοίων. Οι Γερμανοί μάλιστα αναζητούσαν με πείσμα το πλοίο – φάντασμα στις θάλασσες της Ευρώπης για να αναμετρηθούν μαζί του· μάταια! Κι όλα ξεκαθάρισαν μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας του Κάιζερ.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1918, λίγο μετά το τέλος του πολέμου, μια καταχώρηση στους Times έκανε επίσημα γνωστή την βύθιση του «Audacious»: «Το HMS Audacious βυθίστηκε μετά από χτύπημα σε νάρκη στα ανοικτά της ακτής της Βόρειας Ιρλανδίας στις 27 Οκτωβρίου 1914. Αυτό κρατήθηκε μυστικό έπειτα από επείγουσα αίτηση του Αρχηγού του Μεγάλου Στόλου και ο Τύπος απέφυγε πιστά να δώσει οποιαδήποτε δημοσιότητα».

Με πληροφορίες από wikipdia, warhistoryonline.com

Ο Ίλον Μασκ μπαίνει στα γραφεία του Twitter κρατώντας έναν… νεροχύτη και μας καλεί να το χωνέψουμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: