Απόφαση σταθμός κατά συνωμοσιολόγων: Χαστούκι ενός δισ. στον κήρυκα του μίσους Alex Jones και τα fake news για το μακελειό στο Sandy Hook

FILE PHOTO: An image of conservative radio and social media personality Alex Jones reacting to a tweet by former US President Donald J. Trump citing election fraud and inviting people to the January 6 rally appears on a screen a public hearing of the House Select Committee to Investigate the January 6th Attack on the US Capitol, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 12 July 2022. . EPA, MICHAEL REYNOLDS




Δικαστική απόφαση που επιφέρει σκληρό πλήγμα κατά των συνωμοσιολόγων και της ρητορικής μίσους – εν προκειμένω ακροδεξιάς- εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Ο συνωμοσιολόγος και κατα σύστημα ψυεδολόγος Άλεξ Τζόουνς θα υποχρεωθεί να καταβάλει 965 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση επειδή επί χρόνια ισχυριζόταν ψευδώς ότι η πολύνεκρη επίθεση στο σχολείο Sandy Hook το 2012 με θύματα 20 παιδιά «ήταν απλώς μια φάρσα».

Οι οικογένειες των οκτώ θυμάτων και ένας πράκτορας του FBI που ενεπλάκη επιχειρησιακά στην επίθεση, είχαν ζητήσει τουλάχιστον 550 εκατομμύρια δολάρια στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση που διεξάγεται στο Κονέκτικατ.

Υποστήριξαν ότι η παραπληροφόρηση του ραδιοφωνικού παρουσιαστή προκάλεσε συστηματική παρενόχληση και απειλές θανάτου εις βάρος τους επί μία δεκαετία.

Ο Τζόουνς, ο οποίος ίδρυσε τον γεμάτο θεωρίες συνωμοσίας ιστότοπο και το ανάλογο τοκ – σόου Infowars, υποστήριζε για χρόνια ότι η σφαγή στο Sandy Hooks ήταν μια «σκηνοθετημένη» κυβερνητική συνωμοσία για να αφαιρέσει τα όπλα από τους Αμερικανούς και έλεγε ανερυθρίαστα ότι «κανείς δεν πέθανε».

Τώρα αναγνωρίζει ότι η επίθεση ήταν «100% πραγματική», γεγονός όμως που παραδέχθηκε μόλις τον Αύγουστο που μας πέρααε σε μια άλλη δίκη που αντιμετώπισε και πάλι για συκοφαντική δυσφήμιση, στο Τέξας.

 

Πρόλαβε όμως, με τα ψεύδη του , να προσβάλει επί χρόνια τη μνήμη των παιδιών και να κάνει κόλαση τη ζωή πολλών από τους μαρτυρικούς γονείς τους.

Την ώρα που το δικαστήριο ανεκοίνωνε την ετυμηγορία του, στο Γουότερμπερυ του Κονέκτικατ (περίπου 32 χλμ. μακριά από τον τόπο του μακελειού το 2012) πολλοί από τους γονείς και συγγενείς των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους ξέσπασαν σε κλάματα.

Η διάρκειας τριών εβδομάδων δίκη ήταν μια σκληρή δοκιμασία για τους γονείς.

Κάποιοι περιέγραψαν ότι υπέστησαν έναν κατακλυσμό διαδικτυακού μίσους και άλλοι είπαν ότι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε νέα σπίτια, επανειλημμένα, για τη δική τους ασφάλεια

. Ένας πατέρας, ο Μαρκ Μπάρντεν, διηγήθηκε το πως ένιωθε όταν άκουσε ότι κάποιοι βεβήλωσαν τον τάφο του γιου του Ντάνιελ «ουρώντας πάνω του και απειλώντας να τον ξεθάψουν».

Οι ένορκοι δέχθηκαν επίσης στοιχεία και μαρτυρίες ότι ο Jones και η εταιρεία του, Free Speech Systems, κέρδιζαν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας συμπληρώματα διατροφής, εξοπλισμό επιβίωσης και άλλα προϊόντα στον κατάλογο Infowars.

Στα συμπερασματικά του επιχειρήματα, ο δικηγόρος των εναγόντων Κρις Ματέι (Chris Mattei) είπε: «Όταν κάθε μία από αυτές τις οικογένειες πνιγόταν στη θλίψη, ο Alex Jones τις πάτησε με το πόδι του».

Ο Τζόουνς από την πλευρά του, κατήγγειλε τη διαδικασία ως μια «δίκη επίδειξης» που διεξάγεται από έναν «τύραννο» δικαστή και υποστήριξε ότι δεν φταίει για τις πράξεις των οπαδών του.
«Έχω ήδη πει ότι λυπάμαι εκατοντάδες φορές και δεν μπορώ άλλο να ζητάω συγγνώμη», είπε στην κατάθεσή του στα τέλη του περασμένου μήνα.

Με πληροφορίες από BBC

Απόφαση σταθμός κατά συνωμοσιολόγων: Χαστούκι ενός δισ. στον κήρυκα του μίσους Alex Jones και τα fake news για το μακελειό στο Sandy Hook

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: