Eκλογικό θρίλερ προ των πυλών στη Βραζιλία: 156 εκατ. ψηφοφόροι επιλέγουν μεταξύ Λούλα και Μπολσονάρου

Στιγμιότυπο από το debate Λούλα – Μπολσονάρο




Άνοιξαν οι κάλπες στη Βραζιλία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες 156 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του αριστερού πρώην προέδρου – και φαβορί αυτής της αναμέτρησης – Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα της πιο πολωμένης εκλογικής διαδικασίας στην σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας θα γίνουν γνωστά δύο με τρεις ώρες αργότερα.

Παντως προβλέπεται εκλογικό θρίλερ αφού δημοσκόπηση λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες δίνει οριακό προβάδισμα (στο όριο του στατιστικού σφάλματος) στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της MDA για λογαριασμό της συνομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές (CNT), o Λούλα εξασφαλίζει το 51,1% των προθέσεων ψήφου έναντι 48,9% του Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου εξέφρασε βεβαιότητα για τη νίκη του

«Θεού θέλοντος, θα κερδίσουμε απόψε» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, αφού ψήφισε, λίγη ώρα αφότου άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

 

«Ή, ακόμη καλύτερα, η Βραζιλία θα νικήσει απόψε», πρόσθεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος, που εμφανίστηκε χαμογελαστός και ντυμένος με ένα κιτρινοπράσινο μπλουζάκι, στα χρώματα της σημαίας της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο υποψήφιος της αριστεράς και φαβορί για τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, ψήφισε το πρωί κοντά στο Σάο Πάουλο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για «τη νίκη της δημοκρατίας».

Ο «Λούλα» ευχήθηκε οι εκλογές αυτές, στις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος με τον απερχόμενο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπλοσονάρου, να βοηθήσουν «στην αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ των Βραζιλιάνων» έπειτα από μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία

Ο Μπολσονάρου ψαλίδισε το προβάδισμα του Λούλα στις δημοσκοπήσεις: Στην κόψη του ξυραφιού οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: