Τελευταία έξοδος Ανδρέας Πάτσης: Εισπρακτικές, κόκκινα δάνεια, Νίκη Βόλου, εμπλοκές με τον Μπέο, λαμπερός γάμος, εκλογή στη Βουλή

FILE PHOTO: Ο Ανδρέας Πάτσης ως Πρόεδρος της Νίκης Βόλου το 2014, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ




Όταν τo 2016 το όνομα του Ανδρέα Πάτση πρωτοακούστηκε για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας δύσκολα μπορούσε κανείς να καταλάβει γιατί ένας επιτυχημένος επαγγελματίας και φιλόδοξος επιχειρηματίας αποκτούσε όψιμες πολιτικές φιλοδοξίες.

Είναι η εποχή που ο δικηγόρος Πάτσης φέρεται να ταξιδεύει συχνά στα Γρεβενά και να εμφανίζεται εντόνως σε τοπικά ΜΜΕ θέλοντας να προλειάνει την κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές όντας κατα πληροφορίες ήδη μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ.

Εκεί, στα Γρεβενά, άλλωστε, δέχθηκε τις ευχές για τον γάμο του τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν νυμφευόταν τη γνωστή δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά. Ναι μεν ο γάμος έγινε στην Κηφισιά με κουμπάρο τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ακολούθησε όμως στις αρχές εκείνου του καλοκαιριού μεγάλη δεξίωση «προς τιμήν των φίλων και των πολιτών των Γρεβενών».

Πάμε όπως πίσω στο 2016, τότε που οι κακές γλώσσες έλεγαν (και έγραφαν) ότι αυτό που πρωτίστως ίσως ενδιέφερε τον Ανδρέα Πάτση στην πολιτική και δη τη Βουλή ήταν μερικά από τα προνόμια που συνοδεύουν τον βουλευτικό θώκο όπως η προστασία από τον «νόμο» (ασυλία) και τους κακούς (φύλαξη κ.λπ.)

Άλλωστε μόλις τον Απρίλιο του 2016, ο Πάτσης είχε βιώσει την βία και την ανασφάλεια όταν στο γραφείο του στο Κολωνάκι έγινε μια περιγραφόμενη ως περίεργη διάρρηξη με τους δράστες να αρπάζουν τους προσωπικούς υπολογιστές του.

Το ρεπορτάζ της εποχής έλεγε ότι «οι διαρρήκτες αφαίρεσαν από το γραφείο του δικηγόρου, το οποίο στεγαζόταν επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών στους οποίους ήταν αποθηκευμένα έγγραφα και δικογραφίες από υποθέσεις που είχε χειριστεί κατά καιρούς».

Ισως επρόκειτο για σημαντικά έγγραφα δεδομένου ότι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Πάτση να έχει στο πελατολόγιό του από σεΐχηδες -καθώς η δικηγορική εταιρία του επεκτείνεται ως το Αμπού Ντάμπι- μέχρι ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Επίσης, ήδη από την εποχή εκείνη γραφόταν, χωρίς να διαψευστεί, ότι υπό την ομπρέλα της δικηγορικής εταιρίας του κ. Πάτση λειτουργούσε και μία θυγατρική εταιρία που στον τομέα δραστηριοτήτων της περιλαμβανόταν η διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων αλλά και τραπεζικοί διακανονισμοί και ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων.

Γνωστή από το 2016 η ιστορία με τις εισπρακτικές 

Νωποί ήταν άλλωστε κάποιοι ισχυρισμοί εις βάρος του, από έναν γνώστη των παρασκηνίων του ποδοσφαίρου και της τοπικής κοινωνίας, του Αχιλλέα Μπέου που το 2016, σύμφωνα με όσα αναμετέδιδε η τοπική ιστοσελίδα volosday, έλεγε: «Ούτε ως ανέκδοτο δε στέκει η περίφημη αναφορά στον Εισαγγελέα του, αλήστου μνήμης, για τους Βολιώτες, Ανδρέα Πάτση σε βάρος μου, ότι δήθεν του πρότεινα να στήσουμε τον αγώνα Ολυμπιακού Βόλου – Νίκης. Χρόνια τώρα πιπιλάει αυτή την… καραμέλα, μαζί με άλλες, αλλά ουδέποτε προσκόμισε ένα, έστω, στοιχείο, πλην του αναξιόπιστου προσωπικού του λόγου. Άλλωστε όλοι θυμούνται τα αποτελέσματα των μεταξύ μας αγώνων και μπορούν να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του ανδρός. Για όσους, πάντως, ασχολούνται ακόμη με τον Πάτση, πλην των συγκεκριμένων δημοσιογραφικών σκουπιδιών του Βόλου, για ευνόητους λόγους, και διερωτώνται πως και προχώρησε τώρα στην αναφορά, να τους δώσω κι εγώ μια είδηση, που πραγματικά ενδιαφέρει την κοινωνία: Ο κ. Ανδρέας Πάτσης περιλαμβάνεται στη λίστα, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, των υπευθύνων εισπρακτικών εταιριών που ελέγχονται στην εκτεταμένη έρευνα που μόλις ξεκίνησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ηθικές αξίες

Ο ίδιος ο Πάτσης δεν παρέλειπε πάντως να τονίζει τις ηθικές αξίες του.

Σε ρεπορτάζ της Εσπρέσο τού αποδίδονται τα εξής αυτοβιογραφικά:

«Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Δούλευα σε ένα μικρό γραφείο. Έπαιρνα το βαλιτσάκι μου και πήγαινα στην Ευελπίδων. Με τον καιρό διαπίστωσα ότι αυτό το είδος δικηγορίας δεν με εξέφραζε. Τη νομική επιστήμη την είχα διαφορετικά στο μυαλό μου. Έτσι, πήρα την απόφαση να στήσω κάτι πιο εξελιγμένο. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια εταιρία στην οποία θα εργάζονταν εξειδικευμένοι δικηγόροι, και τα κατάφερα. Όλα έγιναν σταδιακά, αλλά πάντα με στόχο. Ποτέ δεν ξεχνάω, βέβαια, από πού ξεκίνησα. Εκείνος ο δικηγόρος στον οποίο έκανα την πρακτική μου μού έμαθε να μην προδίδω τις ηθικές μου αξίες».

Ξεκίνημα από την Ελασσόνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του SDNA «η ενεργή ενασχόληση του Πάτση με τον παραγοντισμό ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 2010, από τον κόσμο της Δ’ Εθνικής και την Ελασσόνα, την οποία σταματά αιφνιδίως να στηρίζει οικονομικά την άνοιξη του 2012, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

«Μετακομίζει» το καλοκαίρι του 2014 στην Νίκη Βόλου, η οποία επί των ημερών του γράφει τις πιο ένδοξες, αλλά συνάμα και τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της.

Ανεβαίνει… τρένο ως στην Super League (μετά από 48 χρόνια απουσίας), όμως εκεί ο Αντρέας Πάτσης επικαλείται οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 η ομάδα να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, να υποβιβαστεί αύτανδρη στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και να ξεκινήσει ξανά από το μηδέν, δίχως φυσικά εκείνον στο διοικητικό τιμόνι της.

Eπί των ημερών του στον Βόλο κατηγορήθηκε ως «μπροστινός» του Αχιλλέα Μπέου, ως άνθρωπος του παλιού ιδιοκτήτη της Ηλιούπολης (και κατηγορούμενου για το σκάνδαλο Koriopolis) Γιώργου Τσακογιάννη του οποίου υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης, ενώ κατά καιρούς φέρεται να προσπάθησε δίχως επιτυχία να αναμειχθεί διοικητικά στη Λάρισα (ο ίδιος το είχε διαψεύσει πάντως), τον Πανιώνιο αλλά και τον Ηρακλή.

Η κατηγορία κατά Μπέου για στημένο παιγνίδι

Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει η δημόσια καταγγελία του, όταν ήταν πρόεδρος της Νίκης Βόλου, πως ο Αχιλλέας Μπέος, δήμαρχος της έδρας της ομάδας, του είχε ζητήσει να «στήσουν» έναν αγώνα. Στην απάντησή του ο Μπέος φρόντισε να συμπεριλάβει, όπως είδαμε, και τον ισχυρισμό για τις εισπρακτικές.

Το «ηρωϊκό και πένθιμο» φινάλε στη Νίκη Βόλου

Φεύγοντας το 2014 από τη Νίκη Βόλου ο Ανδρέας Πάτσης δήλωνε σύμφωνα με τον τοπικό τύπο τα εξής ηρωικά και πένθιμα.

“Μια εικόνα χίλιες λέξεις, αυτά είναι τα 90 χρόνια της Νίκης Βόλου”, δείχνοντας το πανό πίσω του. “Αριστερά είναι η ανταπόδοση, δεξιά είναι η απαξίωση. Το μήνυμα στον πρωτεργάτη, μάζεψέ τα και φύγε. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η ιστορία. Αυτό το πανό δεν ήθελα να κατέβει για φαίνεται σε όλη την Ελλάδα αυτή η εικόνα.

Ότι οι υπόλοιποι που λένε ότι είναι πολλοί επέτρεψαν να υπάρχει αυτό. Αυτή είναι η Νίκη Βόλου, τα 75 εισιτήρια. Γιατί αυτοί που είναι πολλοί, που είναι υγιείς δεν απέτρεψαν.

“Φεύγω από τη Νίκη Βόλου. Το κεφάλαιο για μένα έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα. Σήμερα πέφτει η αυλαία της παρουσίας μου στη Νίκη Βόλου.”
Αναφερόμενος στις αιτίες που δεν ανέβαινε τόσα χρόνια η Νίκη:

Γιατί δεν ανέβαινε η Νίκη Βόλου; Έφταιγε ο Μπέος, έφταιγε ο Ολυμπιακός Βόλου; Τι; Σας έστησε; Σας έβαλε τρικλοποδιά; Μήπως τελικά ήσασταν εσείς που επιτρέψατε και φορτώσατε στην πλάτη ενός ανθρώπου 8 εκατομμύρια χρέη;

Ανέλαβα υποχρεώσεις που δεν είχα υποχρέωση να τις αναλάβω, έφτιαξα μια ομάδα, μέσα από δυσκολίες να περπατήσουμε, είπαμε να αγωνιστούμε και αντ’ αυτού τι είχαμε; Λοιδορία και απαξίωση. Με είπαν αχυράνθρωπο, άνθρωπο του Τσακογιάννη και του Μπέου. Έχω μεγάλη λίστα από πελάτες τι να κάνουμε.

Μπορώ να νικήσω τους πάντες

Τα γνωρίζω όλα. Όλα τα παρακολουθούσα. Τι είμαι; Κομμώτρια; Ποτέ δεν ήμουν. Ο Πάτσης είναι η κούπα πίσω μου. Μου ανήκει. Μπορώ να νικήσω τους πάντες.

Τους βλάκες ποτέ. Όλη μου τη ζωή τη μαθαίνω μέσω των Νικιωτών. Τι κάνω, που πάω, με ποιον πίνω τσίπουρο. Η αξιοπρέπεια έχει και όρια. Σήμερα κατεβαίνουν τα ρολά. Να έρθουν τώρα όλοι οι θεματοφύλακες. Παραιτούμαι του ΔΣ δεν έχω καμία ανάμειξη με τη Νίκη Βόλου. Θα κατεβάσω την ομάδα την Κυριακή διότι είναι υποχρέωσή μου, δεν θα κατεβάσω της “Κ” και από Δευτέρα τα κλειδιά ξέρετε που θα είναι.

Οι μετοχές θα δοθούν με δύο τρόπους. Να δηλώσουν οι μέτοχοι πόσες μετοχές θέλουν να τους χαρίσω. Τις χαρίζω, δεν τις πουλάω. Έκανα πλάκα. Έτσι για να δω ποιοι θα ανταποκριθούν. Θα πάνε στον Ερασιτέχνη κι εντός 20 ημερών οφείλουν να βρουν τι θα τις κάνουν. Ο κύβος ερρίφθη.

Με πληροφορίες από Eσπρέσο, SDNA, OnLarissa, volosday, magnesianews

Η υπόθεση Πάτση «έφαγε» και τον CEO των ΕΛΤΑ: Παραιτήθηκε λόγω ευθιξίας ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: