Αλλαξαν οι ισορροπίες στη Λατινική Αμερική: Την αποβολή Γκουαϊδό από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών επιδιώκουν οι αριστερές κυβερνήσεις

Official photograph of the representatives of the delegations of the 52nd General Assembly of the OAS in Lima, Peru, 06 October 2022. Peru hosts the fifty-second regular session of the 52nd OAS General Assembly from 05 to 07 October in Lima. EPA/Paolo Aguilar




Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην πρόσφατη σύνοδο  του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Αρκετές αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής κλιμάκωσαν την πίεση που ασκούν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ωστόσο δεν κατάφεραν να περάσει ψήφισμα που θα τον απέπεμπε από τις τάξεις του.

Ο κ. Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, είχε αυτοανακηρυχθεί νόμιμος πρόεδρος της χώρας το 2019 και ο ΟΑΚ, η Γενική Συνέλευση του οποίου συνεδριάζει στη Λίμα, τον είχε αναγνωρίσει.

Όμως στην πραγματικότητα ο κ. Γκουαϊδό ουδέποτε είχε οποιαδήποτε εξουσία. Στην κυβέρνηση παραμένει ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, την εκλογική νίκη του οποίου δεν αναγνώρισαν η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και αρκετές κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ.

Στη σύνοδο του ΟΑΚ, αριστερές κυβερνήσεις τάχθηκαν υπέρ ψηφίσματος που θα άνοιγε τον δρόμο για τη στέρηση του δικαιώματος που είχε παραχωρηθεί στον Χουάν Γκουαϊδό να εκπροσωπεί τη Βενεζουέλα στις εργασίες του.

Όμως, αν και 19 χώρες το ενέκριναν και μόλις 4 το απέρριψαν, το ψήφισμα δεν συγκέντρωσε τις 24 ψήφους που απαιτούνταν για να εγκριθεί.

Ο ΟΑΚ έχει 35 χώρες μέλη.

«Θα ρώταγα αυτές τις 19 χώρες (…) με ποια πλευρά θα τασσόταν ο (ήρωας της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας Σιμόν) Μπολίβαρ; Αυτήν του Μαδούρο, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ή των πολιτών της Βενεζουέλας που ζητούν ελεύθερες εκλογές;», ήταν η αντίδραση του Χουάν Γκουαϊδό με βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η ψηφοφορία αντανακλούσε τη μεταβολή της πολιτικής ισορροπίας στη Λατινική Αμερική: πρόεδροι που ανήκουν στην αριστερά αντικατέστησαν συντηρητικούς ηγέτες στη Χιλή, στην Κολομβία και στο Περού από πέρυσι.

Ανάμεσα στις χώρες που τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Χουάν Γκουαϊδό ήταν το Μεξικό, η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία και το Περού. Βραζιλία και Ισημερινός απείχαν.

Η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας στον Οργανισμό είχε ανακοινώσει πριν από τη Σύνοδο πως δεν επρόκειτο να συμμετάσχει.

Ο κ. Μαδούρο είχε ανακοινώσει το 2017 πως δεν σκόπευε να συμμετάσχει ξανά στις εργασίες του ΟΑΚ.

Η ψήφος του Περού ήταν αξιοσημείωτη, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση του κράτους των Άνδεων είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας, συμμαχία κρατών που εναντιώνονταν στον κ. Μαδούρο και υποστήριζαν τον κ. Γκουαϊδό.

Ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Σέσαρ Λάντα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα ότι η Ομάδα της Λίμας «έπαψε να υπάρχει».

«Χώρες απομακρύνθηκαν» από αυτή και «το Περού προωθεί διάλογο για να αναγνωριστεί η κυβέρνηση Μαδούρο και νόμιμη αντιπολίτευση ώστε να διεξαχθούν διαφανείς εκλογές» στη Βενεζουέλα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λίμα, Περού

Ούτε επί ΕΣΣΔ: Ρώσοι έφθασαν με βάρκα στην Αλάσκα και ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ γιατί δεν θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: