Ο σφοδρός τυφώνας Ίαν επελαύνει απειλητικός στη Φλόριντα: Δεν ξεθύμανε «βουλιάζοντας» την Κούβα [LIVE εικόνα, videos]

Καταστροφές από τον Τυφώνα «Ίαν» στην Κούβα. EPA, Yander Zamora




Τα πρώτα σημάδια της επέλασης του τυφώνα «Ίαν»έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά στην Φλόριντα.

Ο τυφώνας, ενισχυμένος σε κατηγορία 4 και ένα βήμα προτού κατακτήσει την βαθμίδα 5, αναμένεται να εκδηλώσει την πλήρη του ισχύ αργότερα σήμερα το βράδυ [ώρες Ελλάδος].

Εάν ο τυφώνας Ίαν πλήξει τις περιοχές την τρέχουσα έντασή του ή ακόμη υψηλότερη, θα είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Φλόριντα.

 

Οι άνεμοι σε πολλές κομητείες της Φλόριντα έχουν ήδη ενταθεί με ταχύτητες που πλησιάζουν τα επίπεδα του τυφώνα, ενώ μεγάλα κύματα ξεσπάνε στις ακτές.

Ήδη περισσότερες από 330.000 οικίες και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα ενώ, καθώς ο τυφώνας Ίαν φτάνει στη Φλόριντα, περισσότερες από 2.000 πτήσεις στις ΗΠΑ έχουν πλέον ακυρωθεί για σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE

 

Άλλες 1.600 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για αύριο Πέμπτη, ενώ η Amazon διέκοψε προσωρινά τις εργασίες σε ορισμένες εγκαταστάσεις της.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα ξεκίνησαν από νωρίς να οχυρώνονται καθώς οι προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ήταν σαφέστατες, όταν ο «Ίαν» εγκατέλειπε την Κούβα κατευθυνόμενος προς τη νότια αυτή Πολιτεία των ΗΠΑ.

 

Πολλές επιχειρήσεις στη Φλόριντα έχουν κλείσει και οι αρχές διέταξαν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν.

 

Στο πέρασμά του από την Κούβα άφησε το νησί χωρίς ρεύμα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης να έχει καταρρεύσει πλήρως.

Οι άνεμοι είναι ήδη ενισχυμένοι και κινούνται περίπου με 250 χλμ την ώρα, αν και αναμένεται σιγά – σιγά να εξασθενήσουν καθώς ο τυφώνας φτάνει στην ξηρά.

Σπεύδει να προειδοποιήσει ο Μπάιντεν

Το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν από τη Φλόριντα «δεν συνιστά δικαιολογία» για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση προς τις πετρελαϊκές εταιρείες.

«Μην τον χρησιμοποιήσετε, επαναλαμβάνω, μην τον χρησιμοποιήσετε ως πρόσχημα για να αυξήσετε την τιμή της βενζίνης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύσσοντας την έναρξη ενός συνεδρίου αφιερωμένου στη διατροφή. «Δεν είναι δικαιολογία», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο κυκλώνας θα έχει μόνο περιορισμένες και πρόσκαιρες επιπτώσεις στην παραγωγή αμερικανικού αργού.

Η Φλόριντα αναμένει με αγωνία την άφιξη του κυκλώνα, κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, ο οποίος ενισχύεται και θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» συνέπειες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

 

Ο Μπάιντεν είπε ότι συνομίλησε την Τρίτη με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας, τον Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σθεναρότερους πολιτικούς αντιπάλους του. Είπε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό και ότι είναι έτοιμα προς διανομή εκατομμύρια λίτρα νερού και γεύματα, καθώς και εκατοντάδες γεννήτριες.

Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές του καλοκαιριού αλλά πλέον έπεσε, είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημοκρατικός πρόεδρος επικρίνει τις πετρελαϊκές εταιρίες, τις οποίες κατηγορεί ότι περνούν αμέσως τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στις αντλίες των βενζινάδικων αλλά καθυστερούν να την μειώσουν όταν πέφτει η τιμή.

Με πληροφορίες από CNN, BBC

Επικίνδυνα διεστραμμένη αντεπίθεση της Μόσχας: Να πει ο Μπάιντεν αν βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά στον Nord Stream * Γελοιότητες, απαντά ο Λευκός Οίκος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: