Το Bloomberg πολύ ορθά χαρακτηρίζει “προκλητική ενέργεια” το “πέταγμα” του Χουλουσί Ακάρ, με F-16, πάνω από το Αιγαίο

Ο ισλαμιστής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ με στρατιώτες. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας




To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ του Ugur Yilmaz, μετέδωσεότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, πέταξε με πολεμικό αεροσκάφος F-16 πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος.

Είναι μια προκλητική χειρονομία (defiant gesture), σημειώνει το πρακτορείο, καθώς η χώρα του εμπλέκεται σε μια βαθύτερη διαμάχη για τη στρατιωτική χρήση του εναέριου χώρου με την αντίπαλη και μέλος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα.

Τίτλος του κειμένου: Turkish Minister Flies in F-16 Jet Over Aegean Amid Greece Spat – (Ο Τούρκος Υπουργός πετάει με αεροσκάφος F-16 πάνω από το Αιγαίο εν μέσω της φιλονικίας με την Ελλάδα).

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο Hulusi Akar εμφανίστηκε σε στρατιωτική τελετή στην κεντρική επαρχία Eskisehir την Παρασκευή, όπου είπε ότι «η Τουρκία πάντα απαντούσε σε αυτή την αυθάδεια της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Συνοδευόταν από τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Atilla Gulan.

Η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων αυξάνεται ξανά. Η Τουρκία τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τις ελληνικές δυνάμεις ότι κλείδωσαν με ραντάρ τουρκικό αεροσκάφος και υποσχέθηκε να στείλει αρχεία του συμβάντος στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Σε άλλη πρόσφατη διαμάχη, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα υπερέβη τα συμφωνηθέντα όρια για στρατιωτικές δυνάμεις σε ορισμένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Υπάρχει επίσης μια συνεχής διαμάχη για την εξερεύνηση φυσικού αερίου της Τουρκίας στα ύδατα της Μεσογείου, όπου η Κύπρος και η Ελλάδα διεκδικούν επίσης δικαιώματα.

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγλιπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) προειδοποίησε την Ελλάδα ότι (δήθεν) θα πληρώσει «βαρύ τίμημα», εάν συνεχίσει να παρενοχλεί τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο και υπαινίχθηκε στρατιωτική δράση, αναφέρει το κανάλι Al Jazeera (μέσω του πρακτορείου AFP).

Οι δύο ανήσυχοι γείτονες του ΝΑΤΟ έχουν μακροχρόνιες διαφωνίες για τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα που οδηγούν σε σχεδόν καθημερινές περιπολίες και αποστολές αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας κυρίως γύρω από ελληνικά νησιά κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα έχουμε ανευ προηγουμένου απειλές εκ μέρους της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο.

«Κοίτα Ελλάδα, ρίξτε μια ματιά στην ιστορία. Εάν προχωρήσετε παραπέρα, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα», απείλησε ο Erdogan σε μία κατάμεστη συγκέντρωση στην πόλη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας το Σάββατο.

Οι ιστορικοί αντίπαλοι Τουρκία και Ελλάδα έχουν διαφωνίες -στην πραγματικότητα είναι παράνομες απαιτήσεις της Άγκυρας- για ζητήματα που κυμαίνονται από τις υπερπτήσεις και το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα θαλάσσια σύνορα και τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, καθώς και τη διαίρεση της Κύπρου το 1974.

Η Τουρκία έχει παραπονεθεί(!) τους τελευταίους μήνες για τις (δήθεν) “προκλητικές” ενέργειες της Αθήνας, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Σε ένα τέτοιο περιστατικό, η Άγκυρα είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας για να παρενοχλήσει τουρκικά αεροσκάφη σε μία αποστολή αναγνώρισης χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «εχθρική ενέργεια». 

Στην ομιλία του, ο Erdogan κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «επιχειρεί να μας απειλήσει με S-300». Η Αθήνα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς και συχνά κατηγορεί την Άγκυρα για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

  • “Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη”

Ένας εξοργισμένος Ερντογάν (Erdogan) κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κατέχει» νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. «Έχουμε μόνο μία λέξη να πούμε στην Ελλάδα: μην ξεχνάτε το Izmir [Σμύρνη στα ελληνικά]», είπε ο Erdogan, αναφερόμενος στο τέλος της ελληνικής κατοχής μετά την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη στις ακτές του Αιγαίου το 1922. «Η κατοχή των νησιών δεν μας δεσμεύει», είπε ο Erdogan.

Η Άγκυρα πρόσφατα κατηγόρησε την Αθήνα ότι εξοπλίζει τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου – κάτι που η Αθήνα απορρίπτει, αλλά ο Erdogan δεν είχε κατηγορήσει στο παρελθόν την Ελλάδα ότι τα κατέλαβε.

Τον Ιούνιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε ότι η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά, εάν αυτή συνεχίσει να στέλνει στρατεύματα εκεί. Το Αιγαίο έχει πολύπλοκη γεωγραφία με περισσότερα από 2.000 νησιά, τα περισσότερα ελληνικά.

Οι δύο χώρες ήρθαν στο χείλος του πολέμου τη δεκαετία του 1990 για ένα ζευγάρι μικρών ακατοίκητων νησίδων γνωστών συλλογικά ως “Kardak” στα τουρκικά και Ίμια στα ελληνικά. Ο Erdogan διέκοψε τον διάλογο με την Ελλάδα αφού κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ασκεί πίεση κατά των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στη χώρα του. Ο Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» γι ‘αυτόν, δήλωσε τον Μάιο. Η Ελλάδα και η Τουρκία αναζητούν επίσης αμερικανικά όπλα.

Τον Ιούνιο, η Ελλάδα επισημοποίησε αίτημα για μαχητικά αεροσκάφη F-35 αμερικανικής κατασκευής. Η Τουρκία διαπραγματεύεται για αγορές F-16, αφού η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35 εξαιτίας της παράδοσης ενός προηγμένου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας το 2019.

Τίτλος: Erdogan challenges Greece over alleged airspace violations
Υπότιτλος: Turkish president warns Greece it will pay a ‘heavy price’ if it harasses Turkish fighter jets over the Aegean.

Η Τουρκία επιδιώκει να αναβαθμίσει τον γηρασμένο στόλο αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών της, αφού αποβλήθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς του μαχητικού F-35 επόμενης γενιάς.

Η Βουλή των ΗΠΑ πρότεινε τον Ιούλιο να επιτραπεί στον Πρόεδρο Biden να πουλήσει στην Τουρκία αναβαθμισμένα F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα δεν θα τα αναπτύξει για μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις στην Ελλάδα, μετά από λόμπι του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί προϋποθέσεις για τη χρήση οποιωνδήποτε F-16 που παραδόθηκαν πρόσφατα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg – Turkish minister flies in f-16 jet over aegean amid greece spat

Ο ισλαμιστής Ερντογάν σχεδιάζει όντως να επιτεθεί στην Ελλάδα; Απειλεί ασύστολα με εισβολή, στο τέλος θα το πιστέψει!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: