Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού [video]

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Screenshot via YouTube




Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια και την τέταρτη δόση, στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό ότι άνοιξε ήδη η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού με την τέταρτη δόση.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη 14 Σεπτεβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί για την τέταρτη δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε πολίτες άνω των 12 ετών. Τα εμβόλια αυτά προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα χρειαστεί οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση να κάνουν και πέμπτη δόση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι η ανοσία φθίνει μετά τους τρεις μήνες γι’ αυτό και πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

  • Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, αυτά θα χορηγούνται μετά από τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση.

Σημείωσε επίσης πως εντός της ημέρας αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna τα οποία παρέχουν ευρύτερη προστασία κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της μετά την έγκριση που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

  • Όσον αφορά τις τυχόν παρενέργειες διευκρίνισε ότι «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί. Είναι ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας» είπε τονίζοντας να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron- από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας: «Ανησυχούμε πολύ», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: