Σούπερ τυφώνας σαρώνει την Ιαπωνία: Εννέα εκατ. άνθρωποι εκκενώνουν τα σπίτια τους [videos]

Δορυφορική εικόνα που δείχνει την κίνηση του σούπερ τυφώνα Nanmadol. EPA/JAPAN METEOROGICAL AGENCY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/JAPAN OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς η Ιαπωνία πλήττεται από έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει δει ποτέ στην ιστορία της.

Ο σούπερ τυφώνας Nanmadol σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 90.

Έπληξε το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας, το Κιούσου, το πρωί της Κυριακής, και προβλέπεται να περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Κυριακής σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης και σχεδόν 350.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα.

Οι μεταφορές και οι επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και η χώρα είναι προετοιμασμένη για εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Το Nanmadol έφερε ριπές ανέμων έως και 234 χλμ/ώρα  και σε ορισμένες περιοχές προβλεπόταν βροχή 400 χιλιοστών  σε 24 ώρες.

Τα δρομολόγια των τρένων Bullet, τα πορθμεία και εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Πολλά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και έχουν τοποθετηθεί σάκοι άμμου για την προστασία των ακινήτων.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του βυθίστηκε από τις πλημμύρες και ένας άλλος πέθανε αφού καταπλακώθηκε σε κατολίσθηση. Ένα ακόμη άτομο αγνοείται και 87 έχουν τραυματιστεί.

Η καταιγίδα προβλέπεται να στραφεί ανατολικά και να περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας πριν βγει στη θάλασσα μέχρι την Τετάρτη. Η πρωτεύουσα, Τόκιο, έχει βιώσει ισχυρή βροχόπτωση, με τη γραμμή του υπόγειου σιδηρόδρομου Tozai να έχει ανασταλεί λόγω πλημμύρας.

Συναγερμός επιπέδου πέντε, ο υψηλότερος στην κλίμακα προειδοποίησης καταστροφών της Ιαπωνίας, έχει εκδοθεί για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους στις περιοχές Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto και Yamaguchi.

Συνολικά περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τμήματα των περιοχών Kyushu, Shikoku και Chugoku μετά από συναγερμό επιπέδου τέταρτο.

Το Nanmadol έχει χαρακτηριστεί ως σούπερ τυφώνας από το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων των ΗΠΑ (JTWC), ένας όρος που εφαρμόζεται σε καταιγίδες με σταθερές ταχύτητες ανέμου 240 km/h (150 mph) ή περισσότερο. Είναι το ισοδύναμο ενός τυφώνα κατηγορίας τεσσάρων ή πέντε.

Ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανέβαλε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να μιλήσει  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέχρι την Τρίτη, για να παρακολουθήσει τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει μια πολύ ενεργή εποχή τυφώνων φέτος, επηρεασμένη από ένα φυσικό φαινόμενο γνωστό ως La Niña.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δήλωσε ότι οι έντονοι τροπικοί κυκλώνες πιθανότατα θα αυξηθούν σε παγκόσμια κλίμακα.

Με πληροφορίες από BBC

Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι αντιδρά στην ευρωπαϊκή «πολιορκία» Ουγγαρίας και Πολωνίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: