Συρρέουν οι Ρώσοι στη Λευκορωσία: Για δυτικές μάρκες κι ό,τι τους στερούν οι κυρώσεις

File photo: Γυναίκα μπροστά σε βιτρίνες κλειστού καταστήματος δυτικής φίρμας στο κέντρο της Μόσχας. EPA/YURI KOCHETKOV




Όλο και περισσότεροι Ρώσοι επιλέγουν τη γειτονική Λευκορωσία για ταξίδια, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε δυτικά αγαθά και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη χώρα τους, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, οι περισσότεροι ξένοι λιανοπωλητές και μεγάλες εταιρείες διατηρούν παρουσία στην πρώην Σοβιετική Λευκορωσία που συχνά αποκαλείται η «τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη».

«Οι επωνυμίες όπως η H&M, η Bershka και η Pull & Bear έφυγαν από τη Ρωσία, αλλά εμείς [που ταξιδεύουμε στη Λευκορωσία] μπορούμε να ντυθούμε με αυτές από την κορυφή μέχρι τα νύχια», δήλωσε η Yelena Shitikova, στέλεχος του ταξιδιωτικού γραφείου Family Travel στην περιοχή του Αρχάγγελσκ, το οποίο προσφέρει εκδρομές στη Λευκορωσία.

«Όλα εκεί λειτουργούν, δεν υπάρχουν κυρώσεις», πρόσθεσε.

Με πολλές καθημερινές πτήσεις και τρένα μεταξύ Μόσχας και Μινσκ, η Λευκορωσία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους που θέλουν να αγοράσουν δυτικά προϊόντα ή να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό που θα εκδίδει χρεωστικές κάρτες Visa ή MasterCard που δεν είναι πλέον διαθέσιμες στη Ρωσία.

Διοικούμενη από τον στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Λευκορωσία έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάσης για ρωσικά στρατεύματα και εκτοξευτές πυραύλων κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Όμως – παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε το Κίεβο – ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι ο στρατός της Λευκορωσίας πέρασε στο ουκρανικό έδαφος, επιτρέποντας στο Μινσκ να αποφύγει τις πιο αυστηρές δυτικές κυρώσεις. –

  • Σημειώθηκε αύξηση άνω του 60% στις κρατήσεις εκδρομών στη Λευκορωσία, είπε η Anna Ovsyanikina, η οποία διαχειρίζεται κρατήσεις στη Λευκορωσία για το τουριστικό γραφείο Delfin, σύμφωνα με την Ένωση Tour Operators στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Το τουριστικό γραφείο FUN&SUN ξεκίνησε τετραήμερες εκδρομές για ψώνια στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ με τιμή από 16.750 ρούβλια (279 $) ανά άτομο στα τέλη Αυγούστου.

«Οι τουρίστες άρχισαν να πηγαίνουν στη Λευκορωσία πιο συχνά και παρατηρήσαμε επίσης ότι πάνε για ψώνια μεταξύ άλλων, έτσι αποφασίσαμε να προσφέρουμε αυτό το προϊόν», δήλωσε στους The Moscow Times ένας εκπρόσωπος της FUN&SUN.

«Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή για το πρώτο ταξίδι αλλά και για τα επόμενα.»

Με πληροφορίες από The Moscow Times

 

Από ερωμένη και εφιάλτης της Νταϊάνα, Βασιλική Σύζυγος: Η εξιλέωση της Καμίλα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: