Ποιος θα κυβερνήσει τελικά την Ιταλία; Ο Σαλβίνι ήδη εκτός, βγήκαν τα μαχαίρια στη Λέγκα, ζητούν την παραίτησή του

File photo Ο ομοσπονδιακός γραμματέας του ιταλικού κόμματος Lega Nord Matteo Salvini, ο πρόεδρος του ιταλικού κόμματος «Forza Italia» Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο αρχηγός του ιταλικού κόμματος Fratelli d’Italia (Αδελφοί της Ιταλίας) Τζόρτζια Μελόνι παρευρίσκονται στην κεντροδεξιά συγκέντρωση λήξης της εκστρατείας για τις γενικές εκλογές στην Piazza del Popolo, στη Ρώμη, στην Ιταλία, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022.EPA/GIUSEPPE LAMI




Ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, αντιμετωπίζει εκκλήσεις να παραιτηθεί από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του μετά τη δραματική πτώση της υποστήριξής του στις γενικές εκλογές της Κυριακής που τον οδήγησαν στη βόρεια καρδιά του.

Το κόμμα είναι μέλος του θριαμβευτικού συνασπισμού της συναδέλφου του ακροδεξιού ηγέτη Giorgia Meloni, αλλά το μερίδιό του στις ψήφους έπεσε στο 9% – ένα απύθμενο αποτέλεσμα για ένα κόμμα που το 2019 συγκέντρωνε σχεδόν 40%.

«Ήρθε η ώρα για έναν νέο ηγέτη», έγραψε ο Ρομπέρτο ​​Μαρόνι, πρώην επικεφαλής της Λέγκας και πρώην κυβερνήτης της Λομβαρδίας, σε μια στήλη για την καθημερινή εφημερίδα Il Foglio. «Ξέρω ποιος πρέπει να εκλεγεί ως νέος γραμματέας του κόμματος. Αλλά δεν αναφέρω ονόματα, προς το παρόν».

Η έκκλησή του ήρθε εν μέσω δημοσιεύσεων στον ιταλικό Τύπο ότι ο Σαλβίνι δεν θα διοριστεί εκ νέου υπουργός Εσωτερικών από την Μελόνι, ρόλο που είχε από το 2018 έως το 2019 ενώ ήταν σε συνασπισμό με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και προσπαθούσε να εμποδίσει τους μετανάστες να αποβιβαστούν στα ιταλικά λιμάνια.

Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι η Μελόνι είχε αποφασίσει να δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών σε ένα μέλος των Αδελφών της Ιταλίας υπό το φως του απογοητευτικού εκλογικού αποτελέσματος της Λέγκας και να προσφέρει στη Λέγκα του Σαλβίνι έναν πιο περιθωριακό ρόλο.

«Η εποχή της ηγεσίας του Σαλβίνι στη Λέγκα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ρομπέρτο ​​Καστέλι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ηγέτης της Λέγκας.

Πρώην ηγέτες της Λέγκας και χιλιάδες υποστηρικτές κατηγορούν τον Σαλβίνι ότιδιασστρέβλωσε τη μορφή του κόμματος και τις περιφερειακές του ρίζες σε μια προσπάθεια να το κάνει εθνική δύναμη.

Η Λέγκα του Βορρά, που ιδρύθηκε το 1989, είχε στόχο να διεκδικήσει τα συμφέροντα της βόρειας Ιταλίας, αλλά κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Σαλβίνι τη μεταμόρφωσε εγκαταλείποντας τις παλιές αυτονομιστικές και αποσχιστικές αξιώσεις και αγκαλιάζοντας τα κυριαρχικά και λαϊκιστικά ρεύματα της σύγχρονης ακροδεξιάς.

Οι εκκλήσεις για παραίτηση του Σαλβίνι ακολουθούν ένα άλλο απογοητευτικό αποτέλεσμα για το κόμμα: ο άλλοτε αποσχιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο ​​Μπόσι, την Κυριακή απέτυχε να εκλεγεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια.

Ο Μπόσι, 81 ετών, ήταν ο κορυφαίος του αναλογικού εισιτηρίου της Λέγκας για το σπίτι στη γενέτειρά του, Βαρέζε, αλλά το κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει έδρα εκεί, αντανακλώντας μια κακή απόδοση, ακόμη και στις βόρειες εστίες του, στις εκλογές όπου οι Αδελφοί της Ιταλίας καταβρόχθισαν. μέχρι μεγάλο μέρος της πρώην βάσης της Λέγκας.

Ο Σαλβίνι είπε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με τα εκλογικά αποτελέσματα της Λέγκας, αλλά δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα τον έκανε ακόμη πιο αποφασιστικό.

Από την Ιταλία μέχρι τη Σουηδία, την Ουγγαρία μέχρι τη Γαλλία, η ακροδεξιά είναι και πάλι μια υπολογίσιμη δύναμη. Η εχθρότητά της προς τους μετανάστες ενθαρρύνει τους ξενοφοβικούς παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο κοινωνικός συντηρητισμός του απειλεί τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα LGBTQ+. Ο ευρωσκεπτικισμός της έχει ήδη ανατρέψει τη δυναμική της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Στις 13 μονάδες το προβάδισμα Λούλα έναντι του Μπολσονάρου για τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: