Περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο: Υπό το φόβο αναζωπύρωσης της έντασης στα βόρεια τμήματα της χώρας

FILE PHOTO: (L-R) Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Albanian Prime Minister Edi Rama and NATO Secretary General Jens Stoltenberg speak during the second and last day of the NATO Summit at the IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain. EPA, J.J GUILLEN




Υπό το φόβο νέας αναταραχής μεταξύ της σερβικής μειονότητας και της κυβέρνησης, το ΝΑΤΟ έχει μεταφέρει στο Κόσοβο εφεδρικά στρατεύματα για εκπαίδευση (στην ειρηνευτική αποστολή KFOR), αναφέρει το πρακτορείο Reuters, (ανταπόκριση Sabine Siebold).

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της KFOR Christopher Samulski, τα εφεδρικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκεί στο πλαίσιο ενός «κανονικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης».

Ο Αμερικανός στρατιωτικός δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν φτάσει στο Κόσοβο, αλλά έκανε λόγο για μέγεθος «ενός τάγματος».

Οι διαδηλώσεις από τους Σέρβους του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού -για την υποχρέωση χρήσης κρατικών πινακίδων Κοσόβου στα αυτοκίνητά τους- έχει οδηγήσει σε αύξηση της έντασης μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας- δύο και πλέον δεκαετίες μετά το βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ για να τεθεί τέλος στην καταπίεση του αλβανικού πληθυσμού του Κοσόβου που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους και όχι την Πρίστινα. Ειρηνευτική δύναμη περίπου 3,700 ατόμων βρίσκεται στην πρώην σερβική επαρχία προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά βίας μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Κατά τις διαμαρτυρίες του καλοκαιριού, δόθηκε παράταση για τη μη χρήση των πινακίδων ως την 31 Οκτωβρίου.

Την περασμένη Τρίτη, αξιωματικός του ΝΑΤΟ δεν αποκλείει νέες εντάσεις στα βόρεια του Κοσόβου, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της παράτασης, ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να φέρει περισσότερους στρατιώτες στο Κόσοβο αν η ένταση αναζωπυρωθεί.

ΠΗΓΗ: ReutersSabine Siebold – NATO brings reserve troops to Kosovo for training amid fears of unrest

Ο Φρανσουά Ολάντ αποδομεί τον διπρόσωπο Ερντογάν: Εχει κάνει διπλωματία τις απειλές, τους εκβιασμούς και τα στριφογυρίσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: