Ομοβροντία επικριτικών γερμανικών δημοσιευμάτων εναντίον του Ερντογάν: “Η Τουρκία (στην πραγματικότητα) δεν ανήκει πλέον στο ΝΑΤΟ”

Recep Tayyip Erdoğan (centre), Islamist President of the Republic of Türkiye, arrives to address the general debate of the General Assembly’s seventy-seventh session. Credit: UN Photo, Cia Pak




Το σχόλιο του Markus Decker στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρει ότι αδιαμφισβήτητα η Τουρκία εδώ και καιρό αποτελεί προβληματική περίπτωση για τη Δύση, την οποία ο ίδιος ο Erdogan κάποτε αποκαλούσε « ελεύθερη Δύση».

 Τίτλος του άρθρου: «Η Τουρκία (στην πραγματικότητα) δεν ανήκει πλέον στο ΝΑΤΟ»

Με την πρόθεσή του να ενταχθεί στον ΟΣΣ, όπου συμμετέχουν σχεδόν αποκλειστικά αυταρχικά κράτη, ο Erdogan περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, που αφορά κυρίως τη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος φυλακίζει αντιφρονούντες, φιμώνει τα ΜΜΕ και παρεμποδίζει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, είναι πράγματα ασύμβατα με τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, τονίζει ο συντάκτης, όπως ασύμβατος είναι και ο βάναυσος πόλεμος κατά των Κούρδων της Συρίας.

Η Τουρκία δεν μπορεί να ανήκει ταυτοχρόνως σε δύο συμμαχίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη, όπως σχολιάζεται: το τελευταίο επιχείρημα κατά του αποκλεισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ήταν ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στην επιρροή της Ρωσίας, ωστόσο ακριβώς προς τα εκεί φαίνεται ότι οδεύει.

Σε περίπτωση εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αυτή η διαδικασία θα ήταν αναπόδραστη, για αυτό χρειάζεται προσοχή. Βεβαίως δεν μπορεί κανείς εσαεί να προσπαθεί να αποφύγει την αντιπαράθεση, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, όταν μάλιστα ο Erdogan εκμεταλλεύεται ανηλεώς το status quo, καταλήγει στο σχόλιό του ο Decker. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung – Τίτλος: «Εκεί που νιώθει καλά ο Erdogan»

Το άρθρο του Rainer Hermann περιγράφει αρχικά τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τα μέλη του και τους στόχους που εξυπηρετεί, ενώ επισημαίνει στη συνέχεια ότι, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο Fehim Tastekin, ο ΟΣΣ είναι σίγουρα μια ομάδα κρατών, στην οποία ο Erdogan «αισθάνεται άνετα», διότι στο επίκεντρο τίθενται η ασφάλεια και η οικονομία.

Επιπλέον, στην τελική δήλωση που προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, αναφέρεται ότι δεν είναι αποδεκτή η παρέμβαση των κρατών-μελών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών και η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός τους.

Η επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου να προσχωρήσει η Τουρκία στον Οργανισμό έχει διττό στόχο, σύμφωνα με το άρθρο: από τη μία να δείξει στους δυτικούς συμμάχους ότι μπορεί η χώρα του να προσανατολιστεί και αλλού, πέρα από τη Δύση, κάτι που βεβαίως θα της στοίχιζε γιατί δεν θα είχε πλέον πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ούτε την ασφάλεια που προσφέρει το ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη ο Πρόεδρος Erdogan θέλει να εκμεταλλευτεί το νέο κέντρο βάρους στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, προκειμένου να συνδεθεί πιο στενά με την κινεζική πρωτοβουλία „One Belt One Road“.

Επιπλέον, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι γνωστή η αναζήτηση εκ μέρους του Erdogan επιπρόσθετων επιλογών στην εξωτερική πολιτική, πέρα από τη Δύση και τον κώδικα αξιών της. Η επιδίωξή του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την υφιστάμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να χρησιμοποιήσει τον ΟΣΣ απλώς ως στρατηγική επιλογή για μεγαλύτερη ανεξαρτησία ή ως προκάλυμμα για μια πιο στενή συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς επίσης αν θέλει να ανήκει στο δυτικό ή το ανατολικό στρατόπεδο. 

Welt – Τίτλος: «Γιατί η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει τώρα να ενταχθεί στο «Αντί -ΝΑΤΟ»

Η ανταπόκριση της Carolina Drüten από την Αθήνα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η χρονική συγκυρία για να ανακοινώσει ο Erdogan την πρόθεσή του να προσχωρήσει η Τουρκία στον οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, επελέγη συνειδητά.

Ήδη το 2013 και το 2016 είχε κάνει και πάλι λόγο για πρόθεση ένταξης στον ΟΣΣ, παρουσιάζοντάς το ως εναλλακτική στην ένταξη στην Ε.Ε, ωστόσο και τις δύο φορές η πρωτοβουλία αυτή δεν προχώρησε. Για το ΝΑΤΟ ένα τέτοιο ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας σε Οργανισμό όπου κυρίαρχο μέλος είναι η Κίνα, αποτελεί εφιάλτη και εγείρει εκ νέου το ερώτημα κατά πόσον η Τουρκία είναι αξιόπιστος εταίρος της Δύσης, σχολιάζει η ανταποκρίτρια. Ένα τέτοιο βήμα θα ζημίωνε σοβαρά τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Παρατηρητές θεωρούν ότι ο Erdogan θέλει με αυτόν τον τρόπο να ασκήσει πίεση στη Δύση, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, ελπίζοντας μάλιστα για μια συνάντηση με τον Αμερικανό oομόλογό του, Joe Biden, σε μια προσπάθεια να λάβει την έγκριση για την προμήθεια νέων αμερικανικών F-16, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό αυτών που ήδη έχει.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον επιμένει σε μια πιο αυστηρή στάση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, κάτι που δεν διαφαίνεται, αντιθέτως, μάλιστα, οι δύο χώρες, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, εντείνουν την οικονομική τους συνεργασία.

Εδώ και καιρό, πάντως, συνεχίζει η ανταπόκριση, ο Erdogan εμμένει σε μια στρατηγική αυτονομία στην εξωτερική του πολιτική, επιδιώκοντας να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη, και δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις συναλλαγές με άλλες χώρες παρά στη συμμετοχή σε συμμαχίες που μοιράζονται κοινές αξίες.

Για αυτό και για τον ίδιο δεν αποτελεί αντίφαση το να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και να υποστηρίζει την Ουκρανία με drones, ενώ παράλληλα αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα και επεκτείνει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Συχνά μάλιστα προσπαθεί να εκβιάσει τους εταίρους του να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του, με το να μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ή να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό στα ελληνικά σύνορα. Είτε το εννοεί σοβαρά είτε όχι με την επιδιωκόμενη ένταξη στον ΟΣΣ, η όλη διαδικασία πιθανόν να επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις σχέσεις του Erdogan με τη Δύση, καταλήγει η ανταπόκριση.

Handelsblatt – Τίτλος: «Ρήξη με τη Δύση», με υπότιτλο: «Το μέλος του ΝΑΤΟ θέλει να προσχωρήσει σε μια συμμαχία όπου κυριαρχεί η Κίνα»

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Τουρκία, Ozan Demircan, σχολιάζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι συγχρόνως μέλος δύο ανταγωνιστικών οργανισμών, ενώ τονίζει ότι στο έδαφος της Τουρκίας το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να έχει εγκατεστημένες στρατιωτικές δυνάμεις και ότι οι μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας είναι με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Πάντως, η επιδίωξή της να ενταχθεί στον ΟΣΣ συνιστά μεγάλη πρόκληση για τη Δύση, σε μια φάση μάλιστα που ούτως ή άλλως είναι αποδυναμωμένη, μετά από δύο δεκαετίες εμπλοκής στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε διενέξεις στη Βόρεια Αφρική.

Και παρόλο που η Δύση δεν ευθύνεται για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπόρεσε, πάντως, να την αποτρέψει. Έστω και αν δεν είναι σαφές το αν θα προχωρήσει ο Erdogan σε αυτό το βήμα, είναι ξεκάθαρο ότι η Δύση έχει πλέον ανταγωνιστή, για αυτό και τα δυτικά κράτη πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελκυστικά για τρίτες χώρες -ακόμα και για την Τουρκία. 

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) – Τίτλος: «Ο ειδικός του SPD για την εξωτερική πολιτική, Roth, προειδοποιεί την Τουρκία για μια συμμαχία με τη Ρωσία και την Κίνα», με υπότιτλο: «Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Σε αυτόν έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά αυταρχικά κράτη. Αυτό προκαλεί την κριτική των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Markus Decker, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Bundestag, Michael Roth (SPD), μιλώντας στο RND, προειδοποίησε την Τουρκία να μην ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης:

«Ο ΟΣΣ με τις αξίες και τους στόχους του είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με το ΝΑΤΟ. Μια τουρκική συμμετοχή σε αυτόν θα ήταν επομένως μια ξεκάθαρη απομάκρυνση από τη συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SPD, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο Erdogan ότι εδώ και χρόνια «παίζει διπλό παιχνίδι», προκειμένου να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη.

Μέχρι τώρα όμως το μόνο που κατάφερε είναι να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα αδιέξοδο από οικονομικής άποψης και από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής, συμπλήρωσε ο κ. Roth, ασκώντας κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο για το ότι έχει υπονομεύσει συστηματικά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα του και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την οικονομία, για αυτό και τίθεται σε κίνδυνο η επανεκλογή του το επόμενο έτος.

Τώρα προσπαθεί να επανορθώσει και να κερδίσει πόντους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, με το να «ακονίζει τα μαχαίρια» με την Ελλάδα, εταίρο του στο ΝΑΤΟ, να υπονομεύει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, να απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να φλερτάρει ανοιχτά με τη συμμετοχή στον ΟΣΣ, όπως τόνισε ο Michael Roth.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει αντίστοιχες χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή των Πρασίνων, Jürgen Trittin, στην εφημερίδα Welt, και καταλήγει με την επισήμανση ότι σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στον Οργανισμό, θα πρόκειται για το πρώτο μέλος του που θα ανήκει ταυτόχρονα και στο ΝΑΤΟ.

Αργούν αλλά τον παίρνουν χαμπάρι: Πολύ εκνευρισμένος με τις αποσχιστικές τάσεις Ερντογάν δηλώνει ο Καγκελάριος Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: