Όλο και λιγότεροι Ρώσοι «αγαπάνε» τον Πούτιν, δείχνει δημοσκόπηση: Η επιστράτευση τους έδειξε ποια είναι η αλήθεια

File photo :Ένα ομοίωμα ενός Ρώσου στρατιώτη, τοποθετημένο από Ουκρανούς στρατιώτες κοντά σε ένα από τα σημεία ελέγχου τους στις απελευθερωμένες περιοχές Saryi Saltiv, βορειοανατολικά του Kharkov, Ουκρανία, 29 Σεπτεμβρίου 2022. EPA/ATEF SAFADI




Το ποσοστό δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου μειώθηκε κατά 6 μονάδες μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης ακόμη κι αν το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Levada Center.

Από την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης 300.000 εφέδρων στις 21 Σεπτεμβρίου, οι εικόνες χιλιάδων Ρώσων να έχουν φύγει ή να επιδιώκουν να διαφύγουν από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτές οι εικόνες ερμηνεύτηκαν ως ταπείνωση και αποδοκιμασία προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε υποσχεθεί προηγουμένως να μην εμπλέξει το ρωσικό πληθυσμό σε αυτό που το Κρεμλίνο ονόμασε κατ΄ ευφημισμό «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Αλλά έλειπαν επίσημες μελέτες για να αναλύσουμε τον αντίκτυπο της πολεμικής ομιλίας του Ρώσου προέδρου που καλούσε τους συμπατριώτες του να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας στη ρωσική κοινή γνώμη. Το Levada Center Institute, διεθνώς αναγνωρισμένο ως ανεξάρτητο ινστιτούτο, μόλις δημοσίευσε μια πρώτη μελέτη – μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου σε 1600 άτομα σε 137 περισσότερο ή λιγότερο μεγάλες πόλεις της Ρωσίας – η οποία μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά.

Το πρώτο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνεται για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη του πολέμου. Η έγκριση για τη δράση του Ρώσου προέδρου μειώθηκε κατά 6 μονάδες, από 83% τον Αύγουστο σε 77% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Για να μετρηθεί η σημασία αυτής της πτώσης, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον Ρώσο πρόεδρο μετά από μια πολύ αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2018, η οποία είχε μειώσει το ποσοστό αποδοχής του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά 12 μονάδες, με μείωση από 79% σε 67% στη βαθμολογία δημοτικότητάς του μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2018.

Ωστόσο, το ποσοστό έγκρισης του Ρώσου προέδρου τον Σεπτέμβριο παραμένει υψηλότερο από αυτό του προπολεμικού έτους, καθώς το 2021 συγκέντρωσε περίπου το 65% της ευνοϊκής γνώμης. Μέχρι τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2022, με 83% ευνοϊκή γνώμη για τον αρχηγό του ρωσικού κράτους. Αυτό το «φαινόμενο της (αγάπης) της σημαίας» είχε ήδη παρατηρηθεί κατά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, με ποσοστό έγκρισης που αυξήθηκε από 65% σε 83% μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2014.

Ως εκ τούτου, το τρέχον ποσοστό έγκρισης της κυβερνητικής δράσης στη Ρωσία παραμένει πολύ υψηλό, ακόμη κι αν η πτωτική τάση της δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι η μερική κινητοποίηση είχε πράγματι αντίκτυπο στη ρωσική κοινή γνώμη. Αυτή η επίδραση επιβεβαιώνεται και στις άλλες ερωτήσεις που έθεσε το ινστιτούτο Levada Center στο ρωσικό πληθυσμό. Το Σεπτέμβριο, το 27% των Ρώσων πιστεύει τώρα ότι η χώρα «βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση» σε σύγκριση με 24% τον Αύγουστο. Τέλος, το ποσοστό αποδοκιμασίας της ρωσικής κυβέρνησης αυξήθηκε την ίδια περίοδο από 28% σε 34%.

Το ινστιτούτο Levada Center δημοσιεύει τακτικά μελέτες για την κοινή γνώμη στη Ρωσία και δέχεται επαναλαμβανόμενες πιέσεις από το Κρεμλίνο εδώ και αρκετά χρόνια, το οποίο προσπάθησε να βάλει τέλος στη δραστηριότητά του. Το 2016, οι ρωσικές αρχές είχαν επίσης ταξινομήσει αυτή την οργάνωση ως «ξένο πράκτορα».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους πολίτες της Ρωσίας: Εξεγερθείτε εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: