Όλα τα βλέμματα στον Μητσοτάκη: Η μέρα της απάντησης στον Ερντογάν ήρθε… Ο Αναστασιάδης αναμένει την “οργή” του Βλαδίμηρου (video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στη δημοσιογράφο Caroline Hyde, στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), οι Ελληνίδες και οι Ελληνες στην Ελλάδα, την Κύπρο και στις Ομογένειες ανά τον κόσμο, περιμένουν την αντίδραση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη για τα καραμπινάτα ψέματα του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Θα προηγηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να απαντήσει για τις ανιστόρητες δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Ελληνισμού του νησιού. Η «λύση» των «δύο κρατών», που πρότεινε ο ισλαμιστής πρόεδρος, είναι εθνικά απαράδεκτη και ο κ. Αναστασιάδης, που θα διαβάσει την τελευταία του ομιλία στη Γ.Σ., πρέπει να βρει το θάρρος και την τόλμη για να αλλάξει την μέχρι σήμερα πολιτική του, η οποία ήταν λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος.

Και αυτός, και όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κύπρου, προώθησαν τη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και άλλες λύσεις, εξίσου καταστρεπτικές.

Οι πάντες, βέβαια, αναμένουν την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο Ερντογάν πρόσβαλε τον ίδιο, ως πρωθυπουργό, και την Ελλάδα. Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όντως θα είναι μία πληρωμένη απάντηση, για πολλούς λόγους.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης μας έχει προδιαθέσει για το είδος της απάντησης του στη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg:

Όπως είπε, το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό.

Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα διασώζει δεκάδες χιλιάδες. Έχει διασώσει, τόνισε, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Υπερασπιζόμαστε, σημείωσε, τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μάς κουνάει και το δάχτυλο”.

Στη συνέντευξη του στο δίκτυο CNN, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο της αντίδρασης του. Σημείωσε μεταξύ των άλλων:

“Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα. Μόνο σήμερα σώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Το να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μία χώρα που έχει εργαλειοποιήσει μετανάστες είναι απίστευτο».

Και πήγε πίσω, στο 2020, όταν η ισλαμική Τουρκία οργάνωσε την επίθεση εναντίον της Ελλάδας:

«Να θυμίσω τι συνέβη το Μάρτιο του 2020 όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε περισσότερους από 10.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Εμείς έχουμε μία υποχρέωση να προστατεύουμε τα σύνορα και να σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. ‘Αρα είναι απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος με αυτά τα fake news. Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάτσουμε με την Τουρκία και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε. Είμαι ο πρώτος που έχω πει ότι η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης”.

Σίγουρα ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η απάντηση ΔΕΝ πρέπει να είναι καθόλου κατευναστική, διότι θα στείλει μήνυμα πρώτα στους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου και μετά στον ίδιο τον Ερντογάν. Ο τελευταίος θα θεωρήσει ότι είναι ένας «φοβισμένος Πρωθυπουργός».

Η Ελλάδα, πλέον, έχοντας υπεροπλία στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στην στεριά, λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποίησε, πρέπει να αποφασίσει να ομιλεί διαφορετικά, με την «εθνική γλώσσα». Η εποχή του φόβου έχει περάσει και ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει και το δικό του λιθάρι στη μεγάλη εξοπλιστική προσπάθεια.

Και επειδή τούτες οι μέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες, και επειδή ο Ερντογάν θα αντιδράσει σίγουρα στις αλήθειες του Πρωθυπουργού, μήπως έφτασε η στιγμή για μία ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών; Γνωρίζω, βέβαια, ότι οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κοιμούνται και ξυπνούν μόνο με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Αλλά οι ευθύνες τους προς την Ελλάδα και το λαό της δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο μέχρι στο θέμα αυτό…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Λευκωσία βρίσκεται ένα βήμα από μία μεγάλη κρίση με τη Μόσχα, η οποία ήταν η «προστάτιδα» της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Φυσικά, το νησί ήταν μέχρι πρόσφατα και η χώρα την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν ως πλυντήριο παράνομου χρήματος.

Η απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει ρίσκο. Και φαντάζομαι το γνωρίζει και ο ίδιος.

Διότι ειδικά ο Σεργκέι Λαβρόφ στάθηκε δίπλα στη Λευκωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ήταν αυτός που σταμάτησε αντικυπριακές ενέργειες που ζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Από την άλλη, ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορούσε να μην συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κύπρος είναι κράτος-μέλος, αν και οι Βρυξέλλες δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για να βοηθήσουν το νησί.

Επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, και πολύ καλά έκαναν, αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε τιμωρία στην Τουρκία για τις παραβιάσεις και τις παράνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δικαιολόγησε την απόφαση αυτή με μία δήλωση που έκανε και ο βασικός λόγος είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε.

Συμπορευόμαστε, είπε, όπως πράτταμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποφασιστικότητα και σύνεση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

«Υπό της φως, συνέχισε, της νέας διακήρυξης από πλευράς της Ρωσίας και τις νέες διαστάσεις που αυτή φέρνει όσον αφορά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συγκλήθηκε προχθες βράδυ, στη Νέα Υόρκη, έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Κασουλίδης.

Εξετάστηκε, λοιπόν, η αντίδραση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως τόνισε, δεδομένων αυτών των εξελίξεων,  και εν αναμονή της πραγματοποίησης της Συνόδου των Υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε., ενεργοποιήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης για αποφυγή διμερών συναντήσεων με τη Ρωσία.

Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα σταθούν πραγματικά υπέρ της Κύπρου στην περίπτωση κατά την οποία η Μόσχα αντιδράσει αρνητικά. Προσωπικά αναμένω ότι ο Πούτιν θα αντιδράσει με τρόπο που θα προσβάλει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Προκάλεσε εντύπωση η βιαιότητα του λόγου του Ερντογάν: Νοιώσαμε ότι τα λόγια του έβγαζαν μίσος, μας είπε ένας διπλωμάτης (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: