Ο στρατηγός χειμώνας τρομάζει τώρα τη Μόσχα: Η ρημαγμένη ρωσική μηχανή και το τρομακτικό σενάριο ταπείνωσης του Πούτιν

Ρωσικά άρματα μάχης στο Χάρκοβο στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. EPA, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE.




Με ποίου το μέρος θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας στρατιωτικά; Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει η ρωσική μηχανή; Είναι πιθανή μια δεύτερη, σαρωτική ουκρανική αντεπίθεση; Τι θα σημάνει ταπείνωση για τον Πούτιν; Και τι επιφέρει αυτό σε σχέση με πυρηνική απειλή;

Το CNN επιχειρεί σε μία ανάλυσή του (Winter is fast approaching in Ukraine. Here’s what comes next for the conflict) να δώσει απαντήσεις σε αυτά και όχι μόνο τα ερωτήματα.

Σημειώνουν στο άρθρο τους οι Tim Lister και Vasco Cotovio:  

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, φαινόταν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έφθανε στους δύσκολους χειμερινούς μήνες, χωρίς να σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος.

Όμως αυτή η πρόγνωση άλλαξε με την ξαφνική και επιτυχημένη ουκρανική επίθεση στο Χάρκοβο, η οποία από τη μία έχει χαλυβδώσει τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και από την άλλη έχει προκαλέσει αντεγκλήσεις στη Μόσχα.

Ο ρωσικός στρατός πρέπει τώρα να αναρωτηθεί τι είδους δύναμη, και πού ακριβώς πρέπει αυτή να αναπτυχθεί, προκειμένου να ανακτήσει την πρωτοβουλία από τη στιγμή που η Ουκρανία κατέλαβε περισσότερα εδάφη σε μια εβδομάδα από ό,τι οι ρωσικές δυνάμεις σε πέντε μήνες.

Το Κρεμλίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύσκολες επιλογές: αν θα κηρύξει γενική επιστράτευση για να αναζωογονήσει τις ολοένα και πιο ρημαγμένες μονάδες του στην Ουκρανία και πώς θα διαχειριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρόλο που διατηρεί ακόμη υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα.

Ο εκβιασμός και ο παράγων Κίνα

Η Ρωσία πρέπει επίσης να επιλέξει έως ποιό σημείο θα εργαλειοποιήσει τον εκβιασμό της στην Ευρώπη μέσω του ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να ξοδέψουν πολλά για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της εξαιρετικά περιορισμένης προσφοράς.

Και υπάρχει ένα ακόμη άλλο πιθανό δίλημμα: Καταγράφονται ήδη τα πρώτα σημάδια ότι η κινεζική υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή, που ουδέποτε ήταν ολόψυχη, μπορεί ήδη να αρχίσει να φθίνει.

Η εκπληκτική αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Χάρκοβο, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ήττες στον νότο, φέρνουν το Κρεμλίνο (και στο σφοδρά επικρινόμενο υπουργείο Άμυνας) ενώπιον μίας σειράς από «κακές επιλογές».

Λίγες και κακές επιλογές

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι Ρώσοι πρέπει να επιλέξουν σε ποιο μέτωπο θα δώσουν προτεραιότητα και αν θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την εκπλήρωση του δεδηλωμένου στόχου του Πούτιν: την κατάληψη των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Οι Ρώσοι κατέχουν σήμερα περίπου το 20% της ουκρανικής γης, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τμημάτων του νότου.

Η κατάληψη του Ντόνετσκ είναι πλέον μεγαλύτερο εμπόδιο για τους Ρώσους. Επτά μήνες πολέμου έχουν καταδείξει τις ελλείψεις στο ρωσικό δίκτυο ανεφοδιασμού, οι οποίες δεν θα γίνουν ευκολότερες όσο ο καιρός γίνεται πιο υγρός και πιο ψυχρός.

Μέσα σε λίγες μέρες, η Ρωσία έχασε έναν από τους τρεις άξονες επίθεσης στο Ντόνετσκ. Και στους άλλους δύο δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τα τέλη Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές άμυνες στη Χερσώνα υφίστανται αυξανόμενη πίεση παρότι ότι ενισχύονται, χάρη στην επιτυχία της Ουκρανίας να διακόψει τον ανεφοδιασμό στον ποταμό Ντνίπρο και να στοχεύσει θέσεις διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών.

Στερεύει από νέες μονάδες

Ο ρωσικός στρατός δεν διαθέτει πλούτο νέων μονάδων για να προσθέσει στη σύγκρουση. Το πρόσφατα επιστρατυεμένο 3ο Σώμα Στρατού αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τάγματα εθελοντών που στρατολογήθηκαν σε όλες τις ρωσικές περιοχές. Άλλες τακτικές ομάδες έχουν ανασυσταθεί μετά από μεγάλες απώλειες.

Υπάρχουν επίμονες αναφορές για κλονισμό της πειθαρχίας μεταξύ των ρωσικών μονάδων. Η άτακτη υποχώρηση στο Χάρκοβο, με τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού εγκαταλειμμένου, είναι απόδειξη γι’ αυτό.

Δύσκολη μια δεύτερη αντεπίθεση της Ουκρανίας

Προφανώς, η Ουκρανία έχει χάσει επίσης χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις καλύτερες μονάδες της στο Ντονμπάς. Και ένας στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο CNN ότι ενώ η σάρωση σε όλη την Ουκρανία ήταν μια σημαντική ώθηση για το ηθικό, «δεν μπορώ να φανταστώ το ίδιο πράγμα να συμβαίνει δύο φορές».

Και οι δυνάμεις πυροβολικού και πυραύλων της Ρωσίας εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές της Ουκρανίας. Αλλά η Ρωσία  δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτή την υπεροχή σε κέρδη στο έδαφος. Περίπου το 40% του Ντόνετσκ παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Πόσο πιθανή είναι η ουκρανική νίκη;

Ορισμένοι παρατηρητές άρχισαν να αναρωτιούνται εάν μια ουκρανική νίκη είναι πλέον εφικτή. Αυτό εξαρτάται από το πώς ορίζεται η νίκη. Ο Ζελένσκι θεωρεί ότι νίκη ειναι η ανάκτηση όλων τα κατεχόμενν εδαφών καθώς και της Κριμαίας.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA και διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ότι αναμένει οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι από τον Φεβρουάριο ενώ «θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την Κριμαία και το Ντονμπάς», υποβοηθούμενες από την αυξανόμενη αντίσταση στα κατεχόμενα. περιοχές.

Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και θα απαιτούσε σκληρές μάχες, είπε ο Πετρέους στο CNN. Εάν αυτός είναι ο στόχος της Ουκρανίας, τότε οι γραμμές ανεφοδιασμού της θα απλώνονταν και οι καλύτερες μονάδες της θα αποκτούσαν αραιή διάταξη καθιστάμενες πιο ευάλωτες σε αντεπιθέσεις.

Καθοριστική η ροή της δυτικής βοήθειας

Τελικά, η επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης θα εξαρτηθεί από τη συνεχή και διευρυμένη παροχή δυτικού υλικού. Συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν τι πρόκειταιο να γίνει, αν και τα αποθέματα σε αρκετές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία μειώνονται.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι επίσης επιφυλακτικοί κατα πόσον η Ουκρανία μπορεί να παίξει υπερβολικά το χαρτί της νίκης. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία που έχουν βεληνεκές άνω των 80 χιλιομέτρων και που άρα θα μπορούσαν να πλήξουν εδάφη βαθιά μέσα στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στα ουκρανικά αιτήματα για τακτικά πυραυλικά συστήματα στρατού μεγάλης εμβέλειας (ATACMS) που έχουν βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα.

Η ταπείνωση και ο φόβος των πυρηνικών

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται μάλιστα ότι πιθανή ταπείνωση για το Κρεμλίνο μπορεί να προκαλέσει μια απρόβλεπτη αντίδραση, ακόμη και χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτέμολερ, δήλωσε στο BBC: «Ανησυχώ για ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή… Ο ρωσικός στόχος (με χρήση ή απειλή πυρηνικών) θα ήταν να συνθηκολογήσουν οι Ουκρανοί υπό τον τρόμο τους».

Ωστόσο, η η Όλγα Ολίκα, διευθύντρια του Προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του International Crisis Group, πιστεύει ότι το Κρεμλίνο δεν θα έφθανε σε μια τέτοια κλιμάκωση επειδή «η έκρηξη όπλων μαζικής καταστροφής θα προκαλούσε διεθνή αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης, πιθανότατα, άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής από το ΝΑΤΟ».

Θα αψηφήσει ο στρατός τον Πούτιν; 

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων θα είχε περιορισμένα στρατιωτικά οφέλη και ότι ο στρατός θα μπορούσε ακόμη και να αψηφήσει την εντολή του Πούτιν για χρήση τους.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ακόμη και πυρηνικά πλήγματα θα επέτρεπαν στη Ρωσία να σπάσει τη βούληση της Ουκρανίας να αντισταθεί», δήλωσε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διαθέτει ένα ακόμη εκφοβιστικό οπλοστάσιο βαλλιστικών και άλλων πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι για να κερδίσουν έδαφος αλλά για να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές στην υποδομή της Ουκρανίας: ρεύμα, νερό και επικοινωνίες.

Στη ρωσική κρατική τηλεόραση, διάφοροι ειδικοί προπαγανδίζουν υπέρ της κατστροφής των υποδομών ενέργειας και ύδατοςτης Ουκρανίας. Και υπήρξαν ενδείξεις ότι οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις έκαναν ακριβώς αυτό -με επιθέσεις σε τροφοδοτικά ρεύματος στο Χάρκοβο και υδραυλικές πύλες σε μια δεξαμενή στο Κρύβι Ριχ τις τελευταίες ημέρες.

Παρ’ όλα αυτά, η τροχιά του πολέμου φαίνεται διαφορετική τους τελευταίους μήνες, ενός έτους που ξεκίνησε με λίγες ελπίδες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντισταθεί στο ρωσικό μεγαθήριο. Αυτό από μόνο του μπορεί να σκληρύνει τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής υποστήριξης. Και να δώσει ώθηση στον συνεχιζόμενο αγωγό στρατιωτικής βοήθειας παρά τον ακριβό χειμώνα δυσαρέσκειας για τις τιμές θέρμανσης και καυσίμων.

Το παιχνίδι του φυσικού αερίου

Είναι προφανές εδώ και καιρό ότι μέρος της στρατηγικής του Κρεμλίνου είναι να γονατίσει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στη στήριξη της Ουκρανίας βυθίζοντάς την σε ενεργειακή κρίση, κλείνοντας κυριολεκτικά τις στρόφιγγες αερίου.

Σε ένα φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πούτιν είπε: «Δεν θα προμηθεύσουμε τίποτα εάν είναι αντίθετο με τα συμφέροντά μας. Ούτε φυσικό αέριο, ούτε πετρέλαιο, ούτε άνθρακα, ούτε μαζούτ, τίποτα».

Εν μέσω αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, ο Ivo Daalder και ο James Lindsay γράφουν στο Foreign Affairs ότι «η καλύτερη ελπίδα του Πούτιν – ίσως η μόνη του ελπίδα – είναι ότι η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία θα καταρρεύσει καθώς το κόστος του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ενέργειας και των αυξανόμενων τιμών, θα αρχίσει να χτυπά σπίτι στην Ευρώπη».

Χωρίς περιστέρια ειρήνης

Τα σήματα και από τις δύο πλευρές δείχνουν ότι αμφότερες γυρεύουν έναν μακρύ χειμώνα, αντί να εξερευνούν προοπτικές διευθέτησης.

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, αλλά το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι την Παρασκευή. Στο μεταξύ, στόχος της Ρωσίας ήταν ακόμα «η απελευθέρωση του Ντονμπάς» και δεν υπήρχε «καμία βιασύνη».

Αλλά ο Ρώσος ηγέτης αναγνώρισε επίσης τις «ανησυχίες» που έχουν τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα σχετικά με τη σύγκρουση.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν μετά την εισβολή, συγκεκριμένα δεν αναφέρθηκε στην Ουκρανία ονομαστικά, σύμφωνα με μια ανάγνωση από το Πεκίνο. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι το Πεκίνο υιοθετεί ανεπαίσθητα μια ουδέτερη προσέγγιση όοσν αφορά το ρωσικό τέλμα στην Ουκρανία. Το πώς μπορεί να βαρύνει αυτό στους υπολογισμούς του Πούτιν είναι ακόμη άγνωστο.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί ήταν συνεπείς στο να μην διαπραγματευτούν με τη Μόσχα, εκτός εάν και έως ότου ανακτηθούν όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Ο Ζελένσκι απέρριψε με οργή τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και άλλων ότι η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευτεί για να μην ταπεινώσει τη Ρωσία (ο Κίσινγκερ απέσυρε αργότερα τη σύστασή του).

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πεδίου της μάχης, υπάρχει μικρό κίνητρο για την Ουκρανία να επιδιώξει εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο θα πιεστεί δύσκολα να περιγράψει τα αποτελέσματα της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» εάν το ένα τρίτο του Ντονμπάς εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.

Αντιμέτωπη με μία καταστροφική στρατιωτικά κατάσταση η Μόσχα

Ο πρώην διευθυντής της CIA και απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού Ντέιβιντ Πετρέους πιστεύει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει μια «καταστροφική κατάσταση» στρατιωτικά. Είπε στο CNN ότι η Ρωσία «κυριολεκτικά τελειώνει από στρατιώτες, πυρομαχικά, τανκς, οχήματα μάχης και ούτω καθεξής».

Στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο CNN ότι περίμενε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του μέχρι την επόμενη άνοιξη «εάν το ΝΑΤΟ παραμείνει ενωμένο για τα ενεργειακά προβλήματα του χειμώνα και εάν η Ουκρανία συνεχίσει τον αγώνα. Αλλά δεν θα διαπραγματευτεί νωρίτερα, καθώς ένας κρύος χειμώνας το καλύτερό του όπλο».

Μα μόλις περάσει κι αυτός, η πλήρης επίδραση των εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια από τις δυτικές κυβερνήσεις και την Ιαπωνία καθώς και στην εξαγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία θα αρχίσουν να δαγκώνουν. Ηδη οι κυρώσεις επιβαρύνουν την παραγωγή όπλων, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να ξεσκονίσει τα όπλα που είχαν παροπλισθεί.

Η ουκρανική σύγκρουση έχει επιφέρει πολλές εκπλήξεις -και οι προβλέψεις μπορεί να είναι ανόητη υπόθεση. Η τρέχουσα μορφή του πεδίου μάχης υποδηλώνει ότι οι αρχικοί ρόλοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας — άμυνα και επίθεση — ενδέχεται να αντιστραφούν τους επόμενους μήνες, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα επιμένουν σε ανελέητους βομβαρδισμούς πολιτικών και στρατιωτικών στόχων.

Με πληροφορίες από CNN

Ξέμειναν από προηγμένα όπλα: Παλιούς S-300 από την Αγ.Πετρούπολη μεταφέρουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: