Ο Λευκός Οίκος ευχαριστεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Ζελένσκι: Για την ανταλλαγή αιχμαλώτων στην Ουκρανία

FILE PHOTO US National Security Advisor Jake Sullivan speaks to the media during the daily press briefing in the Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC, USA, EPA, Ron Sachs, POOL




Οι ΗΠΑ «ευχαριστούν»τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του διότι «συμπεριέλαβαν δύο αμερικανούς πολίτες στην ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε» με τη Ρωσία, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν του Λευκού Οίκου.

«Ευχαριστούμε τον πρίγκιπα διάδοχο (σ.σ. της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) και τη σαουδαραβική κυβέρνηση που διευκόλυναν» την επιχείρηση, πρόσθεσε ο κ. Σάλιβαν μέσω Twitter.

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν χθες Τετάρτη μεταξύ άλλων 10 αλλοδαπούς που αιχμαλώτισαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, πέντε υπηκόους της Βρετανίας, δύο υπηκόους των ΗΠΑ, έναν υπήκοο της Κροατίας, έναν υπήκοο του Μαρόκου και έναν υπήκοο της Σουηδίας, στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων με τη μεσολάβηση του Ριάντ.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ του βασιλείου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τις νέες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέροντας ότι η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας “είναι στο τραπέζι”.

Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι “απαράδεκτη” τόνισε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια “νέα κλιμάκωση” εκ μέρους της Ρωσίας. “Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει”, πρόσθεσε.

“Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι”, συνέχισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν “νέες κυρώσεις εκ μέρους μας”.

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP, Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Δριμεία καταγγελία Μπάιντεν: Είναι αδύνατον να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος – Η Ρωσία «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: