Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και το εξώφυλλο του βιβλίου του “Η ΑΟΖ της Ελλάδας”. Φωτογραφίες αρχείου
Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με την ελληνοτουρκική διαφορά στις θάλασσες, παραμένει η ίδια για πέντε δεκαετίες.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της μόνιμης τριβής μεταξύ των δύο συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ είναι να μοιραστούν τον πλούτο των θαλασσών τους. Δηλαδή ζητούν να μοιραστούμε το θαλάσσιο πλούτο μας με τους Τούρκους, παρότι γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν θαλάσσιο πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έχουν, επίσης, πειστεί ότι είναι πολύ άδικο (unfair) να μη διαθέτει θάλασσα ένα κράτος με μια τεράστια ακτογραμμή, που ξεκινάει από τον Έβρο ποταμό και φτάνει στην Συρία. Η Ελλάδα διαθέτει την 9η σε έκταση ακτογραμμή της υφηλίου, αλλά γνωρίζει καλά τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας ότι οι ακτογραμμές δεν παίζουν κανένα ρόλο στις οριοθετήσεις.
Κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό των ΗΠΑ που διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες ακτές στον κόσμο , αλλά αυτό δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της με τα νησιά Μπαχάμες και Κούβα.
Οι Αμερικανοί, σε έναν δικό τους χάρτη, δείχνουν ποιά είναι τα όρια της ΑΟΖ της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χάρτης ΑΟΖ Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Παρατηρώντας προσεκτικά αυτόν τον χάρτη αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Αμερικανοί θέλουν να μοιράσουμε τον πλούτο των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.
Ο διαμοιρασμός ήταν πάντα στο μυαλό των Αμερικανών από την εποχή του Σχεδίου Άτσεσον. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το Καστελλόριζο αποτελεί το κομβικό πρόβλημα για το μοίρασμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Καστελλόριζο δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης διεκδικώντας τίτλο τόσο για ΑΟΖ, όσο και για υφαλοκρηπίδα. Έτσι, το Καστελλόριζο δεν είναι ένα απομονωμένο νησί στην εσχατιά της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης εδαφικής ενότητας.
Η χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στο κόσμο, με τις τεράστιες ακτές και την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ του πλανήτη μας, έχει να κερδίσει πολλά με το να προσχωρήσει στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η Αμερική δεν πρέπει να ανήκει σε μία μικρή μειοψηφία κρατών, που δεν επιθυμούν να προσχωρήσουν στο νέο Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών, που υιοθετήθηκε πριν ακριβώς 40 χρόνια – μαζί με το Ιράν, την Συρία, την Βόρειο Κορέα και την Τουρκία.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την υποκρισία της Αμερικής σχετικά με την φιλοτουρκική πολιτική, που ακολουθεί για δεκαετίες τώρα στην ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο.
Η Αμερική όταν ανακήρυξε και μετά οριοθέτησε την ΑΟΖ της όχι μόνο έδωσε πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στα νησιά της, αλλά σεβάστηκε και τα νησιωτικά κράτη Μπαχάμες και Κούβα, που βρίσκονται απέναντι από τις ανατολικές ακτές της.
Η ΑΟΖ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ
Όπως βλέπουμε από τον χάρτη, η Αμερική δεν υιοθέτησε τα τουρκικά επιχειρήματα ότι νησιά έχουν μειωμένη ΑΟΖ και οριοθέτησε την ΑΟΖ της με αυτή της Κούβας και των νησιών Μπαχάμες βάσει της μέσης γραμμής.
Δεν υποστήριξε ότι αυτά τα νησιωτικά κράτη διαθέτουν περιορισμένη ΑΟΖ ίση με την αιγιαλίτιδα ζώνη τους και επομένως η αμερικανική ΑΟΖ επεκτείνεται και πίσω από τις ανατολικές ακτές αυτών των νησιών.
Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονταν να πληροφορηθούν για τον πλούτο των υδρογονανθράκων των θαλασσών μας από τον Αντώνη Φώσκολο και τον Ηλία Κονοφάγο. Έχουν τους δικούς τους Φώσκολους και Κονοφάγους, που γνωρίζουν επακριβώς που βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες στον πλανήτη Γη.
Έτσι είναι απόλυτα ενήμεροι ότι η Τουρκία στην δική της θάλασσα δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και σήμερα οι Αμερικανοί φίλοι μας θέλουν να διορθώσουν αυτό το λάθος της γεωλογίας!
ΧΑΡΤΗΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και γι’ αυτό οι Τούρκοι αποφάσισαν να στραφούν προς την Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας την πολεμική τους αεροπορία και τους ψαράδες τους να παραβιάζουν καθημερινά την αιγιαλίτιδα ζώνη μας.
Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι οι «υδρογονάνθρακες» και θυμάμαι τον Πάνο Καμμένο, υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφερόταν σε «υδατάνθρακες»!
Έτσι δεν έχει αντιληφθεί το τραγικό βήμα που πήρε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ψάξει για υδρογονάνθρακες!
Ο Αμερικανός πρώην ειδικός απεσταλμένος του Bureau of Energy Resources, και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, διαμεσολάβησε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και φαίνεται ότι τα κατάφερε.
Τώρα διαφαίνεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τον στείλουν για να «βοηθήσει» στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου! Απλώς προσευχηθείτε.
Πέρασαν 18 χρόνια από την δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ, από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο και τώρα γίνεται σαφές ότι η μη οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου υπήρξε θύμα αμερικανικών πιέσεων, στις οποίες υπέκυψαν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι Αμερικανοί από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια οριοθέτηση θα προκαλέσει ένα δεύτερο casus belli της Τουρκίας και θέλουν, πάση θυσία, να αποφευχθεί.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και μια ελληνο-κυπριακή οριοθέτηση τους χαλάει τα σχέδια για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες, αλλά επιθυμούν η Αγκυρα να μοιραστεί τους ανύπαρκτους υδρογονάνθρακές της με την Ελλάδα και την Κύπρο!
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η χειρότερη και η πιο επικίνδυνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το «Βυθίσατε το Χώρα» και η κρίση των Ιμίων δεν συγκρίνονται με τον κίνδυνο που εγκυμονεί η σημερινή συγκυρία καθώς ο Σουλτάνος φαίνεται να ετοιμάζεται να δώσει την τελική μάχη στην θάλασσα της Κρήτης. Οι καιροί ου μενετοί.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE