Ο Έβρος δεν προσφέρεται πια για Δημόσιες Σχέσεις, απαιτούνται πράξεις: Και, βεβαίως, δεν οχυρώνεται με “λόγια” αλλά με έργα…

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κάνει δηλώσεις πριν καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα στοιχεία για τους 38 μετανάστες στον Έβρο, Αθήνα Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Ο Έβρος είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας. Όχι απλώς επειδή είναι το μοναδικό χερσαίο σύνορο με την Ελλάδα αλλά επειδή εκεί στρέφεται αυτό το παράξενο συνονθύλευμα τουρκικού παρακράτους, δουλεμπόρων και ΜΚΟ που συνεργάζονται αρμονικά για την ανατροπή των πολιτικών που θωρακίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και θέτουν φραγμούς στις εκβιαστικές πολιτικές της Τουρκίας με εργαλείο χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Το καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι και στον ελληνικό λαό αλλά και στην Ε.Ε. είναι να προστατεύσει τα σύνορα της, να εμποδίσει ανεξέλεγκτες ροές και έτσι να αφοπλίσει το εργαλείο το οποίο συστηματικά επιστρατεύει ο Τ. Ερντογάν για να εκβιάσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και να αποσπάσει κάθε είδους ανταλλάγματα.

  • Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο αυτής της «κοινοπραξίας» τουρκικών μηχανισμών και κάποιων παράξενων «ΜΚΟ», ώστε να ενοχοποιηθεί επειδή απλώς κάνει το αυτονόητο για κάθε συγκροτημένη Πολιτεία: να φυλάσσει τα σύνορά της και να εμποδίζει τη χωρίς προϋποθέσεις, είσοδο στο έδαφος της.

Χθες στον Έβρο σήμανε συναγερμός καθώς από τουρκικές πηγές έγινε γνωστό ότι περίπου 300 μετανάστες είχαν εγκλωβισθεί σε νησίδα στον Έβρο. Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, οι ελληνικές Αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε μια από τις σχεδόν 64 νησίδες.

Η νησίδα αυτή είναι ελληνικής κυριαρχίας αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην τουρκική όχθη του ποταμού. Πιθανότατα ήταν μια προβοκάτσια των Τούρκων προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντοχές και τα αντανακλαστικά των ελληνικών δυνάμεων. Την επόμενη φορά δεν θα είναι έτσι.

Η προσπάθεια «διεμβολισμού» των ελληνικών συνόρων είναι και θα συνεχίσει να είναι συστηματική. Και αυτό απαιτεί σοβαρότητα στους χειρισμούς και καλό συντονισμό όλων των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, συνοδεία καμερών, καυχιόταν λίγες ώρες πριν ότι ο Έβρος έχει οχυρωθεί, λίγες ημέρες προτού ο κ. Μηταράκης προσπαθούσε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των 35 εγκλωβισμένων μεταναστών σε νησίδα σε μια και πάλι συγκεχυμένη υπόθεση… Και χθες δόθηκε μια αδικαιολόγητη εικόνα αλαλούμ στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Χθες ξαφνικά, ενώ η Τουρκία είχε ενημερώσει με Νότα το τριεθνές φυλάκιο «Καπετάν Αντρέεβο» ότι σε ελληνική νησίδα βρίσκεται μεγάλος αριθμός μεταναστών, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τις έρευνες και είχαν εντοπισθεί μετανάστες.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι δεν είχε εντοπισθεί κανένας μετανάστης. Και είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι στην ελληνική νησίδα, εκεί που όλοι αναζητούσαν τους μετανάστες, ήταν παραταγμένες δυνάμεις της τουρκικής συνοριοφυλακής στην τουρκική όχθη. Και έτσι μάθαμε με αρκετή καθυστέρηση ότι οι τριακόσιοι ίσως και περισσότεροι άνθρωποι ήταν «άφαντοι».

Προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα όμως για τη λειτουργία των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο. Σε μια περίοδο που είναι σαφές ότι η Τουρκία επαναφέρει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει σαφής και άμεση εικόνα για το τι γίνεται σε όλη τη συνοριακή γραμμή και σε όλες τις νησίδες του ποταμιού.

Η μετακίνηση όχι μιας μικρής ομάδας μεταναστών αλλά 300-400 ανθρώπων δεν μπορεί να έχει γίνει τόσο αθόρυβα ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Ελληνικές Αρχές. Και δεν είναι δυνατόν τη μια στιγμή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δηλώνει ότι εντοπίσθηκαν οι μετανάστες και σε επόμενη ανακοίνωση να δηλώνεται ότι δεν εντοπίσθηκε κανείς…

Στον Έβρο δεν χρειάζονται πολλά λόγια και δηλώσεις, κάμερες και φλας και δημοσιοσχεσίτικες φιέστες. Αυτό που χρειάζεται είναι αθόρυβη, σοβαρή και σκληρή δουλειά… Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι πολιτικοί πρέπει να ντρέπονται: Οι συγγενείς των αγνοουμένων και ένα απρόσωπο, άκαρδο κυπριακό κράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: